časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LED pro reklamní nápisy a dekorativní osvětlení interiéru

|


LED pro reklamní nápisy a dekorativní osvětlení interiéru

Firma Snaggi, s. r. o., z Nového Města na Moravě patří mezi přední distributory optoelektronických komponent na českém a slovenském trhu se specializací na oblast LED. Již tři roky působí jako oficiální zástupce společnosti COTCO Holdings Ltd., jejíž produkty představují absolutní špičku v tomto oboru a jsou využívány zejména v automobilovém a elektronickém průmyslu.

Obr. 1. Obr. 2.
Narůstající trend hledání alternativních způsobů osvětlení namísto klasických žárovek použitím luminiscenčních diod reflektovala společnost vyvinutím modulů LED zalitých v plastu, v nichž se snoubí všechny vlastnosti, které dostávají COTCO do popředí ve srovnání s ostatními výrobci: velký jas, stálý světelný výkon a dlouhý život (každá dioda v sobě skrývá patentované čipy americké společnosti CREE).

V současnosti je tato varianta dostupná v pěti barevných odstínech (červená, žlutá, modrá, zelená, bílá) a doporučuje se ji použít výhradně pro vnitřní prostory. Avizovaný termín pro dokončení vývoje modulu pro exteriéry, který byl původně stanoven na konec července, byl posunut na podzim. O dalších podrobnostech zájemce bude společnost Snaggi dále informovat na internetových stránkách www.snaggi.com

Pro dekorativní či orientační osvětlení se nabízí další možnost, kterou jsou pásky SMD v ohebném (obr. 1) nebo neohebném (obr. 2) provedení. V obou případech jsou opatřeny 3M pásky pro pevné uchycení. Od předešlé varianty jsou tyto „podsvětky“ doplněny i provedením RGB pro prosvětlení reklamních nápisů.

Obr. 3.

Obr. 1. Ohebné pásky LED
Obr. 2. Neohebné pásky LED
Obr. 3. Vodotěsné moduly 4LED pro prosvícení reklamních nápisů

Zejména v exteriérech se stávají jistou volbou tzv. 4 LED moduly (obr. 3), kde jsou diody P-4 (auto LED) zapouzdřeny v plastovém obalu zalitém epoxidovou složkou, která dostatečně zabraňuje navlhnutí, a jež splňují nejpřísnější normy vodotěsnosti. Jak je zřejmé z ilustrační fotografie, jednotlivé moduly jsou vzájemně propojeny výhradně zaizolovanými kabely (bez použití konektorů); to je další výhoda této varianty „podsvětek“, které díky dlouhému životu, velkému jasu, nízké spotřebě, jednoduché údržbě a spolehlivosti překonávají dosavadní neonové osvětlení.

Mezi další žádaný sortiment společnosti Snaggi, s. r. o., bezesporu patří nové velmi výkonné LED luxeon s výkonem 1,3 a 5 W, zapouzdřené a opatřené nejběžnějšími paticemi, napájené 12 a 230 V. Kromě bílé jsou k dispozici variace všech barev.

Obr. 4.

Obr. 4. Způsob prosvětlení písmena

Příklady použití LED „podsvětek“:

  • reklamní nápisy, loga, prosvětlení ploch,
  • nouzové osvětlení,
  • dekorativní účely apod.

Firma Snaggi chce touto nabídkou oslovit architekty a další zájemce, kteří mají v úmyslu nahradit klasické žárovky moderním a úsporným řešením s diodami LED. Zmíněné produkty mohou být díky svým příznivým cenám, dosaženým přímou vazbou firmy Snaggi s výrobcem, zajímavé také pro prodejny, velkosklady či distributory.

Protože všechny uvedené výrobky vyhovují normám ROHS, může je společnost Snaggi, s. r. o., nabídnout i mimoevropským spotřebitelům.

Snaggi, s. r. o.
Drobného 301
592 31 Nové Město na Moravě
tel.: 566 615 730
fax: 566 615 671
gsm: 775 697 538
e-mail: info@snaggi.com
http://www.snaggi.com