časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

LED moduly Philips pro výrobce svítidel

|

Společnost Philips Lighting uvedla v roce 2008 na trh LED moduly nové koncepce, jež je zaměřena speciálně na výrobce, kteří chtějí vyrábět LED verze svých současných typů svítidel. LED systémy Fortimo LED jsou navrženy pro použití bílého světla s nejvyšší energetickou účinností.

LED systémy Lexel jsou určeny pro použití s proměnnými barvami. LED moduly a řídicí jednotky Fortimo a Lexel jsou v současné době široce využívány jako světelné zdroje ve výrobním sortimentu LED produktů mnoha výrobců svítidel po celém světě.

Philips Fortimo LED Spot – kvalitní světlo s minimální potřebou údržby

Výhody LED zdrojů u malých výrobců svítidel jsou již známy. Diody LED odebírají méně energie, vykazují delší život a minimální UV a IR emise. Nejistota ohledně jejich spolehlivosti a kvality světla ve smyslu dobrého podání barev a malého rozptylu barvy světla však stále udržovala v popředí zájmu halogenidové výbojky. Tato situace se však brzy změní. Proto je zaváděn nový LED modul se zvýšenou spolehlivostí, vynikajícím podáním barev a velmi malou tolerancí barvy světla.

Systémy pamatující na budoucnost

Při návrhu základních prvků nové koncepce LED modulů Philips vznikla reálná potřeba produkovat systémy připravené na budoucí vývoj a zaručující návaznost specifikací ve stále se měnícím oboru LED systémů. Tempo, s jakým vznikají nové rozměrově záměnné diody LED se zdokonalenými vlastnostmi, dosud nebylo v osvětlovacím průmyslu známé a nyní představuje zásadní zlom ve výrobě a specifikaci svítidel. Sortiment LED modulů a řídicích jednotek Philips Fortimo a Lexel byl proto navržen tak, aby bylo možné do LED modulu instalovat nové záměnné diody LED, jakmile jsou k dispozici, bez nutnosti měnit, rozměry, tvar, světelný tok nebo kvalitu světla systému.

K měnícím se vlastnostem patří pouze vyšší účinnost LED modulů a odebíraný výkon (tj. jeho snížení). Znamená to, že výrobci svítidel mohou do svých produktů instalovat LED systémy, které stále drží krok s nejnovějšími parametry při stejné konstrukční velikosti a tvaru.

Jednoduchost díky inteligentním řídicím jednotkám LED

Dalším klíčovým atributem koncepce LED modulů Philips je skutečnost, že jde o kombinaci modulu a řídicí jednotky LED, které jsou navrženy s cílem úplného vzájemného souladu. Řídicí jednotky jednotky Fortimo a Lexel byly při vypracovávání návrhu opatřeny inteligencí, díky které rozpoznávají charakteristiky modulu ve smyslu výstupního světelného toku, typu a verze. Tato koncepce – jeden typ vyhovuje všem – znamená, že lze používat stejnou řídicí jednotku v kombinaci s LED DLM modulem Fortimo 1,100, 2,000 nebo 3,000 lm, jakož i s LED SLM modulem Fortimo verze 1,100 nebo 2,000 lm. Toto řešení podstatně usnadňuje výrobu nových svítidel.

Řídicí jednotky jsou dále navrženy tak, aby je bylo možné používat v budoucích LED modulech s vyšším světelným tokem, které jsou nyní ve fázi vývoje. V současné době je k dispozici široká nabídka LED modulů a řídicích jednotek Fortimo pro instalaci do svítidel zahrnujících systémy s úzkým světelným svazkem o vysokém světelném toku, systémy bodového osvětlení a lineární systémy, jakož i nové výměnné verze s úzkým světelným svazkem.

Více informací naleznete na webových stránkách www.philips.com/fortimo.

Kontakty: Libor Štědroň
Sales manager OEM CZ&SK
e-mail: libor.stedron@philips.com
tel.: +420 602 252 625
fax: +420 233 099 325
http://www.philips.cz (Philips OEM Portal)

Philips Česká republika s. r. o.
Šafránkova 1
155 00 Praha 5

Libor Štědroň, Philips ČR s. r. o., divize Lighting OEM

Obr. 1. LED modul SLM Philips s řídicí jednotkou, parametry viz tab. 1
Obr. 2. Modul Fortimo DLM 2000 s řídicí jednotkou, parametry viz tab. 2
Tab. 1. Světelnětechnické parametry modulů Fortimo LED SLM při provozní teplotě TC = 65 °C
Tab. 2. Parametry modulů Fortimo LED DLM Gen 3