časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kvalitní technické parametry zářivkových svítidel nové typové řady PROFI

|

číslo 4/2003

Kvalitní technické parametry zářivkových svítidel nové typové řady PROFI

František Vyhlídko,
TREVOS, a. s.

Jak jsme již upozornili v prvním letošním čísle časopisu Světlo, uvedl český výrobce zářivkových svítidel, firma TREVOS, a. s., na trh novu typovou řadu celoplastových svítidel PROFI ve vodotěsném, prachotěsném, ale i nárazuodolném provedení. Nad běžný rámec zkušebních testů mají tato svítidla atest na odolnost krytu svítidla proti ohni a vznícení.

Běžně lze zmíněná svítidla instalovat i v prostředí se zvýšenou teplotou okolí (ta) 45 °C. Uvedených parametrů bylo dosaženo zavedením nové technologie. Ačkoliv se nyní k jejich výrobě používá velmi kvalitní a dražší materiál, výsledná cena je díky vhodně zvolenému tvaru svítidla i jeho úsporné a přesto pevné konstrukci pro zákazníka velmi příznivá.

Obr. 1.

Za optimální materiál pro základnu tělesa svítidla byl zvolen polykarbonát, který výrobku zaručuje vysokou mechanickou odolnost proti úderu (kód IK 08 značí nárazovou energii 5 J). Odolnost tělesa z polykarbonátu proti ohni a vznícení byla zkoušena žhavou smyčkou ohřátou na 850 °C. Běžně dostupná svítidla na trhu tuto odolnost nevykazují, protože nejsou vyráběna z čistého polykarbonátu, ale pouze z jeho levnějších směsí či kopolymerů.

Pro optický kryt (difuzor) je možné volit stejně odolný čirý stabilizovaný polykarbonát nebo čirý akrylát (PMMA), jenž je plně stabilizovaný proti UV záření a jehož vynikající optické vlastnosti jsou dány jeho velkou světelnou propustností. Naměřená světelná účinnost se u některých typových variant blíží 90 %. Rovněž tak optický kryt z akrylátu byl podroben zkouškám mechanické odolnosti (kód IK 03 značí nárazovou energii 0,3 J) a odolnosti proti ohni a vznícení žhavou smyčkou ohřátou na 650 °C. Svítidla běžně dostupná na trhu jsou opatřena optickým krytem z levnějšího materiálu (ze směsí na bázi polystyrenu či polykarbonátu), a proto nemohou dosáhnout tak velké světelné účinnosti.

Kovové reflektory jsou povrchově upravovány komaxitem v automaticky řízené stříkací lince. Tím je dosaženo vysoké přesnosti a kvality výroby. Zvolit lze verzi s plastovými sponami nebo se sponami z nerezavějící oceli.

Na trhu je nabízena nejen kompletní typová řada svítidel (2 × 18 W, 2 × 36 W a 2 × 58 W), ale již i užší typová řada s jednou zářivkou (1 × 18 W, 1 × 36 W a 1 × 58 W). Podle vybavení elektrokomponenty lze zvolit varianty: základní či s kompenzací, s průchozím třífázovým propojením pro montáž svítidel do řad s možností střídání fází, s elektronickým předřadníkem i regulátorem stmívání, s nezávislým zdrojem pro nouzové osvětlení.

Tato nabídka je rozšířena o varianty s vysokofrekvenčními elektronickými předřadníky T5 a s trubicemi T5 o průměru 16 mm. Zmíněné provedení oproti variantě s elektronickým předřadníkem a zářivkami T8 (průměr 26 mm) vede k dalším úsporám energie o 7 až 10 % a změnou teploty maximálního světelného toku z 25 na 35 °C je dosahováno i účinnosti vyšší o 10 až 14 %.

Svítidla PROFI byla vývojem určena převážně pro náročný trh Evropské unie. Vysoká kvalita výrobků vyplývá ze zavedeného systému řízení jakosti veškerých procesů ve firmě TREVOS, a. s., podle ČSN EN ISO 9001.

TREVOS, a. s.
Mašov 34
511 01 Turnov
tel.: 481 625 245-8
fax: 481 624 112
e-mail: trevos@mikroservis.cz
http://www.trevos.cz