časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kvalitní osvětlení pro dokonalý umělecký zážitek

|

číslo 3/2003

Kvalitní osvětlení pro dokonalý umělecký zážitek

Ing. Luděk Havlíček, Testo, s. r. o. Praha

Provozovatelé výstavních a galerijních prostorů vynakládají značné prostředky pro zajištění dokonalého vzhledu vystavovaných artefaktů. Jedním ze základních fyzikálních parametrů, které rozhodují o úrovni uměleckého zážitku, je způsob osvětlení a jeho úroveň.

Obr. 1.

V poslední době mnoho českých prestižních organizací využívá ke kontrole kvality osvětlení luxmetr 545 – špičkový výrobek německé firmy Testo. Nejvíce je oceňována jeho přesnost, pohodlné ovládání, rozsáhlá vnitřní paměť a velký grafický displej. Terénní pracovníci kladně hodnotí rovněž jeho dobré ergonomické řešení při zachování dostatečné robustnosti. Velká, přehledně umístěná tlačítka umožňují spolehlivé ovládání i při velmi nízké hladině osvětlení. K dispozici je ochranné pouzdro proti prachu, nárazům a vlhkosti (s přístrojem je např. možné pracovat i v dešti).

Zvláštní pozornost při vývoji přístroje byla věnována maximálně přehlednému a „vlídnému„ uživatelskému „menu„. Stiskem jediného tlačítka lze např. vytisknout nejenom jednu naměřenou hodnotu, ale i datum a čas měření, popř. celou sérii hodnot postupně získaných v různých místech nebo v různých časech. Jiné tlačítko automaticky zrealizuje výpočet střední hodnoty opět buď z hodnot příslušejících různým místům, kde byla hladinu osvětlení sejmuta, nebo různým časům. Zcela ojedinělá je možnost ukládat naměřené hodnoty do uživatelem definovaných adresářů přímo v přístroji a tím velmi zpřehlednit archiv naměřených hodnot.

Luxmetr testo 545 představuje moderní, přesný přístroj určený širokému okruhu uživatelů, čemuž odpovídá i nízká cena.

TESTO Praha spol. s r. o.
Jinonická 80
158 00 Praha 5
tel.: 257 290 205, 602 946 203
fax: 257 290 410
e-mail: info@testo.cz
http://www.testo.cz