časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kupředu pravá, nebo levá?

|

Od dávných dob se civilizace dělí na bohaté a chudé, politika na levou a pravou. V odborné teorii a praxi se výsledky posuzují podle toho, zda jsou správné nebo chybné. To by se mělo vztahovat na všechny činnosti. Když firma odvádí nekvalitní práci, dříve nebo později se to projeví na jejím hospodářském výsledku, a nepoučí-li se ze svých chyb, nakonec zkrachuje.
 
V současné době se projevila „nedostatečná profesionalita“ v bankovním sektoru a následně v mnohých oblastech průmyslové a hospodářské činnosti jako krize. Nakonec se ukazuje, že „ryba páchne od hlavy“, neboť selhaly celé vládnoucí politické garnitury, a celé státy se ocitly v nezáviděníhodné ekonomické situaci.
 
Řešení hledají všichni, počínaje jednotlivci, malými firmami, přes mezinárodní koncerny, organizace až po vlády. Automobilky propouštějí, zlevňují, urychlují zavedení nových modelů do výroby. Výrobci světelné techniky postupují obdobně, což lze sledovat na široké nabídce světelných zdrojů, svítidel a příslušenství osvětlovacích soustav na veletrzích i v katalozích firem. Mezi tím se pohybují obchodníci a dodavatelé všech úrovní a kvalit, takže konečný uživatel by měl být ve střehu, aby nenakoupil sice lacino, avšak ne to „pravé ořechové“.
 
V oboru svítidel a světelných zdrojů je velmi rozsáhlá nabídka světelných diod, LED světelných zdrojů a svítidel s těmito zdroji. Zavádění uvedených výrobků připomíná nástup lineárních zářivek a výbojek v druhé polovině minulého století a kompaktních zářivek na počátku tohoto století. Stejně jako tehdy, i dnes se objevují vedle zdařilých aplikací nových světelných zdrojů také chybné, poplatné módní vlně. O tom svědčí také příspěvky odborníků v našem časopisu.
 
Návody na řešení jako vždy nejjasněji vidí politici. Ti většinou selhali jako manažeři států, jejich vedení bylo, řečeno jemně, neprofesionální, přesto se mnozí z nich opět ucházejí o moc. Nabízejí hory doly, tak jak to často dělá klamavá reklama na řadu výrobků a služeb. Nám obyčejným lidem je již dávno zřejmé, že potřebujeme důvěryhodné informace a rady skutečných odborníků. Časopis se usilovně snaží tyto informace získávat a poskytovat. K tomu však potřebujeme dobré autory, náměty a odezvy vás čtenářů na vše, co publikujeme.
 
Šťastnou volbu budoucích zastupitelů všem přeje redakce časopisu Světlo.
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor