časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Křižíkova fontána opět v provozu

|

číslo 3/2002

Křižíkova fontána opět v provozu

Také Křižíkova fontána, provozovaná agenturou Orfeus, se stala jedním ze záplavami zasažených kulturních skvostů Prahy.

Obr. 1.

Scénář pohromy byl podobný jako ve všech postižených oblastech. V pondělí 12. srpna 2002 byla odehrána představení pro veřejnost, která skončila před půlnocí tak, jako den nebo týden předtím. Potom už bylo vše jinak. Pan Miloslav Janíček, ředitel agentury Orfeus se svými spolupracovníky kvůli nadcházející hrozbě povodní zůstal na fontáně do rána 13. srpna, celé dopoledne i celý den a další noc. Po celou dobu se snažili zabezpečit fontánu proti přicházející vodě. Ovšem výška hladiny povodně – pět a půl metru nad úrovní fontány – předčila veškerá očekávání. Fontána byla zatopena během 45 až 60 minut a lidé se mohli jenom bezmocně dívat, jak bylo postupně zaplaveno vše, co nemohli včas odvézt do bezpečí (dvacet elektromotorů fontány, které jsou v jejím podzemí, moderní nově nainstalovaný surround systém i nově postavené turnikety). Podařilo se zachránit kostýmy a řídicí počítače.

Po opadnutí vody nastala druhá část boje o fontánu. Jen díky plnému nasazení lidí na úklidových a opravářských pracích se podařilo to, v co asi nikdo nevěřil – obnovit program fontányv září 2002, po více než dvou týdnech nucené přestávky.

Budou se opět hrát veškerá představení Křižíkovy fontány. Výpravná muzikálová představení už bohužel v letošní sezóně obnovena nebudou. Výjimkou je představení The Best of the Fountain v režii Richarda Hesse. Obnovená premiéra tohoto představení se plánuje na první týden v září.

[z tiskové zprávy k obnovení provozu Křižíkovy fontány po záplavách v Praze ze dne 27. srpna 2002]

(jk)