časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Krátké zprávy

|

Světlo 2/01

prof. Ing. Pavol Horňák, DrSc., odborný garant výstavy LUX 2001

2. ročník medzinárodnej výstavy LUX 2001 v Moskve v oblasti LITE

V dňoch od 6. do 8. septembra t. r. sa v areáli Ústredného domu umelcov (ÚDU) v Moskve uskutoční 2. ročník výstavy s názvom LUX 2001.Organizátormi výstavy sú výstavnícká spoločnosť Profi-Expo a ROSTEST-MOSKVA. V areáli ÚDU sa pravidelne konajú medzinárodné výstavy dizajnu.

Cieľom výstavy LUX 2001 je v ruskej metropole presadiť kvalitný dizajn svietidiel s ohľadom na súčasný životný štýl a energeticky úsporné svetelné zdroje. Nemožno pochybovať o tom, že o osobitný význam pri posudzovaní vlastností výrobkov svetelnej a osvetľovacej techniky majú skúšobné laboratória ROSTEST-MOSKVA, ktoré zabezpečujú uskutočňovanie skúšobníctva a certifikácie v systéme GOST-R. Skúšobné laboratória ROSTEST-MOSKVA sú však nielen národne, ale aj medzinárodne (v systéme IECEE-CB1)) akreditované pre vykonávanie skúšok výrobkov v oblasti LITE2) – svietidlá a kompaktné žiarivky. V každom prípade sme pripravení vystavovateľom zorganizovať výkon skúšok, meraní, posudzovania a vyhodnotenia predloženej dokumentácie a skúšobných protokolov za účelom vydania certifikátov v systéme GOST-R, čo je neodmysliteľnou súčasťou nadviazania obchodných vzťahov s veľkoodberateľmi z Ruska.

Okrem bežných komerčných expozícií sa na výstave budú prezentovať i redakcie odborných časopisov zaoberajúcich sa svetelnou a osvetľovacou technikou.

Ešte treba povedať, že termín uzávierky výstavy LUX 2001 v Moskve je 30. júna 2001, pre možnosť vyhovieť Vaším požiadavkám treba sa prihlásiť čo najskôr na adrese:

Mgr. Oldřich Vodrážka, Progres partners
Opletalova 55
111 21 Praha 1
tel.: +420/02 21 68 24 24,
fax: +420/02 24 21 83 12
e-mail: vodrazka@ppadvert.cz
1) International Electrotechnical Commission System for Conformity Testing and Certfication of Electrotechnical Equipment – CB Scheme – světový certifikační systém CB Mezinárodní elektrotechnické komise pro elektrotechnické výrobky

2) Lighting Technology – světelná technika



Ing. Jaroslav Kotek, Eltodo, a. s., Rozvoj světelné techniky

Světová světelná podívaná v Milánu

Součástí Mezinárodní výstavy elektroniky, elektrotechniky, osvětlování a komponent zařízení pro domácnost (International Exhibition for electronics, electrical technology, lighting and householding appliance components) byla INTEL-World Light Show (WLS), což je světová světelná show, kterou pořádala milánská společnost Associazione INTEL ve dnech 23. až 27. května 2001. Je zajímavé, že se v názvu akce neobjevilo slovo “veletrh” – snad jsou si pořadatelé vědomi menšího rozsahu exhibice, nebo je to tradice italské angličtiny.

Obr. 1.

Výstava World Light Show byla uspořádána v halách 15 a 16. Údajně by se měla střídat s WLS na veletrhu light + building ve Frankfurtu nad Mohanem (tzn. obě výstavy by se měly konat každé dva roky).

Loňský veletrh ve Frankfurtu jsem nenavštívil, mohu proto porovnávat pouze s Hannoverským veletrhem. Výstavní plocha pro osvětlovací techniku byla v Milánu, podle mého velmi hrubého odhadu, asi čtvrtinová. Pokud je mi známo, v tomto městě se WLS konala letos poprvé. V budoucnosti však lze předpokládat rostoucí význam zmíněného veletrhu. Nevím, je-li to v Milánu pravidlem a zda tomu tak bude i do budoucna, ale letos byl vstup na tuto akci volný. V rámci výstavy byl zajištěn i doprovodný odborný program, jehož jsme se však z časových důvodů nemohli zúčastnit.

Naše skupina se zaměřila především na standardní uliční svítidla, jež vystavovaly např. tyto firmy: Schréder, Siteco, Philips, iGuzzini, Cariboni, Disano, AEC, FAEL, Grechi, G.C., SBP, Nordex, Gewiss, Eclatec, Comiluce a Modus (ze San Marina).

Veletržní areál je situován nedaleko středu města, do jeho blízkosti se lze snadno dostat metrem. U jeho konečných stanic jsou k dispozici velké parkovací plochy.

Co se týče naší výpravy, mohu říci, že výstava splnila naše očekávání. Další podrobnosti o výstavě viz internet: www.intelshow.com


MODDOM, LUXDOM, TECHDOM, TZB a CLEANTECH

jsou názvy částí mezinárodní výstavy pořádané již tradičně ve Výstavním a kongresovém centru Incheba Bratislava. Letos se tato výstava bude konat 24. až 28. října. Uzávěrka přihlášek pro vystavovatele je 30. června, avšak k plánování návštěvy či zájezdy je právě vhodný čas. Pro zájemce uvádíme základní nomenklaturu výrobků.

Mezinárodní výstava nábytku, bytových doplňků a bytového designu MODDOM (6. ročník) představí nábytek do bytů, veřejných i jiných interiérů, interiérové doplňky ze dřeva, podlahové krytiny, materiály na výrobu nábytku, bytový textil, bytovou architekturu a design.

Sortiment výrobků na Mezinárodní výstavě svítidel, skla keramiky, porcelánu a bižutérie LUXDOM (2. ročník) vyplývá ze samotného názvu.

Na Mezinárodní výstavě domácích spotřebičů a potřeb pro domácnost TECHDOM (2. ročník) bude možné uvidět elektrické spotřebiče a potřeby pro domácnost, spotřební elektroniku a zabezpečovací systémy.

Mezinárodní výstava technických zařízení budov TZB (9. ročník) zahrnuje sanitární techniku, otopná, větrací a klimatizační zařízení, měřicí regulační a kontrolní techniku, elektroinstalační a osvětlovací techniku, solária, sauny a bazény, čerpadla a armatury.

Mezinárodní výstava čisticí techniky, čisticích pomůcek, přípravků a služeb CLEANTECH (3. ročník) představí stroje a zařízení na čištění exteriérů, průmyslovou i speciální techniku, malou čisticí techniku, stroje a zařízení pro domácnost, chemické čisticí prostředky, hygienické a sanitární systémy, zpracování komunálního odpadu, úpravu pitné a odpadní vody, úklidové a čisticí služby.

[Tiskové informace Incheba.]

Kontakt pro další informace:

INCHEBA, a. s.
Viedenská cesta 3
852 51 Bratislava 5
Slovensko
tel.: +421 7 67 27 21 40
fax: +421 7 67 27 20 55
e-mail: lnagyova@incheba.sk
www.incheba.sk

jný