časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Konference ČSNI, hotel Olšanka, Praha

|

Světlo 4/00

(jný)

Konference ČSNI, hotel Olšanka, Praha

Český normalizační institut uspořádal ve čtvrtek 12. října 2000 v Kongresovém centru pražského hotelu Olšanka již čtvrtou konferenci při příležitosti Mezinárodního dne normalizace, který se připomíná každoročně (14. října) od roku 1970. Konference byla věnována pracovním otázkám technické normalizace, jež stojí před ČSNI jako představitelem ČR v evropských i mezinárodních normalizačních organizacích na přelomu tisíciletí.

Na konferenci se sešli především normalizátoři, předsedové a členové TNV i ENV, předsedové technických normalizačních komisí, zpracovatelé českých technických norem, management podniků z oblasti normalizace a řízení jakosti, jakož i někteří představitelé ústředních orgánů, které se ve své kompetenci zabývají problematikou technické normalizace. Přednášky byly rozděleny do tří ucelených tematických bloků, oddělených krátkými přestávkami.

Na konferenci byly předneseny tyto hlavní referáty:

  • Zahájení
    Ing. Otakar Kunc, CSc., ředitel ČSNI
  • Význam Světového dne normalizace (k letošnímu heslu ISO/IEC/ITU)
    Ing. Alexander Šafařík-Pštros, předseda ÚNMZ
  • České technické normy v elektronické podobě
    Ing. Jan Jelínek, ČSNI
  • Distribuce pracovních dokumentů v elektronické podobě
    JUDr. Zdeňka Burešová, ČSNI
  • Soubor aktuálních informací k technické normalizaci
    Ing. Pavel Dvořák, Ing. J. Fikarová, Ing. I. Nováková, Ing. J. Millerová, Ing. L. Kratochvílová, ČSNI
  • Vývojové tendence v mezinárodní a evropské normalizaci, trendy v národní normalizaci na přelomu tisíciletí
    Ing. Otakar Kunc, CSc., Ing. Pavel Dvořák, ČSNI
  • Úloha a dosavadní činnost TNV a ENV
    doc. Ing. František Drastík, CSc., TNV, Ing. Michal Kříž, ENV
  • Novela zákona č. 22/1997 Sb. (71/2000 Sb.) a jednotlivých NV v souvislosti s Protokolem k Evropské dohodě o posuzování shody a akceptaci průmyslových výrobků (PECA)
    JUDr. Jaromír Jareš, ÚNMZ

Největší zájem a diskusi vzbudilo vystoupení JUDr. Jareše, který začal exkursem do nedávné historie normalizační legislativy. Zákon č. 22/1997, o technických požadavcích na výrobky, tak jak byl v roce 1997 schválen, byl prvním významnějším krokem k  tomu, aby oblast technických norem a státního zkušebnictví byla převedena na úroveň, která je v Evropě uznávána, vytvořily se podmínky pro volný pohyb zboží tím, že právní předpisy a technické normy států budou sjednoceny natolik, že nebudou vytvářet technické překážky obchodu, tedy překážky, které by mohly jednotlivé státy využít k tomu, že by vytvořily umělou bariéru pro dovoz výrobků. Základním cílem novelizace však bylo rozšířit zmocnění pro vládu k vydávání nařízení vlády tak, aby bylo možné z hlediska potřeb PECA (Protokol k Evropské dohodě o posuzování shody a akceptaci posuzovaných výrobků) převzít příslušné směrnice Rady Evropského společenství kompatibilně. Přesněji jsou definovány harmonizované normy. Harmonizované ČSN mohou být pouze ty ČSN, které přejímají evropskou harmonizovanou normu (pozn.: harmonizován je vztah mezi normou a směrnicí). Tak to požadovala Evropská komise. Byl zaveden nový pojem „určené normy“. V novele zák. č. 22/1997 Sb. je též obsaženo zdůraznění nezávaznosti norem. Nový zákon č. 71//2000 Sb. doprovázela novelizace doprovodných nařízení vlády, která nabudou účinnosti dnem, kdy bude publikován PECA ve sbírce mezinárodních smluv. (Viz výklad JUDr. Jareše v letošním ročníku Magazínu ČSN č. 3 a jejich seznam v Magazínu ČSN č. 10.)

Podrobnosti o jednotlivých přednáškách a o průběhu konference si zájemci mohou přečíst v článku Mgr. Pavla Vernera Konference ČSNI podtrhla úsilí o mezinárodní soulad v normalizaci, Magazín ČSNI č. 11/2000, str. 297.

O hlavních změnách v tomto zákoně ve vztahu k platnosti a závaznosti předpisových ČSN, a tudíž také k normám pro osvětlení viz příspěvek Ing. Ludmily Kratochvílové Normy a související legislativa v tomto čísle časopisu SVĚTLO.