časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Konektorové řešení elektroinstalace – gesis

|

Jiří Slavík, Schmachtl CZ s. r. o.
 
Propojení svítidel konektorovým systémem gesis nabízí firma Wieland již více než 25 let! Firma byla založena v roce 1910. Nyní je jedním z předních světových výrobců elektrokomponent, včetně konektorového systému gesis, a je nejlepší ve výrobě konektorové instalace. Konektorový systém gesis se používá jako standard po celém světě.
 
Současná doba klade zvýšené požadavky na kvalitu, unifikaci, bezpečnost, flexibilitu a rychlost elektroinstalace, rostou i požadavky na produktivitu práce. Použití konektorového systému gesis zkracuje dobu montáže elektroinstalace až o 70 %, zaručuje bezpečnost instalace ve ztížených pracovních podmínkách a rovněž funguje jako spolehlivý systém pro snadnou a rychlou údržbu zařízení.
 

Spolupráce s předními výrobci svítidel v České republice

Výrobci svítidel v České republice, jako jsou např. společnosti INGE Opava spol. s r. o. a společnost OLLI elektro CZ, spol. s r. o., zařadili konektory gesis do svého standardního výrobního programu. Každý z těchto výrobců tak rozšířil svůj sortiment o svítidla, jejichž montáž spoří čas a poskytuje flexibilitu zapojení. Svým inovačním přístupem se tudíž řadí mezi výrobce, kteří jsou schopni konkurovat zahraničním gigantům používajícím standard gesis po celém světě. Napájecí kabeláž tak lze připravit v zahraničí před vlastní dodávkou svítidel, což výrazně napomáhá uplatnění českého výrobku na cizích trzích.
 

Výrobce svítidel Inge Opava spol. s r. o.

Používá konektorový systém gesis převážně u přisazených a podhledových svítidel.
 

Z rozhovoru p. Slavíka, zástupce firmy Schmachtl, a Ing. Zbyňka Šimetky (Inge Opava s. r. o.)

S: Proč používáte konektorový systém gesis?
 
Š: Jedním důvodem je stále větší zájem ze strany zákazníka. Dalším důvodem je to, že je stále větší problém s lidskou kapacitou montážních firem, připojení svítidla pomocí konektoru šetří montážní čas, který lze využít efektivněji.
 
S: Kam směřuje váš export svítidel s konektory gesis?
 
Š: Převážně do Francie, zemí Beneluxu a Německa.
 
S: Jaké typy svítidel převážně vybavujete konektory gesis?
 
Š: Většinou svítidla podhledová a přisazená, ale taktéž svítidla liniová. U svítidla Sigma jsme vyvinuli plastovou krytku, která umožňuje podélné zapojení konektoru se svítidlem. Nezvětšuje se tak montážní výška svítidla, což je při montáži do podhledu velmi často rozhodující.
 
S: Jaká aplikace svítidel s konektory je v tuzemsku nejrozšířenější?
 
Š: Zajímavou aplikaci si našla konektorová svítidla Inge v muzeích a výstavních prostorách. Skleněné vitríny jsou zaklopeny víkem, které zároveň plní funkci osvětlení vitríny. Toto víko je připojeno pomocí konektorů gesis, které zaručují snadnou údržbu vitrín. Velmi často taktéž využíváme konektory pro ovládání svítidel. Barevné odlišení kabeláže a konektorů rovněž eliminuje špatné zapojení předřadníku svítidla.
 

OLLI Elektro CZ, spol. r. o.

Společnost Olli Elektro CZ, používá konektory gesis převážně pro vestavná svítidla se stupněm ochrany IP20. Je schopna osadit převážnou většinu svítidel konektory, což je stále častější požadavek ze strany zákazníka.
 

Z rozhovoru p. Slavíka, zástupce firmy Schmachtl, a Ing. Ivo Lojdy (Olli Elektro CZ)

S: Proč používáte konektorový systém gesis?
 
L: Umožňuje pro naše svítidla jednodušší montáž, tím pádem získává konkurenční výhodu.
 
S: Kam směřuje váš export?
 
L: Převážně Německo, Nizozemí, Velká Británie, Francie.
 
S: V kterých případech nejčastěji konektorovou instalaci používáte?
 
L: Nejčastěji osazujeme konektory svítidla podhledová. Na Západě zákazníci mají jiné požadavky na rychlost montáže, přece jen si umí spočítat úspory času montáže před úsporou peněz za konektorový systém.
 
S: Jaké jsou výrobní požadavky na použití konektoru?
 
L: Některá naše svítidla jsou osazena konektory gesis a jsou připravena k okamžité montáži pro zákazníka, který pouze potřebuje připojovací kabel napojit na konektor gesis.
 

Výhody v praxi

Použitím konektorového systému se zkrátí doba montáže až o 70 %! To v praxi znamená méně odborných pracovníků na zapojení svítidel, což se rovná snížení nákladů. Spojení konektorů neklade žádné požadavky na odbornost pracovníka.
 
Systém gesis je vyráběn v různých barvách a s kódováním, které eliminuje možnost jeho chybného zapojení. Jestliže jsou kabely požadovaných délek osazeny konektory přímo výrobcem, je toto zapojení strojově vyzkoušeno; tím se zamezuje vzniku požáru iniciovaného jiskřením na kontaktních částech.
 
Koncepce celého systému gesis spočívá ve variabilitě jeho prefabrikovaných komponent, které usnadňují a urychlují propojení od rozváděče ke koncovým prvkům, kterými mohou být nejenom svítidla, ale taktéž podlahové krabice, zásuvky, vypínače a další spotřebiče. Kompletní elektroinstalaci tak lze připravit a vyzkoušet před dodáním koncových zařízení. Zkracuje se rovněž doba nutná k uskladnění svítidel na stavbě. Další výhodou tohoto systému je snadná údržba svítidel připojených pomocí konektoru, protože svítidlo lze pod napětím za provozu odpojit, okamžitě nahradit jiným a poškozené opravit v klidu na příslušném pracovišti. Flexibilita elektroinstalace, jednoduché přidání či odebrání koncových prvků jsou další výhody systému gesis.
 

Novinka

Společnost Wieland přišla na trh s novinkou v oblasti konektorové instalace, a to s tzv. gesisTOP konektorem. Tento speciálně vyvinutý konektor v korporaci firem Wieland a BJB umožňuje ze standardního svítidla udělat jednoduše svítidlo „konektorové“. Po zasunutí dříku na konektoru gesisTOP se propojí svorkovnice umístěná uvnitř svítidla s konektorem na povrchu. Poté je možné velmi snadno svítidlo připojit konektorem. Prodejce svítidel tak nemusí mít skladem obě varianty svítidel, ale v případě potřeby není problém zákazníkovi dodat svítidlo připojitelné systémem gesis.
 
Obr. 1. Podhledové svítidlo od Inge osazené systémem gesis GST
Obr. 2. Konektorové svítidlo od Inge – Sigma s detailem konektoru gesis
Obr. 3. Svítidlo Olli s konektorem gesis MINI
Obr. 4. Nová možnost připojení gesis TOP