časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Koncepce veřejného osvětlení Žamberk

Ing. Petr Žák, Ph.D., Ing. arch. Simona Vondráčková, Ph.D. | http://astatelier.cz/

1. Úvod

Veřejné osvětlení je veřejná infrastruktura měst a obcí, která zajišťuje osvětlení veřejných prostranství v době bez denního světla. Stejně jako u každé veřejné infrastruktury je i u veřejného osvětlení třeba zajistit jeho správu, provoz, údržbu i obnovu. Vzhledem k rozsahu této infrastruktury a k počtu činností s ní souvisejících je pro jejich účelné a účinné provádění vhodné zpracovat pravidla a postupy. Jednou z možných podob takovýchto pravidel je dokument pod názvem Koncepce veřejného osvětlení. V současné době nemá uvedený dokument legislativní ukotvení, ale jeho obsah a struktura byly použity jako vzor v rámci Operačního programu Zaměstnanost (MPSV). Tento program je zaměřený na zefektivnění práce veřejné samosprávy a v uplynulých čtyřech letech bylo možné v rámci tohoto programu získat finanční podporu na zpracování Koncepce veřejného osvětlení (Hradec Králové, Žamberk, Bílina ad.). Koncepce veřejného osvětlení je soubor tří dokumentů.

Prvním dokumentem je Základní plán osvětlení, v němž se komplexním způsobem navrhuje noční podoba města utvářená umělým světlem. Tento dokument slouží jako vstupní podklad pro navazující projektovou dokumentaci. Druhým dokumentem je Plán obnovy veřejného osvětlení, který stanovuje harmonogram a finanční náročnost obnovy veřejného osvětlení a je určen k finančnímu plánování města. Posledním dokumentem jsou Standardy veřejného osvětlení, které stanovují pravidla a postupy pro činnosti související s veřejným osvětlením a specifikují parametry zařízení, která jsou součástí veřejného osvětlení.

Koncepce veřejného osvětlení města Žamberk byla zpracována v Operačním programu Zaměstnanost pod názvem Zvýšení kvality řízení, lidských zdrojů a efektivity veřejné správy – Žamberk, registrační číslo projektu CZ.03.4.74/0.0/0. 0/16_058/0007404, který byl spolufinancovaný z prostředků EU. V projektu byl spolu s Koncepcí veřejného osvětlení vypracován také Pasport VO, jehož součástí bylo ověření mechanické stability vybraných osvětlovacích stožárů. Vzhledem k obsáhlosti jednotlivých dokumentů je v následujícím článku představen a popsán Základní plán osvětlení.

> celý článek ZDE <