časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Kompaktní zářivky nové generace SYLVANIA Micro-Lynx F

|

číslo 1/2004

Kompaktní zářivky nové generace SYLVANIA Micro-Lynx F

Ivan Duchoň, Partnerlux s. r. o.

Snaha výrobců světelné techniky aplikovat nové poznatky a výrobní technologie vede k neustálému zlepšování užitných parametrů současných světelných zdrojů a k vývoji zcela nových typů. Příkladem je nová generace kompaktních zářivek Sylvania Micro-Lynx F, kterou firma SLI (Sylvania Lighting International) poprvé představila široké odborné veřejnosti na veletrhu světelné techniky light + building ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 2002.

Obr. 1.

V současnosti se kompaktní zářivky Micro-Lynx F spolu s rozmanitým sortimentem svítidel stávají již zcela běžnou součástí světelné techniky.

Na první pohled se nové miniaturní zářivky Micro-Lynx F (dále jen ML-F) odlišují od ostatních kompaktních zářivek svým kruhovým tvarem o průměru 75,2 mm a výškou 24,5 mm. Byly vyvinuty pro aplikace, ve kterých jsou požadovány malé úsporné světelné zdroje s vyšším světelným výkonem a nízkým vývinem tepla. Oproti halogenovým žárovkám na malé napětí mají podstatně nižší teplotní ztráty.

ML-F je tvořena šestidílnou tenkou zářivkou T2 (Ć 7 mm) integrovaným elektronickým předřadníkem (okamžitý start bez blikání a odpojení světelného zdroje na konci života), prizmatickým krytem (difuzní rozložení svítivosti) a speciální paticí GX53 (rychlá a jednoduchá instalace).

Obr. 2.

Technické údaje:
napájecí napětí 230 V AC, 160 až 320 V DC
jmenovitý příkon 7 W
světelný tok 220 lm
měrný výkon 30 lm·W–1
patice GX53
střední doba života 6 000 h

V kompaktních zářivkách ML-F se používají výhradně třípásmové luminofory. Tomu odpovídá index podání barev Ra > 85. Z hlediska náhradní teploty chromatičnosti je ML-F k dispozici v provedení 3 000 K (teple bílá – 830) a 4 000 K (chladně bílá – 840).

ML-F představuje moderní alternativu světelných zdrojů a svítidel do kuchyňských linek, nábytku, prodejních, výstavních pultů a vitrín, tzn. v aplikacích, kde se doposud používají zejména halogenové žárovky na malé napětí, popř. „klasické“ lineární zářivky.

Obr. 3.

Přednostmi ML-F jsou zejména malé rozměry a kompaktní tvar, provoz bez externích předřadných přístrojů (transformátoru nebo tlumivky), nízká provozní teplota, větší měrný výkon (úspornější provoz) a relativně dlouhá doba života (ve srovnání s halogenovými žárovkami). Dalšími oblastmi použití jsou: orientační osvětlení schodišť a chodeb, aplikace v zemních svítidlech a v běžném osvětlení interiérů.

V současnosti je již pod značkami Sylvania, Concord a Lumiance plně k dispozici rozsáhlý sortiment svítidel s Micro-Lynx F pro osvětlení kuchyňských linek a nábytku (vestavná, polovestavná a přisazená) a osvětlení interiérů (svítidla typu downlight – vestavná do sádrokartonu a minerálních podhledů). V dohledné době budou na trh uvedena svítidla pro orientační a zvýrazňující osvětlení schodišť, chodeb apod. (vestavná do stěn, podlah a chodníků).

partnerLUX s. r. o.
Drážní 9
627 00 Brno – Slatina
tel.: 545 231 345, 545 231 377
fax: 545 231 346
mobil: 606 607 688
e-mail: partnerlux@partnerlux.cz
http://www.partnerlux.cz