časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Komerční stavby Novodvorská Plaza a Olomouc City

|


Komerční stavby Novodvorská Plaza a Olomouc City

Karolína Čechová,
Eurolux lighting s. r. o.

Je nesporné, že Česká republika patří, alespoň v Evropě, mezi země s nejrychleji rostoucím počtem multifunkčních obchodně-administrativních center. Tato centra, často nazývaná „mally„, zákazníkům zajisté přinášejí pohodlí, nové druhy zábavy, změny životního stylu i pracovního prostředí. O tom, zda všechny tyto a mnohé další faktory ovlivňují náš život a naši zemi pozitivně, či negativně, nechme polemizovat jiné. Zaměřme se na několika příkladech spíše na to, co poskytují z pohledu architektury, nebo ještě konkrétněji, z hlediska světla a osvětlení.

Obr. 1.

Obr. 1. Novodvorská Plaza, přízemí pasáže

Společnost Eurolux lighting s. r. o. měla možnost podílet se na projektu a realizaci mnohých velkých multifunkčních center, budovaných v posledních letech v ČR pro tuzemské i zahraniční investory. V následujícím textu budou představena dvě z nich – moravské Olomouc City, realizované ve spolupráci se společností Profilux s. r. o., a pražská Novodvorská Plaza. Obě nákupní centra byla postavena pro zahraničního investora, izraelskou společnost Plaza Centers.

Nákupní centrum Olomouc City, jeden z největších komplexů v severomoravském regionu, bylo slavnostně otevřeno v roce 2005. Naproti tomu Novodvorská Plaza byla generálním dodavatelem, sdružením Metrostav – Kajima, dokončena na jaře 2006 a ve spleti pražských „mallů“ představuje spíše komornější centrum uprostřed jinak dosti neútulného modřanského sídliště. Zatímco v Olomouci šlo o novostavbu, na Novodvorské bylo hlavním úkolem architekta citlivě a vkusně propojit již stojící objekt ze 70. let dvacátého století, jehož průčelí se mělo stát i hlavním vstupem do pasáže, s dostavbou nákupního centra. Autorem projektu obou staveb je izraelský architekt působící po celé Evropě i na Blízkém východě Yaron Saphir.

Obr. 2.

Obr. 2. Novodvorská Plaza, svítidla Titano
Obr. 3. Novodvorská Plaza, přízemí pasáže

Pro osvětlení architekt Saphir v obou případech hledal inspiraci v sortimentu italského výrobce osvětlení Targetti Group. Targetti Group je skupina více než deseti společností specializujících se na různé segmenty a druhy osvětlení. Působí nejen v Evropě, ale i v Asii, Severní a Jižní Americe a na Blízkém východě. Filozofií skupiny Targetti Group je nabídnout komplexní řešení a ucelenou škálu výrobků pro celý projekt – od standardních technických svítidel, přes interiérová a vysoce profesionální architektonická svítidla až po exteriérové a slavnostní osvětlení. Targetti Group současně nabízí servis na nejvyšší úrovni během přípravy projektu, zahrnující spolupráci s architektem a investorem, na specifikaci, světelnětechnických výpočtech, tvorbě dokumentace, stejně jako pomoc při prezentaci a prosazování návrhu před investorem. Právě díky uvedeným schopnostem a potenciálu je Targetti Group optimálním partnerem v komerčních projektech, na kterých spolupracují lidé z mnoha zemí světa, přičemž cílem je vytvořit funkční, užitečnou a efektivní, avšak současně atraktivní stavbu.

Obě zmíněná nákupní centra jsou koncipována jako vícepodlažní pasáž s eskalátory a výtahy uprostřed a otevřenými ochozy s butiky, restauracemi a kavárnami po obvodu. Stavby mají částečně prosklenou střechu, využívají tedy denní světlo pro rozjasnění a provzdušnění atmosféry uvnitř. Základem vnitřního osvětlení obou staveb jsou kruhová svítidla Targetti osazená kompaktními zářivkami – v případě Novodvorské Plazy konkrétně zapuštěnými „downlighty„ Targetti CCT Flash a v Olomouc City přisazenými „downlighty„ Targetti Dese. Obr. 3. Díky speciálnímu polykarbonátovému reflektoru, pokovenému nejčistším hliníkem ve vakuu, zaručují svítidla maximální účinnost; díky široké škále příslušenství – od hliníkových, chromových či barevných rámečků, přes krycí skla s různou povrchovou úpravou až po optické mřížky – umožňují vysokou variabilitu použití. Prostory uprostřed pasáže, otevřené přes všechna podlaží, s výškou stropu více než 15 m, jsou osvětleny svítidly Targetti Arc – profesionálními kruhovými zapuštěnými reflektory osazenými výbojkami 35 W, 70 W a 150 W s různými úhly vyzařování od 6° do 60°. Svítidla Targetti Arc díky vysoké účinnosti a bezvadnému barevnému podání zajišťují příjemné a přirozené světlo v celém otevřeném prostoru pasáže při variabilním příspěvku denního světla. Pro akcentové osvětlení jsou využita i profesionální vestavná výklopná svítidla Targetti Mondial, osazená výbojkami pro zvýraznění restaurací a občerstvení v nejvyšším patře, a dále vestavné výklopné reflektory Targetti Nautilus pro zvýraznění sloupů v ochozech novodvorské pasáže.

Základní osvětlení obou nákupních center je doplněno efektním nepřímým liniovým osvětlením, které dodává plasticitu stropním překladům a zajímavě dokresluje interiér.

Uvedená centra jsou doplněna dekorativními prvky. V případě Olomouce jsou to „downlighty„ s krycími skly, netradičně zapuštěné do stěn ochozů mezi vstupy do butiků, a dále „barevné“ čtverce v obvodových stěnách celé pasáže, jejichž barevnost a plasticita jsou vytvořeny zářivkovými svítidly, skrytými v sádrokartonových překladech. Pražská Novodvorská Plaza je dotvořena závěsnými tělesy iTre Titano – kruhovými svítidly o průměru 90 cm s polykarbonátovým difuzorem a šedě lakovaným rámem, osazenými pěti kompaktními zářivkami DL55W. Svítidla Titano doplňují osvětlení některých ochozů i otevřené části stavby. V přízemí pasáže byly pro vytvoření komorní atmosféry příjemného „městečka„ použity klasické nástěnné lucerny německého výrobce Boom, které zajímavě kontrastují s jinak moderním a spíše technicky laděným osvětlením.

Obr. 4.

Obr. 4. Novodvorská Plaza, exteriér

Budova centra Olomouc City je po obvodu osvětlena exteriérovými světlomety Casarano Aero. Hlavní vstup do pasáže je osvětlen kombinací výklopných vestavných svítidel Targetti Mondial a vestavných výbojkových svítidel Selux. Plánované architektonické osvětlení určené ke zvýraznění celého objektu dosud nebylo realizováno. Nákupní centrum na Novodvorské září do okolí především díky profesionálním světlometům Targetti Pyros, které jednak zvýrazňují původní průčelí stavby a jednak dodávají plasticitu všem rohům a pilířům fasády. Vnější parkoviště Novodvorské Plazy je osvětleno uličními svítidly Casarno Pegaso.

Kromě vnitřního a exteriérového osvětlení realizovala společnost Eurolux lighting s. r. o. i nouzové osvětlení v obou objektech. V centru Olomouc City je použit centrální nouzový systém Beghellli, doplněný svítidly Prazisa Dispos na hlavních komunikacích. Novodvorská Plaza je nouzově osvětlena svítidly Beghelli Logica s funkcí CentralTest pro centrální kontrolu a vyhodnocování stavu a funkčnosti jednotlivých svítidel, baterií a světelných zdrojů a doplněna designovými svítidly Beghelli Plexilite, zapuštěnými do sádrokartonových stropů.

Obr. 5.

Obr. 5. Olomouc City

Oba příklady popsané v tomto textu si jsou účelem podobné, avšak zároveň se od sebe v mnohém liší – především velikostí, typem stavby a atmosférou osvětlení. Zatímco centrum Novodvorská Plaza je spíše komorní pasáž uprostřed sídliště, Olomouc City je velké centrum, které nabízí širokou škálu služeb, obchodů a volnočasových aktivit. V obou případech se však podařilo vytvořit příjemný a funkční interiér, který splňuje nejen všechny technické a bezpečnostní normy a standardy, ale i současné nároky na komfort, kvalitu, design a estetickou hodnotu.

Uvedené stavby nejsou jediné z komerčního sektoru, na jejichž realizaci se společnost Eurolux lighting s. r. o. podílela a podílí. Těšíme se, že prostřednictvím časopisu Světlo budeme moci zájemcům představit další projekty. A protože život není jen práce a nakupování, ale i (a snad především) bydlení, v jednom z příštích čísel bude možné si přečíst o administrativně-rezidenčním komplexu Korunní dvůr na pražských Vinohradech.

Nákupní centra Olomouc City a Novodvorská Plaza, informace:
projekt: arch. Yaron Saphir (Izrael)
dodávka osvětlení: Eurolux lighting s. r. o. (pro Olomouc City ve spolupráci s Profilux s. r. o.)
realizace: 2005, 2006
svítidla: Targetti

Eurolux lighting s. r. o.
BP Avenir, Radlická 714/113
158 00 Praha 5
tel.: +420 235 097 611
e-mail: eurolux@eurolux.cz
http://www.eurolux.cz