časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

K problematice osvětlování církevních staveb

|

číslo 4/2004

K problematice osvětlování církevních staveb

U mnoha církevních staveb, především katedrál, chrámů, kostelů a kaplí, odráží jejich stavební sloh myšlenkové proudy doby jejich budování. Obdobně tomu je i s odrazem doby při jejich obnovování či při přestavbě.

Stavebnímu slohu odpovídá též denní (přírodní) osvětlení interiérů zmíněných staveb. Je samozřejmé, že i umělé osvětlení by mělo harmonovat se stavebním slohem, a tedy i s dobou, do níž stavba přísluší. Prostředky jeho realizace, především světelné zdroje a svítidla, však nyní musejí odpovídat současnému stavu, už z důvodu bezpečnosti a ekonomiky provozu.

Časopis Licht, č. 11-12/2003, uvádí sérii článků o současných trendech v osvětlování kostelních staveb pocházejících z různých dob. Tento materiál, obnášející 27 tištěných stran formátu A4, obsahuje mnoho názorných barevných ilustrací. Nebylo by účelné zde předkládat výtah či referát z těchto článků, zájemce o uvedenou problematiku bude nejlépe informován osobním prostudováním časopisu (je u nás k dispozici).

Jen jako perličku uveďme novinku týkající se osvětlení v budapešťském kostele sv. Gellérta. Pro osvěžení paměti, sv. Gellért (St. Gepard) byl benediktinský mnich z Benátek, který přinesl do Maďarska křesťanství; poté se stal biskupem. Maďarští odpůrci kristianizace země ho umučili. Jeho ostatky jsou uloženy v kostele sv. Gellerta, který stojí na pešťské straně Dunaje. Tento kostel byl postaven v 11. století původně v románském slohu, pak byl přestavěn v gotickém a posléze renesančním slohu. V době turecké okupace Budapešti byl mešitou, později byl obnoven v barokním slohu. Na přelomu 19. a 20. století byl upraven do současné podoby.

Nyní byly historické patky sloupů zakryty sklem a osvětleny diodami LED bílého odstínu světla. Ostatky světce byly umístěny do oltáře tak, aby byly viditelné. Osvětlení duté, viditelné části oltáře zajišťuje 120 bílých LED. Intenzita osvětlení dosahuje hodnoty 200 lx, je však možné ji zmenšit. Lze využít intenzitu celkem ve třech stupních:

  1. nejvyšší ve světlých denních hodinách,
  2. nižší stupeň při stmívání,
  3. nejnižší stupeň v tmavějších večerních hodinách.

Kromě LED jsou při osvětlení kostela použity i žárovky. Je to v systému celkového osvětlení i v systému zvýrazňujícího osvětlení prostřednictvím světlometů.

Ing. Bronislav Berounský