časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jubilejní art & interior5

|

číslo 4/2003

Jubilejní art & interior5

Mgr. Helga Hrabincová

Pátý, jubilejní, ročník oblíbeného komplexu výběrových výstav art & interior5 připravuje pro milovníky moderního interiérového designu z řad laické i odborné veřejnosti společnost AC EXPO. Komplex výběrových výstav se uskuteční již tradičně v prostorách Veletržního paláce ve dnech 22. až 25. dubna 2004. Přehlídky českého a zahraničního designu, pořádané ve spolupráci s Národní galerií v Praze, Sbírkou moderního a současného umění, potrvají až do 30. května 2004.

Obr. 1.

Od doby svého vzniku v roce 2000 získala tato výběrová výstava moderního designu nábytku, interiérového vybavení, svítidel a bytových doplňků nejen významné postavení na českém trhu, ale také určitou mezinárodní prestiž, kterou potvrzuje mimo jiné stále rostoucí počet zahraničních vystavovatelů, především z Itálie a Velké Británie, ale i dalších evropských zemí. V letošním roce se výstavní plocha zvětšila o 40 % a organizátoři zaznamenali rovněž rekordní počet akreditovaných českých i zahraničních novinářů.

Význam art & interior pro české společnosti, architekty a designéry i veřejnost spočívá nejen v každoroční prezentaci domácích i zahraničních „horkých„ novinek a sledování a podávání informací o nových vývojových trendech, ale také ve „vývozu„ kvalitního českého designu, většinou právě projektů vypsaných a realizovaných přímo pro Přehlídku českého designu, na výstavy a veletrhy v zahraničí (letos to byla již druhá účast našich designérů na Salone Satellite v rámci veletrhu Salone Internazionale del Mobile v Milánu a poprvé se společnost AC EXPO s českými designéry zúčastnila veletrhu Tendence ve Frankfurtu nad Mohanem). Podobné prezentace realizuje společnost AC EXPO za podpory několika málo společností a organizací, které si dosah, význam a důležitost těchto aktivit pro český design a pro další růst jeho úrovně uvědomují.

Hlavním mediálním partnerem jubilejního ročníku se stal časopis Architekt, který ke komplexu výstav připravuje speciální přílohu, kreativním mediálním partnerem je časopis Dolce Vita a mediální partnerství přislíbilo mnoho dalších významných časopisů a internetových portálů z oboru interiérového designu a vybavení. Zvláštní přílohu připravuje rovněž společenský magazín Šťastný Jim. Na organizaci doprovodného programu, který bude příští rok opravdovou lahůdkou a kterého se zúčastní významné osobnosti světového designu, se podílí společnost Archall o. p. s.

Organizátoři pro následující ročník přehlídek českého a zahraničního designu také připravují nové speciální projekty, které nepochybně zaujmou svým obsahem i pojetím. Prozradit lze, že např. v části zahraničního designu se tentokrát představí moderní belgický design. Dalšími projekty a doprovodnými akcemi, realizovanými právě pro jubilejní ročník komplexu výstav, chtějí jeho organizátoři teprve překvapit. Návštěvníci, kteří ve dnech od 22. do 25. dubna 2004 Veletržní palác navštíví, nebudou zcela určitě zklamáni – plány organizátorů jsou skutečně velkorysé.