časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jaký byl a bude veletrh Silicium Bohemica

|

číslo 4/2002

Jaký byl a bude veletrh Silicium Bohemica

Kateřina Hejduková, manažer veletrhu

Návštěvníkům již jedenáctého ročníku veletrhu Silicium Bohemica 2002 jistě neušlo, že v letošním roce vzrostl počet vystavujících firem o více než 10 % oproti loňskému roku. Z jedné třetiny se na veletrhu představily firmy s nabídkou technologií, surovin, strojů a zařízení pro sklářský a keramický průmysl. Účast v sekci sklářského průmyslu činila 45 % z celkového počtu vystavovatelů. Ačkoliv převážně šlo o střední firmy a ateliéry, mohli si návštěvníci prohlédnout výrobky hutního, uměleckého, dekoračního, lehaného a plochého skla, ručně vyráběné skleněné figurky, křišťálové sklo, olovnatý křišťál, osvětlení, nové kolekce bižuterie, keramiky a porcelánu, vitráže, dárkové a dekorační předměty, sváteční ozdoby a dekorační svíčky.

Obr. 1. Obr. 2.

Na veletrhu nebylo zastoupeno tolik firem s osvětlením, jak bychom si byli přáli. Zmíníme se zde o některých z nich. Firma ArtGlass s. r. o. představila rozsáhlou nabídku klasických ověsových svítidel, mosazných odlitkových svítidel s ověsy i bez nich, moderní svítidla, kovaná svítidla a dále repliky secesních svítidel, které mají úspěch hlavně na domácím trhu. Kovaný nábytek vhodně doplňovala svítidla a lustry z dílny uměleckého kovářství Richarda Štrbíka. Firma T.G.K. – technika, sklo a umění s. r. o. mimo výrobků ze skla, pomůcek a potřeb pro sklářský průmysl nabízela taktéž interiérové osvětlení. Manželé Hlavenkovi svou expozici vitrážových prací rozšířili o stínidla na svítidla a lustry vyráběné tzv. technikou Tiffany – přímé zalévání dílků skla do směsi olova a cínu. Na základě nové techniky zpracování si nyní zákazník může vybrat z klasických motivů a tvarů i podle svého přání. Křišťálová, smaltovaná, fondová svítidla a další typy, včetně širokého rozsahu služeb ve sklářské oblasti, si návštěvníci mohli vybrat do svých bytů, rodinných domů, kanceláří či vstupních hal od firmy Železnobrodské sklo a. s.

Pro příští ročník veletrhu Silicium Bohemica 2003 chystáme několik novinek a změn. Jedná se především o specifické zaměření nomenklaturního uspořádání. Veletrh bude i nadále odbornou záležitostí týkající se sklářského, keramického průmyslu a průmyslu porcelánu. Na základě letošních zkušeností s prezentačními prostory tzv. drobných prezentací upravíme tuto nabídku k větší spokojenosti drobnějších firem. Také menším keramickým firmám i jednotlivcům nabídneme možnost uspořádání víkendových keramických trhů na venkovní ploše. Věříme, že je naše nabídka osloví a přispěje i k rozšíření rozsahu tohoto odborně zaměřeného veletrhu.

Obr. 3. Obr. 4.

V příštím roce zvýšíme podporu účasti zahraničních firem a zároveň rozšíříme spolupráci se zahraničními obchodními partnery. V letošním roce jsme s pozváním na veletrh oslovili velvyslanectví a obchodní komory 35 evropských zemí, zástupce hotelů, lázeňských zařízení, čajoven, nákupčí velkých obchodních řetězců, zástupce maloobchodních řetězců, ministerstva, hlavní firmy zabývající se výrobou a distribucí veškerých nápojů. A na základě telefonických a písemných ohlasů se nám potvrdilo, že je to správná cesta. Pro zajímavost zmíníme ty, kteří využili naše pozvání na veletrh a od nichž jsme dostali děkovné dopisy: Belgie, Finsko, Švýcarsko, Rumunsko, Francie, Slovensko, Kancelář senátu a mnoho již zmíněných zástupců obchodních řetězců, hotelů a lázeňských zařízení.

Věříme, že ve spolupráci s vystavovateli v příštím roce v rámci veletrhů interiéru, dekorací a umění Tendence vytvoříme pestřejší, rozsáhlejší a zajímavější veletrh, ze kterého si každý návštěvník odnese příjemný zážitek z dobře uskutečněného obchodu nebo z příjemně prožitého dne.

V závěru děkuji všem firmám, které se zúčastnily letošního ročníku veletrhu a tak přispěly k dobrému jménu tohoto projektu.