časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak začít tento rok?

|


Jak začít tento rok?

Obyčejně zvolím téma a hrubý rozvrh sdělení, které hodlám psát. Dnes mě nic světoborného nenapadá. Přemýšlím, zda bych neměl vyzkoušet tzv. automatické psaní, o němž se zmiňuje literatura v souvislosti s léčiteli nebo vizionáři. Zdá se však, že tyto schopnosti nemám.

Chtěl bych samozřejmě napsat něco zajímavého, překvapujícího, nebo aspoň něco, co by všechny potěšilo. To je však v dnešním světě přeplněném informacemi téměř nemožné.

O tom, co se v oboru stalo, jste již četli řadu článků z historie vývoje světelných zdrojů, svítidel, názorů na osvětlování atd. O všudypřítomném životodárném světle, které souvisí se vznikem vesmíru, života, s fenoménem času a teorií relativity, byly v časopise také zmínky. Všichni tato obecná dogmata uznáváme, přestože tomu snad rozumějí jen vyvolení učenci.

O lidském zraku a jeho výjimečných vlastnostech, z nichž některé se vědcům již podařilo technickými vynálezy napodobit, toho bylo v časopisu Světlo publikováno poměrně málo. Takovéto příspěvky by však vyžadovaly dobré autory, spoustu času a prostoru.

Plamenné výzvy o potřebě norem a o problémech s jejich tvorbou a uplatňováním v praxi jsou snad stejně málo zajímavé jako současná politická situace.

Používání světla k výrobě statických a pohyblivých obrázků je dnes tak běžné, že psát o tom by bylo ztrátou času. Většinu lidí přitom u nových technických vymožeností zajímá jen jejich použití, nikoliv jejich podstata a promyšlená konstrukce. Někteří u televizních pořadů vypínají zvuk a jiní, kteří mají v uších sluchátka, jako by okolo sebe nic neviděli.

Možná, že by mnohé zaujalo téma, jak hubnout se světlem nebo jak zlepšit paměť či jak se snadno, rychle a bez práce naučit cizí řeči apod. O tom bohužel nemáme zatím žádné zprávy. Dobré osvětlení však má rozhodně pozitivní vliv na pracovní výkon a používání světla ve zdravotnictví je stále častější.

Protentokrát to musím vzdát. Doufám, že mi někdo z vás, milí čtenáři, zase někdy do tohoto sloupku něco napíše. Zatím se to stalo jen třikrát, a přitom Světlo už vychází desátý rok. Redakce se bude i nadále snažit vyhledávat zajímavé a užitečné zprávy a ve spolupráci s grafickým studiem je publikovat v co nejhezčí úpravě.

Na vaše příspěvky a náměty se těší

Jiří Novotný, šéfredaktor