časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak se rodí světlo

|


Jak se rodí světlo

Luděk Hruš, Enika spol. s r. o.

Více než deset let dodává společnost Enika spol. s r. o. na český trh svítidla italských firem SBP S. p. A., ing. Castaldi illuminazione a Prisma S. p. A. S produkty těchto výrobců se čtenáři setkávají na stánkách časopisu Světlo, na výstavách a ve velkém množství aplikací. Nejednoho zájemce o osvětlovací techniku jistě zajímá, kde a jak tato svítidla vznikají. Na následujících řádcích bude představena již zmíněná hlavní trojice producentů.


SBP S. p. A.

Nejdelší doba spolupráce váže firmu Enika s výrobně-obchodní společností SBP, sídlící v malém městě Ghisalba nedaleko severoitalského Bergama. V Ghisalbě a jejím okolí je sídlo vedení společnosti, dále výrobní haly a sklad. SBP je spolu se společností Prisma a její dceřinou firmou Klewe členem skupiny Performance in lighting (PIL). V tomto spojení společně pracují na některých projektech a při zachování autonomie obchodních značek tak čelí zejména asijské konkurenci.

Společnost SBP vznikla v roce 1982, nyní má 130 zaměstnanců. Její konsolidovaný obrat za rok 2003 byl 34 milionů eur. V hlavním výrobním závodě se kompletuje většina reflektorových svítidel a svítidel vyráběných ve velkých sériích. Odtud pochází např. oblíbené svítidlo Leo a novinka Jolly. Součástí výrobní haly jsou laboratoře, obchodní, marketingové a technické oddělení pro světelné výpočty.

Několik kilometrů od Ghisalby je závod na výrobu komponent. Vznikají zde kovová těla svítidel nebo reflektory a provádějí se zde finální povrchové úpravy, včetně práškového lakování. Na poloautomatických linkách se tu vyrábějí některá průmyslová svítidla, např. novinka IKE či svítidla řady LF.

Veškeré vyrobené zboží je expedováno z nedalekého rozsáhlého skladu, který je neustále rozšiřován pro vytváření dostatečných skladových zásob, a tudíž pro možnost pružně plnit objednávky zákazníků. Součástí skladových prostorů je i přidružená výroba sloupkových zahradních svítidel řady KHA a KHA slim.


ing. Castaldi illuminazione S. p. A.

Malá firma, která příští rok oslaví sedmdesáté výročí založení, sídlí na předměstí Milána v Trezzano sul Naviglio. Škála produktů soustředěná na designové osvětlení je neuvěřitelně široká s přihlédnutím ke skutečnosti, že ing. Castaldi illuminazione v celé Itálii zaměstnává přibližně padesát pracovníků. Původně rodinná firma, založená Enricem Castaldim, je v současnosti většinově vlastněna investory a každoročně zvyšuje produkci svítidel. Jejím typickým rysem je vysoká míra flexibility výrobních možností a kapacit. Výjimečný důraz je kladen na kvalitu komponent a finálních výrobků, které tudíž podléhají vícefázové výstupní kontrole. Součástí výrobního areálu firmy je vnitřní a venkovní předváděcí prostor, kde lze zákazníkům předvést celou nabídku firmy, včetně naprostých novinek. Nedaleko hlavního sídla firmy je lakovna s centrálním skladem, odkud firma expeduje většinu dodávek do pěti dnů od data objednání.


Prisma – Performance in Lighting S. p. A.

Svítidla, která zájemci znají pod značkou Prisma, jsou vyráběna východně od Verony v městečku Colognola ai Colli. Na začátku tohoto roku společnost Prisma S. p. A. změnila svůj obchodní název na Performance in Lighting S. p. A. Dala tak najevo příslušnost ke skupině PIL; zároveň je zde administrativní sídlo této skupiny. Značka Prisma s logotypem zůstávají z marketingových důvodů a z důvodu historicky dobrého jména ponechány.

Prisma, zaměstnávající asi 190 pracovníků, je největší z uvedené trojice výrobců svítidel. Její historie začala výrobou skla, postupně se firma soustředila na výrobu svítidel. Celá produkce firmy Prisma vzniká ve výrobní hale, jež je těsně napojena na sklad komponent. Skladové prostory zaujímají největší plochu, hodnota zásob hotových svítidel je pro maximální zkrácení dodací lhůty přibližně 1 mil. eur. Jeden menší sklad je výhradně určen pro výstavní exponáty.

Závěrem jeden postřeh: zajímavou nefinanční výhodou poskytovanou zaměstnanců firmy Prisma je přilehlá firemní školka se zvěřincem, která je určena dětem zaměstnanců a jejíž provozní doba se přizpůsobuje potřebám výroby.

Fotografie: Václav Šourek

Obr. 1. Reflektory k svítidlům Lama firmy SBP
Obr. 2. Výroba reflektorů – SBP
Obr. 3. Sloup a sprchy na testování elektrického krytí IP – SBP
Obr. 4. Administrativní budova s venkovním výstavním prostorem firmy ing. Castaldi
Obr. 5. Sklad komponent – ing. Castaldi
Obr. 6. Tlakové testy IP svítidel D49 NASTER – ing. Castaldi
Obr. 7. Prisma – nová administrativní budova s částí výrobní haly
Obr. 8. Prisma – skladová ulička

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde