časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Jak jsme nevystavovali na letošním jubilejním 20. veletrhu LIGHT+BUILDING 2020

Ing. Zbyněk Šimetka | INGE Opava, spol. s r. o. | www.inge.cz

Málokdy se stane, že katastrofa stíhá katastrofu a o mimořádné události není nouze. Letošní březen byl ale na nešťastné události více než bohatý. Z dnešního pohledu jde o události ze vzdálené historie, protože doba už je jiná a svět se za dva měsíce změnil.

Veletrh L+B je vždy zakončením ročních příprav a vrcholem sezony. Zejména pro naši firmu, která je orientována především na export a veletrh ve Frankfurtu je vzácnou příležitostí setkat se se zákazníky a přáteli z celého světa. Konec února nás zastihl v pilné práci, ve výrobní hale jsme měli postavený stánek včetně exponátů, ladili jsme nový řídicí systém osvětlení, nastavovali scény a těšili se, jak ohromíme svět. Trochu jsme znejistěli, když nám zákazníci začínali rušit schůzky, ale veletržní správa byla i nadále plná optimismu a my jsme finišovali v přípravách, neboť jak všichni vědí, pod tlakem to jde nejlépe.

Zrušení veletrhu sedm pracovních dnů před odjezdem montážní skupiny byla rána z čistého nebe. Nicméně stánek jsme u nás dokončili, pečlivě vše označili a uschovali, protože připravovat se znovu v srpnu na veletrh, který byl přeložen na září, by bylo ještě horší.

Obr. 1. Konfigurátor lineárních svítidel
Obr. 1. Konfigurátor lineárních svítidel

V pondělí 2. března, když jsme se jako obvykle natěšení dostavili ráno do závodu, přišla pohroma č. 2. Všechny servery a počítače, včetně těch, které byly součástí výrobních strojů, byly napadeny hackerským útokem a 90 % dat bylo zašifrováno. Svět se zastavil, procházeli jsme ztichlými provozy, nic nefungovalo a nechápali jsme, co se mohlo stát. Prioritou je u nás výroba a zde jsme ihned s úspěchem nasadili osvědčený systém řízení z roku 91 – „tužka-papír“. Výrobu jsme nakonec nemuseli zastavit ani na jeden den, všechny rozpracované zakázky jsme dokončili a předali zákazníkům. Horší to bylo s ostatními činnostmi. Trvalo pár dnů, než jsme pochopili, o co jde, pomocí soukromých mailů a počítačů jsme utvořili malé lokální sítě v oddělení obchodu a konstrukce a mohli se ozvat zákazníkům, že žijeme a pokračujeme. Všechna výrobní a obchodní data se nám postupně podařilo obnovit, ale o data spojená s veletrhem L+B jsme přišli a museli je všechna znovu vytvořit. Všechny čtenáře tímto varujeme – pravidelně zálohujte a zálohy fyzicky oddělte!

Nástup koronavirové epidemie v polovině března už byla jen další drobná nepříjemnost, v pořadí třetí. Přes všechna protivenství osudu dále jedeme a vyrábíme.

V důsledku těchto událostí se k představení novinek a jejich realizací dostáváme až nyní, s tříměsíčním zpožděním.

Obr. 2. KVADRA 70 – optimalizované délky svítidel po 57 mm
Obr. 2. KVADRA 70 – optimalizované délky svítidel po 57 mm

Více než dva roky pracují technici naší firmy na systému rychlého generování výrobní dokumentace. Tento systém umožňuje konfigurovat jednotlivé vlastnosti svítidel a téměř okamžitě vytvořit dokumentaci potřebnou pro jejich výrobu. Systém jsme od loňského roku testovali interně a nyní jej začínáme poskytovat i našim zákazníkům. Ti budou mít nově možnost nakonfigurovat si sami svítidlo a jeho přesnou specifikaci zadat do výroby. Systém přináší svobodu volby, jednoznačnou specifikaci výrobku a zkrácení předvýrobních etap současně s úsporou kapacit konstruktérů a technologů. Jde o naši odpověď na požadavek zákazníků – vyrobit rychle a dobře svítidla v širokém sortimentu. Konfigurační systém je nyní připraven pro nejběžnější liniová závěsná, přisazená a vestavná svítidla.

Například u nejpoužívanějších svítidel KVADRA 70 dovoluje zvolit samostatná, koncová a středová svítidla HI nebo LI LED, v délkách od 600 do 4 590 mm v optimalizovaných krocích po 57 mm, vybrat z deseti typů LED v závislosti na Tcp a Ra, z 23 aktuálních barevných odstínů, tří typů driverů (předřadníků) a pěti různých optických systémů. Navíc umožňuje ke svítidlu objednat základní typy závěsů a ostatního příslušenství, to vše kdykoliv, z tepla domova, nezávisle na denní či noční hodině a na přítomnosti či nepřítomnosti pracovníka obchodního oddělení naší společnosti. Konfigurátor postupně rozšiřujeme o další výrobkové řady.

V poslední době realizuje naše společnost projekty s komplikovanými čtvercovými a obdélníkovými sestavami a se svítidly tvaru šestiúhelníků a osmiúhelníků vyrobenými z profilu KVADRA.

Do některých projektů s běžnými přímými liniovými svítidly připravujeme „banány“ – tedy svítidla prohnutá tak, aby kopírovala zakřivení stěny v budovách organických tvarů. Nově jsme rovněž schopni nabídnout svítidla dvoubarevná – typicky eloxovaná s jednou stranou nastříkanou práškovou vypalovací barvou. Zejména u čtvercových sestav vytváří tato kombinace velmi poutavé efekty.

Obr. 3. Široký výběr barevných odstínůObr. 3. Široký výběr barevných odstínů

Zajímavým oživením nabízejícím nové možnosti je kombinace liniového svítidla s reflektorovými spoty. Novinkou v tomto sortimentu je dvouokruhové svítidlo LINEA 80 a LINEA-R 80 s integrovanými směrovými úzkoúhlými svítidly SATURN 50. Konstrukce kloubu svítidla SATURN umožňuje jeho zasunutí do profilu svítidla, postupné povytažení, natočení a rotaci. Velmi elegantně tak lze bodově nasvítit díla na stěnách, květiny a sochy stojící na podlaze, přičemž liniové svítidlo je možné využít k nasvětlení prostoru např. v tzv. koridor režimu.

Řada svítidel OITO je nyní obohacena o svítidlo tvaru oválu a elipsy. Nejčastěji jsou tato svítidla dodávána jako dvouokruhová pro přímo-nepřímé osvětlení s DALI drivery (předřadníky).

Velmi zajímavým prvkem moderního osvětlování jsou svítidla pro dynamickou změnu barvy světla, nejběžněji bílou v rozsahu 2 700 až 6 500 K, Ra 80, 90 nebo 95 v kombinaci s DALI drivery a Bluetooth řízením. Tuto novou techniku jsme použili i k modernizaci loňské novinky – svítidla SIGMA FSL, vyvinutého k osvětlení dvou sálů Národní galerie Praha. Použití svítidla i v jiných projektech si vyžádalo instalaci BT modulu, který ovládá každý ze tří okruhů samostatně. Osazení LED modulu diodami s odlišnými Tcp nebo Ra umožňuje v osvětlovaném prostoru během pošmourného dne vytvořit jedním svítidlem slavnostní atmosféru s jasným denním světlem a večer stejným svítidlem docílit komorního prostředí s intimním osvětlením. To vše vyvoláním nastavené scény na čtyřtlačítkovém ovladači nebo prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu.

Obr. 4. KVADRA 106 WB D/I, nástěnné prohnuté svítidlo pro přímo-nepřímé osvětlení
Obr. 4. KVADRA 106 WB D/I, nástěnné prohnuté svítidlo pro přímo-nepřímé osvětlení

Na veletrhu L+B jsme rovněž chtěli představit dlouho připravovaný firemní plugin (elektronický ON a OFF line katalog) pro DIALux a novou databázi pro WILS. Vzhledem ke ztrátě dat, nutnosti jejich kontroly a opětovnému vytváření jsme nuceni tento krok odložit do letních měsíců.

Protože jsem optimista, věřím, že přežijeme covid-19 i všechny karanténní i léčebné procedury a vládní podpůrné programy. Omezující opatření se dříve či později rozvolní, a proto vás chci pozvat do metropole Slezska – Opavy, do naší nové vzorkovny. Zde můžeme spolu v klidu nad dobrou kávou a firemní Fidorkou pohovořit o životě, svítidlech a našich zkušenostech.

INGE Opava, spol. s r. o.
Stará silnice 3, 746 01 Opava
inge@inge.cz, www.inge.cz