časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Interiérová svítidla CENTRAL a DOWNTOWN

|

číslo 1/2004

Interiérová svítidla CENTRAL a DOWNTOWN
Design: Lella a Massimo Vignelli a David Law

Ing. Petr Žák, Ph.D., Etna, s. r. o.

V loňském roce představila italská firma SirrahiGuzzini na veletrhu Intel interiérová svítidla Downtown a Central, navržená italskými designéry Lellou a Massimem Vignelliovými ve spolupráci s designérem Davidem Lawem.

Obr. 1.

CENTRAL

Závěsná svítidla Central, která získala ocenění iF (Industrie Forum Design, Hannover), jsou po estetické stránce reminiscencí na průmyslová závěsná svítidla minulého století. Vkusná a jemná úprava vzhledu dovoluje použít je v libovolném prostředí. Svítidla se skládají ze stínidla a pouzdra z technopolymeru, které svým tvarem připomíná chladič. Pouzdro je u svítidel na kompaktní zářivky a halogenidové výbojky určeno pro umístění předřadníků. Svítidla se vyrábějí s hliníkovým nebo polykarbonátovým stínidlem o průměru 300 nebo 400 mm. Svítidla s hliníkovým stínidlem se využívají pro přímé osvětlení. Jejich spodní část kryje ochranné sklo. Šedá barva pouzdra s elektrovýzbrojí a rámečku s krycím sklem vhodně kontrastuje s přirozeným barevným tónem čistého hliníkového stínidla. Svítidlo s polykarbonátovým stínidlem je určeno pro rozptýlené osvětlení. Ve spodní části stínidla je osazen reflektor, který usměrňuje část přímého světelného toku požadovaným směrem. Svítidla jsou vyráběna pro halogenové žárovky 100, 150 a 250 W, kompaktní zářivky 32, 42 a 57 W a halogenidové výbojky 70 a 150 W.

Obr. 2. Obr. 3.

Základní technické údaje svítidel:
krytí: IP20/IP40
třída ochrany: I
značka: F
zkušebna: IMQ

DOWNTOWN

Jeho vzhled vychází z průmyslových svítidel z 30. let minulého století. Úprava rozměrů i detailů dovoluje použít tato svítidla v obytných interiérech i veřejných prostorách. Stínidlo svítidla je osazeno na kónické objímce, ve které jsou umístěny elektrické součásti svítidla. Celá sestava je osazena do kovovém úchytu prstencového tvaru. Svítidla Downtown se vyrábějí ve dvou typech: stojanovém a nástěnném.

Obr. 2. Svítidlo CENTRAL s polykarbonátovým stínidlem
Obr. 3. Stojanové svítidlo DOWNTOWN s hliníkovým stínidlem

Obě verze jsou dodávány v provedení s hliníkovým nebo skleněným stínidlem. Svítidla s hliníkovým stínidlem mají optický systém s reflektorem, který vytváří asymetrický tvar křivky svítivosti. To umožňuje vytvořit plynulé a rovnoměrné osvětlení stropu, který plní funkci sekundárního zdroje světla. Provedení se skleněným stínidlem slouží pro „měkké“ a rozptýlené osvětlení prostoru. Světelný tok částečně vychází otvorem v horní části a částečně přes stěny skleněného stínidla s matovanou povrchovou úpravou. Stojanová svítidla pro halogenové žárovky jsou standardně dodávána se stmívačem pro plynulou regulaci intenzity osvětlení. Svítidla jsou vyráběna pro lineární halogenové žárovky 300 W, halogenové žárovky (E27) 250 W a halogenidové výbojky 70, 150 a 250 W.

Obr. 4. Obr. 5.

Základní technické údaje svítidel:
krytí: IP20/IP40
třída ochrany: I
značka: F
zkušebna: IMQ