časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Interiér roku 2020 – kanceláře v době home office

INSTITUT BYTOVÉHO DESIGNU | www.interierroku.cz

Interiér roku vstoupil do šestého ročníku, aby tvůrcům skvělých soukromých i veřejných interiérů opět nabídl možnost přihlásit realizované projekty, tentokrát za rok 2020. Předsedou osmnáctičlenné mezinárodní poroty je opět prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. akad. arch. Jiří Pelcl. Vítězové budou vyhlášeni na mezinárodním kongresu Living Forum v úterý 18. května 2021 již tradičně v Centru současného umění DOX.

Překvapením nedávno otevřeného ročníku soutěže je zejména kategorie nazvaná Interiér roku – Somfy (kanceláře, huby a  coworkingová centra). Díky „homeofficové“ době jí někteří nevěštili příliš kvetoucí budoucnost, ale zdá se, že turbulentní vývoj minulého roku kanceláře naopak zocelil. Všechny, které jejich autoři zatím přihlásili do aktuálního ročníku, jsou hravější a chtějí být víc než kdykoliv předtím útočištěm. Jako by architekti věděli, že úkolem je nyní vlastně navrhnout otevřenou náruč, do níž se jednou, po měsících izolace zase budeme chtít nadšeně schoulit.

Podobu ocenění pro finalisty a absolutního vítěze soutěže navrhuje už tradičně každý rok jiná osobnost. Jde vždy o autorské originály, které vyjadřují specifický postoj autora k tématu interiéru. V šestém ročníku soutěže se této role ujal úspěšný designér Boris Klimek a skleněné solitéry opět vyrobí sklárna Martina Wichterleho Bomma. V roli autora cen nahradí designéry, jimiž v předchozích ročnících byli např. Rony Plesl, Jakub Pollág a Václav Mlynář nebo Michaela Tomišková a Jakub Janďourek ze studia Dechem.

Do šestého ročníku soutěže Interiér roku se mohou hlásit architekti a interiéroví designéři z ČR i SR do 28. února 2021.

Záštitu nad šestým ročníkem soutěže převzal ministr kultury ČR, hlavní město Praha a starosta městské části Praha 7.

www.interierroku.cz

text a foto: Institut bytového designu