časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inteligentní osvětlení prostor s malou montážní výškou

|

Dosáhnout zajímavých úspor (až 75 %) např. ve výrobních halách, kde je závěsná výška svítidel od 6 m více, není v současnosti příliš těžký úkol. Díky rozsáhlé nabídce zářivkových svítidel Deimo lze vždy navrhnout nejlepší řešení pro daný projekt. Se speciálními svítidly Deimo Octopus je možné efektivně nahradit nevyhovující výbojková svítidla a účinně svítit i z výšky 20 m a více.

Široký sortiment produktů vhodných do průmyslových prostor firmy ELEKTRO-LUMEN nyní doplňuje svítidlo řešící jak problematiku nízkých prostor (do 4 m), tak problematiku energetických úspor. Právě této sféře totiž dominují převážně plastová prachotěsná svítidla. Jejich náhrada a dosažení výrazných úspor energie je náročnější úloha – jednak z důvodu nízkých cen plastových svítidel pro použití v průmyslu a jednak pro přísné hygienické normy, zvláště činitel oslnění UGR. Firma ELEKTRO-LUMEN tedy vyvinula nové svítidlo – Deimo Fobos, jehož konstrukce je robustní, odolná, a přesto kompaktní a zaručuje jeho dlouhou trvanlivost i v těžších provozech. S vysoce účinným vyspělým optickým systémem a nejmodernější elektronikou splňuje všechny dnešní požadavky na kvalitní, trvanlivé a efektivní osvětlení. V náročnějších prostorách, kde plasty křehnou, žloutnou a rozpadají se, je svítidlo Deimo Fobos jednoznačně lepší alternativou.

Volbou optimální varianty svítidla je nyní cesta k dosažení energetických úspor ve skladech, chodbách i garážích o mnoho snazší. S volbou svítidla Deimo Fobos rovněž není problém navrhnout osvětlení sportovní haly nebo tělocvičny. Jeho speciální optický systém eliminuje oslnění i při takto náročném použití. Svítidlo je k dispozici s příkonem od 2× 35 W po 3× 80 W. Je možné je zavěsit nebo přisadit. Po straně korpusu svítidla typu pro tři trubice je komora, do které je možné integrovat tzv. inteligentní regulaci (např. PIR čidlo, čidlo příspěvku denního osvětlení).

Osvětlení obecně totiž nespočívá jen ve správném výběru svítidel, to je pouze základní předpoklad. Požadavky současných uživatelů světelných soustav rostou stejně jako ceny elektrické energie, proto se lze stále častěji setkat s pojmem řízení osvětlení, popř. úspor energie využitím příspěvku denního světla. Regulací osvětlovací soustavy nejen že vzrůstá uživatelský komfort, ale zároveň lze dosáhnout značných úspor elektrické energie. Jednou z předních světových firem zabývajících se řízením osvětlení je firma Helvar, která díky využití svých dlouholetých zkušeností v oboru uživateli nabízí zajímavé možnosti ohledně řízení osvětlení jakéhokoliv objektu.

Čidlo světla tak může být instalováno do stropu nebo přímo do těla svítidla. Firma ELEKTRO-LUMEN volí koncept iDim od společnosti Helvar právě pro snadnost jeho použití. Nastavení požadovaného módu je otázkou okamžiku i pro laického uživatele. Čidlo obsahuje tři základní prvky: čidlo pohybu, světelný senzor a IR přijímač. Přepínač lze nastavit rovněž snadno – postačí zvolit jeden ze šesti aplikačních módů, které se liší způsobem zapnutí (manuálně tlačítkem či automaticky v reakci na čidlo pohybu), dobou vypnutí (standardně 15 a 30 min, s možností nastavit vlastní dobu) či provázaností jednotlivých místností.

Tento systém je vhodný nejen do průmyslových prostor, ale i do kanceláří, chodeb, učeben apod. Čidlo pohybu zaznamená přítomnost osob v daném prostoru a spíná osvětlení pouze v případě, že je obsazen. Naproti tomu čidlo světla sleduje aktuální hodnotu osvětlenosti na pracovní ploše a reguluje světelný tok svítidel v závislosti na příspěvku denního světla tak, aby prostory nebyly zbytečně přesvětlovány, a tudíž provoz osvětlovací soustavy byl hospodárný. Systém je také možné jednoduše ovládat dálkovým ovladačem. Řešení inteligentního osvětlení prostor s malou montážní výškou využitím svítidel Deimo Fobos a konceptu iDim je nyní velmi snadné. Případy, kdy se podařilo nejen výrazně ušetřit finanční prostředky, ale i nabídnout zákazníkovi řešení hodné roku 2011, zájemci naleznou na stránkách www.svetelnyaudit.cz.

 

Bc. Martin Vacek, DiS., ELEKTRO-LUMEN, s. r. o.
Ing. Pavel Hink, DNA CENTRAL EUROPE, s. r. o.


Obr. 1. Svítidlo Deimo Fobos
Obr. 2. Schéma řízení osvětlení iDim


ELEKTRO-LUMEN, s. r. o.
Hranická 505
753 61 Hranice IV – Drahotuše
Česká republika

tel.: +420 581 699 411
fax: +420 581 699 419
e-mail: el-lumen@el-lumen.cz


DNA CENTRAL EUROPE, s. r. o.
HELVAR Certified Partner
Lighting Control System
Podolí 30, 250 81 Nehvizdy
Česká republika

tel.: +420 326 992 511
fax: +420 326 994 892
e-mail: info@dna.cz