časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Inteligentní elektroinstalace při osvětlení rodinného domu

|

číslo 2/2003

Inteligentní elektroinstalace při osvětlení rodinného domu

Ing. Jaromír Suchánek, COMLUX, spol. s r. o. Břeclav

Budování rodinného sídla zpravidla bývá významnou jednorázovou životní událostí, která na dlouhá léta stanoví životní podmínky rodiny i následujících generací. Z tohoto důvodu je nutné podložit dobré základy díla nejen kvalitním architektonickým návrhem, ale také kvalitní a podrobnou přípravou profesních instalací, vycházející právě z architektonické dispozice a z požadavků uživatelů. Ne vždy se však v praxi lze setkat se stavebníky, kteří při použití italských obkladů, mramorového schodiště či bazénu s fontánou docení také nezbytnost kvalitního osvětlení, kvalitních elektroinstalačních rozvodů a systému ovládání a regulace všech elektrických zařízení. A právě elektroinstalace může významně ovlivnit budoucí pohodu a variabilitu využití jednotlivých prostorů v průběhu dne a celého roku, ovlivnit bezpečnost objektu, komfort využití prostorů a možnost vytvoření různých světelných scén pro rozmanité příležitosti.

Obr. 1.

V současné době je na trhu více dobrých systémů inteligentní elektroinstalace, které lze úspěšně aplikovat v rodinných domech. Avšak ne všechny jsou finančně přijatelné, a to i pro bohaté stavebníky, právě pro zažitý názor, že stačí vypínač u dveří a svítidlo uprostřed stropu. Naše společnost má dobrou zkušenost s řídicím sběrnicovým systémem Nikobus firmy Moeller, který splňuje podmínku finanční dostupnosti, jednoduchého projektování, programování a obsluhy. Důležitou skutečností také je, že firma Moeller poskytuje stavebníkům jednoduchou a srozumitelnou pomůcku prezentace řídicího systému – „Dům pod palcem„ spolu se zajímavým prostředkem pro výběr přístrojové techniky, který se líbí a stavebníky umí inspirovat.

Postupy při projektování, instalaci a zprovoznění inteligentní elektroinstalace jsou přiblíženy na konkrétní stavbě jednoho nadstandardního rodinného domu.

Obr. 2.

Zahájení práce

Byli jsme požádáni projektovou firmou o posouzení přeložky části veřejného osvětlení v souvislosti s výstavbou skupiny větších rodinných domů, na které již bylo vydáno stavební povolení. Z prvního jednání vyplynulo, že investor hodlá ušetřit na projektové přípravě elektroinstalace a chce tuto zadat k realizaci bez dokumentace a že chybí jakýkoliv názor na osvětlení interiérů, vstupu, zahrady, způsoby ovládání a napájení jednotlivých spotřebičů. To je stav bohužel častý a nejhorší z hlediska budoucího provozu. Naštěstí byl stavebník přístupný a nechal se přesvědčit o nutnosti projektové přípravy elektroinstalace ve spolupráci s architektem a ostatními profesemi stavby.

Po vypracování koncepčního návrhu osvětlení jednotlivých prostorů (obývací pokoj, ložnice, pracovna, kuchyně, komunikace, koupelny, vstupy a vjezdy, zahrada, fasáda domu, jezírko, bazén) a po konzultaci s architektem a odsouhlasení rodinou stavebníka byla vypracována realizační dokumentace. Pro instalaci byl zvolen právě sběrnicový systém Nikobus. Podstatnou podmínkou pro vypracování projektu je stanovení světelných scén, tedy způsob ovládání či stmívání svítidel, ovládání rolet a vrat a stanovení ovládacích míst. Důležitá je také volba ovládacích přístrojů. V daném případě si stavebník vybral také přístroje firmy Moeller, čímž použití sběrnicového systému v praxi zjednodušil.

Osvětlení jednotlivých prostorů

Dominantním prostorem domu je obývací pokoj s krbem a výhledem do zahrady na umělé jezírko s přítokem vodopádem přes shluk kamenů. Výrazným světelným prvkem je stropní zrcadlo prosvětlené zářivkami (obr. 1), stmívanými prostřednictvím předřadníků Tridonic. Nad jídelním stolem je zavěšen stmívatelný lustr z taženého skla (obr. 2), na stěnách rovněž stmívatelná svítidla z pískovaného skla. U vstupů jsou instalována sběrnicová tlačítka s naprogramovanou volbou ovládání jednotlivých světelných scén. Osvětlení a volba scén jsou možné volit současně na dálku pomocí radiofrekvenčního (RF) vysílače od jídelního stolu nebo z křesla. RF vysílač je naprogramován také na možnost dálkového ovládání osvětlení různých částí zahrady, jezírka a spuštění vodopádu. Z obývacího prostoru lze rovněž ovládat osvětlení přilehlé zimní zahrady.

Obr. 3. Obr. 4.

Velmi důležitým prostorem domu je kuchyně (obr. 3). Zde je osvětlení řešeno kvalitním osvětlením pracovních ploch a stmívatelným osvětlením nad barovým posezením. Ovládání je řešeno opět sběrnicovými tlačítky. Pomocí Nikobusu je blokováno připojení varných zařízení při nepřítomnosti osob v domě.

Pracovna pána domu, jehož koníčkem je filatelie, je osvětlena v několika stupních: zářivkovým svítidlem 2 × 58 W (obr. 4) přímo-nepřímo, kvalitním stolním svítidlem na pracovním stole (zářivky s elektronickým předřadníkem) a výkonným stmívatelným stojanovým svítidlem pro čtení v lenošce. Také v pracovně jsou naprogramovány stmívací funkce, funkce centrálního vypnutí osvětlení domu a osvětlení terasy.

Koupelny jsou vybaveny stmívatelnými svítidly u zrcadel, prosvětlením skleněných skříněk a skleněného stropu sprchových koutů (obr. 5).

Obr. 3. Obr. 6.

Chodby (obr. 6) a schodiště jsou osvětleny nástěnnými svítidly se skleněnými difuzory. Nad schodišťovými stupni jsou osazena zapuštěná svítidla, která slouží jako noční osvětlení a jsou programově ovládána jednak z chodby, jednak z ložnic.

Ložnice jsou osvětleny nepřímo svítidly vestavěnými ve skříních a nad nimi a nástěnnými skleněnými svítidly. Na nočních stolcích jsou samostatně spínaná a stmívaná stolní svítidla. Také v ložnicích jsou naprogramovány různé režimy, zejména možnost ovládání všech svítidel z postele.

Garáže jsou osvětleny vestavnými zářivkovými svítidly spínanými buď dálkově při vjezdu a výjezdu, nebo sběrnicovými tlačítky u vstupů.

Obr. 7.

Zahrada obklopuje celý dům, a proto je osvětlena různými systémy. Především jsou samostatně osvětleny zahradní komunikace, dále fasáda domu a zeleň, která byla vysazena jako vzrostlá. Samostatně je řešeno osvětlení jezírka svítidly pod vodou. Ovládání všech stupňů osvětlení zahrady je možné z více míst domu a z terasy.

Zabezpečení objektu

Objekt je zabezpečen systémem EZS, který iniciuje nejen při nežádoucím vstupu alarm, kontakt strážní služby, ale také v návaznosti na Nikobus nejrůznější akustické a světelné efekty. Součástí systému EZS je i hlášení požáru s návazným vypínáním elektrických zařízení.

Přístrojové vybavení

Stavebník zvolil přístrojové vybavení od firmy Moeller. V hlavních obytných prostorách v řadě Cirio – masivní, povrchově upravený kov, v ostatních prostorách v řadě PR20Soft v různých barvách. Zásuvky a tlačítka jsou ve společných rámečcích, včetně datových zásuvek strukturovaných elektrických rozvodů (obr. 7).

Elektroinstalace

Použití systému Nikobus vyžaduje jiný rozvodný systém ke svítidlům a řízeným spotřebičům, než jak bylo donedávna zvykem. Především se rozvod liší vedením sběrnice a přímým napájením spotřebičů. Pro běžného elektromontéra však není žádný problém instalaci podle dobrého projektu správně zavést. V tomto případě byla použita standardní kabeláž se standardním uložením pod omítkou. Vyšší nárok je kladen na rozvodné zařízení, které mimo běžná jisticí, spínací a ochranná zařízení obsahuje spínací a stmívací, popř. roletové jednotky, modulové převodníky, spínací hodiny, telefonní rozhraní a další zařízení Nikobus (obr. 8). V rozváděčích je třeba počítat s dostatečnou prostorovou rezervou.

Obr. 8.

Hodnocení stavebníka

Dům je v současné době před kolaudací, všechna zařízení jsou plně funkční, dokončují se zahradní úpravy. Původní obavy zejména paní domu (která je již babičkou) ze složitosti ovládání osvětlení se nepotvrdily. Dnes bravurně předvádí vnoučatům ovládání osvětlení v místnostech a odbornou poradu při programování osvětlení zdaleka nepotřebuje. Pro osvětlení domu byla použita svítidla vysoké kvality od renomovaných výrobců. Stavebník dnes kvituje tuto volbu a chápe dobré osvětlení jako základní atribut pohody bydlení. Velmi příznivě také hodnotí dálkové ovládání garážových vrat a dálkové vypnutí a zapnutí elektroinstalace prostřednictvím mobilního telefonu. Rodina stavebníka se těší na dokončení zahradních úprav a osvětlení jezírka s vodopádem.

Závěr

Dosavadní zkušenosti z praxe s aplikací použitého sběrnicového systému Nikobus pro ovládání osvětlení a jiných spotřebičů v rodinných domech jsou velmi dobré. Ukazuje se, že zejména jednoduchost programování a přijatelná cena dávají tomuto systému naději na masivnější rozšíření u investorů standardních a nadstandardních domů. Drobné nevýhody technického typu, jako komplikovanější regulace lineárních zářivek, budou nepochybně v brzké době odstraněny technickým vývojem výrobce. Po dobrých zkušenostech s tímto systémem se těšíme také na první aplikace bezdrátového systému X-comfort.

Naše společnost je připravena poskytnout všem stavebníkům, projektantům a elektromontážníkům podrobné informace a předat zkušenosti při řešení osvětlení a jeho řízení v praxi.

COMLUX, spol. s r. o.
Zámecké nám. 2
690 02 Břeclav
tel./fax: 519 322 371
e-mail: info@comlux.cz
http://www.comlux.cz