časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

INGE Opava a osvětlení školských zařízení

|

číslo 4/2004

INGE Opava a osvětlení školských zařízení

Školská a vzdělávací zařízení patří mezi prostory s vyšší zrakovou náročností. Proto je zde požadováno splnění zvýšených požadavků na kvalitu osvětlení. Je známo, že produktivita práce závisí především na zrakové zátěži. Při nevyhovujících zrakových podmínkách (nízká hladina osvětlení, míhání světla, příliš velké kontrasty, oslnění a jiné) tato zátěž roste. Velmi úzce souvisí s poruchami soustředění, změnami nálad i sníženou motivací k práci. Vzhledem k tomu, že v uvedených prostorách jde především o zrakovou činnost, je kladen velký důraz na projektování kvalitního denního a obzvláště umělého osvětlení.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Legislativními předpisy vztahujícími se k těmto prostorům jsou norma ČSN EN 12 464-1 a vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 108/2001 Sb.

Firma INGE Opava, spol. s r. o., se zaměřila na zvýšení úrovně osvětlení. Proto do svého sortimentu zařadila svítidla s vysoce kvalitními optickými systémy. Lze zde zmínit úspěšné realizace těchto osvětlovacích soustav pro školská a vzdělávací zařízení, ale i pro jiné vnitřní prostory, o kterých svědčí kladné reference v různých lokalitách po celé ČR.

Obr. 3.

Uvádíme tedy několik svítidel vhodných pro školské a vzdělávací prostory. Jde především o systémy EPA, EPB, BETA, LAMBDA a OMEGA.

Tyto osvětlovací systémy jsou určeny pro přímé a přímo-nepřímé osvětlení. Lze je spojovat do sestav ve tvaru písmene „E„, „Y„, „O„ nebo „U„ (podle tvaru míst zrakové úlohy). Svítidla jsou vzájemně propojena spojkami různých typů (viz firemní katalog), a tak vytvářejí kompaktní celek. Použitím optických systémů, jako jsou rastrové mřížky, difuzory nebo leštěné parabolické mřížky (mřížky 86 a 89 z dvojité paraboly), vznikají velice kvalitní svítidla. Při jejich správné instalaci se dosahuje podmínek potřebných pro zmíněnou zrakovou činnost. Doplněním svítidel asymetrickými reflektory (EPA ASM, EPB ASM), jež jsou vhodné k osvětlení tabule, je řešení osvětlovací soustavy komplexní.

Charakteristiky popisovaných typů svítidel je možné vyhledat v předcházejících číslech časopisu SVĚTLO z tohoto roku, nebo lépe přímo v katalogu firmy INGE Opava, spol. s r. o., na www.inge.cz

INGE Opava, spol. s r. o.
Stará Silnice 3
746 01 Opava
tel./fax: 553 602 199
e-mail: inge@inge.cz
http://www.inge.cz

INGE Opava, spol. s r. o.
obchodně-technická kancelář Praha
Modřanská 621/72
143 01 Praha12 - Modřany
tel./fax: 241 774 658
e-mail: ingepha@netforce.cz