časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Hotel Savannah – architektonické a světelné řešení

|

Luboš Marek, Profi Lighting s. r. o.
 
Nově vybudovaný luxusní čtyřhvězdičkový hotel byl postaven na české straně hraničního přechodu Hatě v blízkosti historického města Znojma.
 
Hotel dostal jméno podle města Savannah ve státě Georgia (USA). Květ lilie, typický pro zmíněné město, je proto součástí grafického označení hotelu. Tento květ byl také inspirací pro ztvárnění prosklené dekorace ve tvaru elipsy na fasádě objektu. Na této dekoraci jsou vedle motivů lilie také listy vinné révy, které symbolizují Znojmo, resp. přilehlé vinařské oblasti. Tato symbolika se objevuje také na panelech po stranách hlavního vstupu.
 
Záměrem autorů návrhu, projektu hotelu bylo s využitím ušlechtilých přírodních materiálů vytvořit harmonické prostředí lákající k pobytu. Proto je prostorové řešení celého objektu založeno na geometrických tvarech inspirovaných přírodou. Nosným motivem jsou čtyři základní přírodní živly. Ve výzdobě relaxačního centra, které je také součástí hotelu, převládá např. uklidňující motiv „vodní“. Zde lze využít mimo jiné 5 000 let starou léčebnou indickou metodu Siddhalepa Ayurveda.
 
Dominantami centrální části hotelu jsou světelná plastika ve tvaru slunce z dílny společnosti Preciosa, která je zavěšena pod prosvětlenou zrcadlovou kupolí znázorňující zmíněné čtyři přírodní živly (návrh a realizace Vlastimil Čapka), a lehce nasvětlená bronzová socha ženy v kruhové nádržce s vodou (obr. 1). Prosklená kupole zajišťuje dostatečný přísun umělého světla do haly spojené s prostory baru a restaurace a stejně tak skleněná stropní konstrukce přivádí denní i umělé světlo do kolonády spojující hotel s objektem kasina (obr. 2).
 
Hotelové pokoje jsou navrženy ve dvou barevných variantách, opět s použitím výhradně přírodních materiálů. Přírodní motivy jsou použity na vzorech látek a koberců, svítidla jsou kombinací skla a textilních stínidel (obr. 3). Mozaikové obložení koupelen doplňuje příjemné podsvětlení kamenné desky s originálními umyvadly (obr. 4).
 

Osvětlení

Správné osvětlení je jednou z nejdůležitějších složek dotvářejících harmonické prostředí interiéru a významně ovlivňuje pocity člověka. Příjemně naladěný host se rád vrací. Všechny světelné zdroje osazené v hotelových svítidlech, tedy převážně klasické či halogenové žárovky a teple bílé zářivky s teplotou chromatičnosti světla 2 700 K, mají přirozenou teplou barvu.
 
Základem osvětlovacích soustav veřejně přístupných prostorů hotelu je centrální inteligentní systém americké firmy Lutron. Podle požadavku uživatele je osvětlení jednotlivých sekcí hotelu – recepce, baru, kavárny, restaurace, konferenčního sálu a salonků, možné ovládat místními jednotlivými tlačítkovými panely nastavenými na různé denní scény nebo prostřednictvím počítače; s jeho využitím lze pružně reagovat na případné požadované změny.
 
Vysoké stropy jsou opticky rozčleněny několika vrstvami světelných kabelů LED v matovém provedení o příkonu 5,2 W/m, vytvářejícími souvislé světelné pásy.
 
Konferenční sály a salonky jsou rovněž osvětleny nepřímým osvětlením pásy LED vedenými po obvodech prostoru. Toto osvětlení je doplněno zapuštěnými neoslňujícími reflektorovými svítidly s halogenovými žárovkami Osram QR111 50 W, 45° s reflektory IRC.
 
V různých částech veřejných prostor je použito nepřímé stmívatelné osvětlení zářivkami ukrytými v ozdobných římsách či zakryté skleněnými deskami různých designových tvarů a obrazců. Zde jsou instalovány zářivky Lumilux T5 HE o příkonu od 24 do 80 W, sestavené do pásů, které při pestrobarevnosti interiéru mohou navozovat různé dojmy a nálady pro osobní pohodu hotelových hostů.
 
Osvětlení haly a recepce zajišťuje světlo prostupující prosklenou kupolí podsvětlenou světlomety s halogenidovými výbojkami o příkonu 400, 250 a 150 W, které jsou k navození pocitu denního světla směrovány na bíle natřený strop (obr. 6).
 
Dominantní světelné sloupy z průhledných kamínkových panelů prosvětlují zářivky o příkonu 35 W. V některých sloupech je důmyslně ukryta i vzduchotechnika (obr. 5).
 
Interiér všech prostor dotvářejí skleněná svítidla španělské firmy Iris (obr. 7), české firmy Preciosa (obr. 6.) a italské firmy Vistosi (obr. 8), jež jsou osazena stmívatelnými kompaktními zářivkami Dulux 20 W Dimm, E27.
 
V odpočinkových zónách jsou umístěna skleněná a pozlacená keramická stolní svítidla společností Le Dauphin a Iris. Ta přimějí při zhasnutí či snížení intenzity ostatních svítidel návštěvníka sedícího v pohodlných křeslech relaxovat a rozjímat v teplém prostředí světla žárovek v příkonové řadě 60 až 100 W. Tato svítidla jsou zároveň použita v hotelových pokojích.
 
Generálním projektantem a firmou vykonávající stavební dozor byla společnost Archina spol. s r. o. pod vedením arch. Ivo Nahálky.
 
Podle originálního návrhu hlavního architekta byly jednotlivé komponenty vybavení hotelového interiéru (svítidla, mramorové podlahy, koberce, kompletní dřevěný nábytek a další) dodány různými společnostmi. Společnost Profi Lighting dodala osvětlení.
 
Foto: archiv hotelu a Vlastimil Čapka
 
Obr. 1. Bronzová plastika pod zrcadlovou kupolí
Obr. 2. Kolonáda spojující hotel s objektem kasina
Obr. 2. Kolonáda spojující hotel s objektem kasina
Obr. 4. Mozaikové obložení koupelen doplňuje příjemné podsvětlení kamenné desky s originálními umyvadly
Obr. 5. Restaurace u kolonády
Obr. 6. Zrcadlový strop s umělým denním světlem
Obr. 7. Salonky se svítidly Iris