časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Hotel Carlsbad Plaza a světlomety Tyco

|


Hotel Carlsbad Plaza a světlomety Tyco

Ing. Radek Panchartek

Jedním z druhů svítidel v popředí zájmu výrobních firem jsou nyní malé světlomety. Tato kdysi opomíjená kategorie svítidel se dostává na výsluní především díky změnám v náhledu na problematiku architektonického osvětlování. V současnosti se i vývoji malých světlometů věnují významní designéři a tato svítidla tvoří významný architektonický detail každé stavby.

Svítidla italské firmy SBP si mnoho příznivců získala velmi dobrým poměrem jejich užitné hodnoty k ceně. Kromě toho se vyznačují elegantním designem a vysokou kvalitou zpracování.

Obr. 1. Detail fasády pravého křídla komplexu budov hotelu Carlsbad Plaza
Obr. 6. Vstupní budova v noci
Obr. 7. Pohled na pravou část komplexu v noci

Obr. 1. Obr. 6. Obr. 7.

Nová generace malých světlometů

Firma SBP přišla na trh s novou generací malých světlometů Tyco, které vyhovují i náročným aplikacím. Měla pro to několik důvodů. Jednak je stále větší důraz kladen na osvětlování detailů kvalitními světlomety s jasně definovanou vyzařovací charakteristikou, která musí korespondovat s tvarem nasvětlovaného detailu, aby mohla podtrhnout jeho architektonické řešení a osobitost. Jednak se stále více architektů snaží využívat světlomety nejen jako zdroj světla, ale také jako dekorační prvek. Pryč jsou doby, kdy k podobnému účelu stačilo instalovat světlomet, jehož tělo tvořil jednoduchý plechový výlisek; tato kategorie stála na okraji zájmu výrobců.

Obr. 2.
Obr. 3.

Obr. 2. Detail umístění světlometů Tyco na bočních římsách oken
Obr. 3. Detail světlometů Tyco osvětlujících balkon nad vchodem

Dalším cílem stanoveným v prvotním zadání konstrukce nové řady uvedených světlometů bylo pokrytí různých světelných zdrojů do příkonu 150 W, včetně diod LED s barevným i bílým světlem.

Náročná rekonstrukce

Jednou z prvních aplikací, která mimochodem potvrdila, že svítidla Tyco splňují nejnáročnější požadavky, bylo architekturní osvětlení hotelu Carlsbad Plaza. Tento první pětihvězdičkový hotel se službami Spa & Wellness v Karlových Varech byl otevřen v prosinci 2005.

Šlo o rekonstrukci historické budovy z konce osmnáctého století, zvané Rudolfshof, která od počátku své existence poskytovala služby nejdříve pocestným a později lázeňským hostům. Mimo jiné se zde zotavoval i první turecký prezident Kemal Atatürk.

Přestavbou byl tento architektonický skvost přetvořen do moderní podoby uvnitř, ale zároveň byla v plné míře zachována jeho historická venkovní podoba s nostalgickým koloritem starého lázeňského města, s jeho typickou atmosférou a „geniem loci„ starých časů.

Obr. 4.

Obr. 4. Celkový pohled na komplex budov hotelu Carlsbad Plaza v noci

Hotel Carlsbad Plaza stojí v Mariánskolázeňské ulici, v klidném prostředí lázeňské zóny, v těsné blízkosti budovy Lázní I. Hotel nabízí velké luxusní sály několika restaurací: francouzské restaurace La Bohéme, bufetové restaurace Sorento a asijské restaurace Sweet orient. Dále je zde k dispozici Café Bon soir a Lobby bar. Hosté mohou být ubytováni v 91 pokojích se standardem čtyř hvězdiček, v 74 pokojích s pětihvězdičkovou kvalitou a v jedenácti apartmánech. Pro jednání jsou k dispozici sály nesoucí jména státníků, kteří hotel v minulosti navštívili: velký kongresový sál nazvaný Rockefeller Hall, menší Masarykův salonek, Kennedyho salonek, Churchilův salonek a nový salonek prezidenta Atatürka. V suterénu je kryté parkoviště pro 26 až 30 automobilů.

Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 650 milionů korun. Budovu rekonstruovala polská stavební firma Krak-Chem s. r. o. a dále se na pracích podílely desítky dalších firem různých subdodavatelů.

Osvětlení dodala firma KV-elektrocentrum s. r. o. Karlovy Vary, přičemž využila svítidla italské firmy SBP.

Návrh osvětlení

Svítidla SBP na český trh dodává firma Enika s. r. o. Nová Paka. Spolupráce těchto dvou firem je dlouhodobá, oboustranně výhodná a stále se rozvíjí. Obě firmy spolupracují na tom, aby co nejlépe uspokojily požadavky náročných zákazníků. Proto pravidelně uvádějí na trh novinky, na jejichž realizaci pracují týmy zkušených designérů, přičemž reagují na připomínky zákazníků a snaží se splnit požadavky trhu.

Obr. 5.

Obr. 5. Čelní pohled na dvojici budov levého traktu hotelu

Požadavky na celkové osvětlení budovy ze strany investora nebyly vzhledem k jejímu umístění na frekventovaném místě, kde je dostatek rozptýleného světla z okolních zdrojů, jako je uliční osvětlení, osvětlení okolních budov, reklamy apod., vzneseny.

Cílem úprav bylo nenásilně podtrhnout architektonické řešení historické budovy, respektovat uspořádání detailů a zabránit rušení návštěvníků při odpočinku dalšími vnějšími světelnými zdroji.

Hotelový komplex tvoří čtveřice budov kopírující tvar místní komunikace. Budovy mají krásnou secesní fasádu s výraznými vertikálními prvky, včetně plastik podpírajících římsy. Ostatně při daném dispozičním řešení nebylo u čtyřposchoďové budovy příliš na výběr. S odstupem doby lze konstatovat, že architekt zvládl svoji úlohu mistrovsky.

Pro zvýraznění vertikální dispozice bylo zvoleno nasvětlení malými světlomety směrem zdola. Intenzita osvětlení, klesající směrem vzhůru, dodává stavbě lehkost a přitom zvýrazněnými stíny na jejích horizontálních prvcích umocňuje vnímání členité fasády.

Pro nasvětlení všech budov bylo použito 95 světlometů Tyco 10/50T/12 s elektronickými předřadníky. Světelnými zdroji jsou dichroické halogenové žárovky Osram Decostar 50W s teplotou chromatičnosti 3 100 K a úhlem světelného svazku 10°, aby paprsek „kopíroval„ vertikální dispozici „sloupů“ na fasádě.

Obr. 8.

Obr. 8. Detail nasvětlení plastik fasády světlomety Tyco

Světlomety jsou umístěny jednotlivě nebo po dvojicích na vnější straně okenních říms. Jejich povrchová úprava v barvě RAL 9006, stejně jako jednoduchý střízlivý design pouzdra, nepůsobí na světlé fasádě rušivě.

Rekonstrukce hotelu Carlsbad Plaza vzácně respektuje všeobecný zájem, aby se pro nás i budoucí generace uchovalo to, co uchovat lze, v tomto případě historická fasáda a celkový koncept budovy. To, co zachránit nelze, tedy nevyhovující technické vybavení, bylo nahrazeno novou hodnotou, kvalitativně lepší. Zde se to týká vnitřního technického vybavení, včetně osvětlení.

Světlomety Tyco

Světlomety Tyco tvoří komplet svítidel ve dvou výkonových řadách. Jsou to menší Tyco 10 ve variantách Tyco 12, Tyco 13, Tyco 14 a Tyco 15 a výkonnější Tyco 20 ve variantách Tyco 20, Tyco 21 a Tyco 22, které tedy vytvářejí nejucelenější řadu malých světlometů na trhu.

Aby byla zachována návaznost jednotlivých typů světlometů, použili konstruktéři shodné pouzdro světlometu. Avšak celkový příkon svítidla v řadě Tyco 20 dosahuje až 150 W, zatímco v řadě Tyco 10 jen 50 W.

Reflektor je umístěn v masivním hliníkovém pouzdru, které je se základnou spojeno otočným kloubem. Světlomety řady Tyco 20 se vertikálně nastavují a jejich poloha se zajišťuje po uvolnění šroubového spoje imbusovým klíčem. Přesnou polohu hlavice je možné přečíst na úhloměru odlitém na držáku světlometu. Horizontální nastavení se provádí otáčením základny proti pouzdru předřadníku nebo podkladu, okolo podélné osy. Při konstrukci byl kladen důraz na přesnou vyzařovací charakteristiku, variabilitu a odolnost svítidla.

Obr. 9.

Obr. 9. Pohled podél budovy od hlavního vchodu do hotelu

Svítidlo Tyco 10 se vyrábí v pěti základních variantách. Tyco 10 je vybaveno krátkým výložníkem pro upevnění na stěnu nebo strop se samostatným transformátorem, Tyco 12 je ve shodném provedení s dlouhým výložníkem a Tyco 13 je s dlouhým výložníkem pro upevnění na zem. Další dvě varianty, Tyco 14 a Tyco 15, jsou určeny k posuvnému upevnění do euro přípojnice na strop. Liší se světelnými zdroji a napájením. Tyco 14 používá halogenové žárovky na 12 V, zatímco Tyco 15 je napájeno 230 V a používá halogenové žárovky nebo diody LED.

Svítidlo Tyco 20 se vyrábí ve třech základních variantách. Tyco 20 s integrovaným předřadníkem, který tvoří prodloužený nástavec základny, je určeno k montáži na stěnu. Je možné je umístit v libovolné poloze – standardní směrování vzhůru, horizontálně, ale i „vzhůru nohama„ s nasměrováním světla dolů – tedy na zem, stěny nebo na strop.

Druhé provedení, Tyco 21, má předřadník v samostatném pouzdru; to je výhodné pro využití minimálních rozměrů svítidla. Předřadník může být umístěn skrytě ve vzdálenosti 3,5 nebo 20 m od svítidla. Požadavky na umístění jsou stejné. Obě části, svítidlo i předřadník, je nutné objednávat jako samostatné položky.

Poslední provedení, Tyco 22, je určeno pro osazení dichroickými halogenovými žárovkami Halospot 111. Samotný světelný zdroj dává světlo s teplotou chromatičnosti 3 000 K.

Svítidla Tyco, resp. jejich hlavní části, kterými jsou hlavice světlometu, jeho kryt, základna, pouzdro předřadníku a jeho kryt, jsou tlakové hliníkové odlitky s povrchovou úpravou práškovými barvami. K dispozici je verze v šedé barvě odstínu RAL 9006 nebo v černé barvě.

Krycí sklo je bezpečnostní, tvrzené. Materiálem těsnění je silikon s úpravou proti stárnutí. Předřadníky lze vybrat buď klasické CR, nebo elektronické ETRC. Reflektor je z leštěného anodizovaného hliníkového plechu. Spojovací šrouby z korozivzdorné oceli zaručují, že spoje bude možné rozebrat i po několika letech instalace v nepříznivých klimatických podmínkách.

Obr. 10.

Obr. 10. Osvětlení zdola podtrhává vertikální dispozici budovy

Ke svítidlům je k dispozici ucelená řada doplňků usnadňujících montáž, jako jsou držáky, úchyty na stožáry a výložníky. Všechny jsou s povrchovou úpravou odpovídající barvě svítidla.

Další skupina doplňků se využívá k úpravě vyzařovací charakteristiky. Sem patří stínítka, kruhové clony, matná nebo prizmatická skla.

Světlomety Tyco 20 a 21 se vyrábějí se třemi vyzařovacími charakteristikami: s úzkou s úhlem světelného svazku 8 až 12o, se střední 26 až 34o a širokou vyzařovací charakteristikou 68 až 76o. Vyzařovací charakteristika svítidla Tyco 22 se mění zvolením vhodného dichroického reflektoru z běžně dostupné řady s úhly svazku 4o, 8o, 24o a 45o.

Dalších efektů se dosahuje použitím výbojek s jinou barvou světla.

Vhodnou kombinací výkonů a vyzařovacích charakteristik umožňují světlomety Tyco architektům vyjádřit jejich výtvarné záměry. Zdůrazněním architektonických detailů lze podtrhnout charakter a osobitost jednotlivých osvětlovaných budov.

Přitom díky provedení nabízejí světlomety Tyco vysokou odolnost a v podstatě bezúdržbový provoz; tím šetří provozní náklady.

Foto Václav Šourek