časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Hilton Helsinki-Vantaa Airport – čtyři roční období

|

Hilton Helsinki-Vantaa Airport, špičkový mezinárodní letištní hotel, poskytuje svým hostům moderní služby v příjemném prostředí. Tento pětihvězdičkový luxusní hotel disponuje 246 skvěle vybavenými pokoji a apartmány. Rovněž nabízí deset flexibilních konferenčních místností, z nichž největší je sál pro 340 osob, který lze proměnit ve tři samostatné prostory. V restauraci s 250 místy se nachází kuchyně a předváděcí kuchyně, kde zákazníci sedící u stolů mohou sledovat kuchaře v akci. Hotel situovaný v bezprostřední blízkosti terminálu mezinárodního letiště byl otevřen 13. srpna 2007.
 
Paní Bronwynn Welshová, designérka interiérů ve společnosti Doos Arkitekter Ab, partnera hotelů Hilton, navrhla interiér, z něhož vyzařuje klid přírody. Nechala se při tom inspirovat čistou finskou přírodou a měnícími se ročními obdobími. Vznikl tak hotel v moderním finském stylu, jenž vyhovuje mezinárodnímu vkusu.
 
Prostory hotelu Hilton Helsinki-Vantaa Airport jsou velké a plné světla. Interiér vyniká spoustou dřeva a kamene v teplých zemitých barvách. Pokoje a společné prostory nábytkem vybavil návrhář Alvar Aalta, světově proslulý finský architekt. Halu recepce hotelu zdobí břízy a administrativní zázemí recepce obklopují obklady připomínající zasněženou šindelovou střechu.
 

Náročný projekt osvětlení

Osvětlení hotelu bylo navrženo s ohledem na charakter jeho použití tak, aby bylo možné za využití osvětlení měnit v restauraci, konferenčních místnostech, chodbách, tělocvičně, saunách a veřejných prostorách atmosféru podle různých situací a denní doby. Sähköa-rina Helsinki Oy, společnost specializující se na dodávky elektrického zařízení pro náročné speciální projekty, rozhodla o potřebném vybavení společně se společností Electrosonic Light-inen, finským distributorem produktů řízení osvětlení firmy Helvar, a návrh zanesla na pracovní výkresy.
 
Pětihvězdičkový hotel je velmi náročný designérský projekt. Největší výzvou byl nabitý jedenáctiměsíční harmonogram projektu, který byl splněn podle dohody. Prostory jsou architektonicky a konstrukčně ambiciózní – vysoké a s klenutými zdmi. Restaurace, recepce a kuchyně představovaly ty nejnáročnější úkoly,“ říká Kalervo Vaattovaara, technický ředitel firmy Sähköarina Helsinki Oy.
 
Výchozí body projektu byly otevřené a harmonogram byl nabitý. Potřebovali jsme spolehlivý a cenově efektivní systém řízení osvětlení. Porovnali jsme různé alternativy a vybrali systém Helvar Imagine,“ doplňuje Vaattovaara.
 
Electrosonic Lightinen, společnost úzce spolupracující s firmou Sähköarina Helsinki, dodala vybavení pro řízení osvětlení a uvedla systém do provozu. Vaattovaara opět konstatuje, že instalace řízení osvětlení v tak náročné budově proběhla hladce a navržený projekt má vysokou cenu.
 

Osvětlení vytváří atmosféru hotelu

Řešení osvětlení v hotelových prostorách se setkalo s velmi příznivým ohlasem. Z řídicích panelů lze se systémem Helvar Imagine osvětlení různých prostor hotelu snadno měnit. Například v recepci je připraveno sedm scén pro vytvoření různých světelných atmosfér. V konferenčních místnostech je do řízení osvětlení integrováno i řízení audiovizuální techniky.
 
Zařízení hotelu vypadá velmi přirozeně, včetně dřeva a kamene. Pomocí osvětlení můžeme snadno změnit charakter prostor. Díky osvětlení lze například konferenční místnost lehce změnit na hodovní místnost s kulatými stoly, svíčkami a vhodnou atmosférou,“ říká Matti Kuosmanen, Conference Supervisor a zároveň osoba odpovědná za IT v hotelu.
 
Svítidla jsou podle potřeby v různých prostorách vybavena zářivkami, halogenovými žárovkami a halogenidovými výbojkami. Například v konferenčních místnostech a tělocvičně to jsou řízené kompaktní zářivky, sauny osvětluje optické vlákno.
 
Osvětlení velké konferenční místnosti vkusně doplňuje „polární záře“, umělecké dílo vyrobené z optického vlákna. Jeho barvy lze měnit a šířit ve vlnách z jednoho konce místnosti na druhý, podobně jako tomu je u polární záře na zimní obloze Laponska.
 

Proměnlivost a úspory energie

Vedle toho, že řízené osvětlení hotelu umožňuje brát ohled na různá roční období, a vytvářet tak v jeho prostorách odlišnou atmosféru podle potřeb jeho hostů, dovoluje umělé osvětlení optimálně kombinovat se světlem denním, což vede k úsporám energie.
 
Řízení osvětlení, osvětlovací a jiné techniky nového hotelu funguje dobře. Pro nás je důležité, že moderní hotel počítá s úsporami energie při provozu. Momentálně jsme podali žádost o označení našich služeb Severskou ekologickou značkou Severská labuť. Podmínkou jsou energetické úspory při osvětlení. Na tento hotel jsme mimořádně hrdí,“ zdůrazňuje Anna Lummeová, Food and Beverage manažer hotelu Hilton.
 
Foto: Johan Stenberg
 
Podle Helvar News 1/2008 upravil Josef
Neduchal, DNA Central Europe s. r. o.
 
DNA Central Europe s. r. o.
Podolí 30
250 81 Nehvizdy
tel.: 326 993 632, 326 993 633
fax: 326 994 892
e-mail: info@dna.cz
 
Obr. 1. V konferenčních místnostech jsou použity barevné scény povzbuzující duševní aktivitu
Obr. 2. Jasové a barevné kontrasty jsou změkčeny použitím přírodních materiálů a nepřímým osvětlením