časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Helmond Castle – Nizozemí

|

Ing. Jakub Wittlich,
Philips Česká republika s. r. o., divize Lighting
 
Zámek Helmond byl postaven okolo roku 1400 pro Jana van Berlaera, pána z Helmondu. Do roku 1920 se nacházel v soukromých rukách, poté přešel do majetku města Helmondu. Od roku 1982 je sídlem místního muzea.
 
V roce 2006 prošel zámek i jeho zahrady rozsáhlou renovací. Jednou z renovačních prací bylo rozšíření vodního příkopu, v důsledku čehož se stávající osvětlení dostalo do vody. V souvislosti s touto skutečností a také pro zastaralost, nespolehlivost, nízkou účinnost a značné oslňování způsobené dosavadní osvětlovací soustavou bylo rozhodnuto vytvořit osvětlení nové.
 
Zámek je zapsán v seznamu nizozemských památek, což vylučovalo možnost umístit jakákoliv svítidla na fasády. Tento nelehký úkol vyřešil Philips navržením originální osvětlovací soustavy založené na použití energeticky účinných svítidel se světelnými diodami (LED), z nichž některá plují po vodě.
 
Základním principem světelného řešení je osvětlení zdí obklopujících areál zámku, jeho vlastních zdí a vstupního objektu. Světlo odražené od nasvícených fasád zároveň dostatečně osvětluje i jejich okolí. Tudíž ani nebylo nutné instalovat dodatečná svítidla. Použitá svítidla a jejich umístění dávají vyniknout struktuře zdiva. Zároveň jejich přesná optika zamezuje rušení světlem v okolí zámku.
 
Základem osvětlovací soustavy je 68 svítidel LEDline se světlem bílé či jantarové barvy a deset zemních světlometů Pompei rovněž s LED. Svítidla LEDline jsou vybavena světelnými moduly s LED. Použity jsou vysoce výkonné diody LuxeonTM, doplněné optikou (kolimátory) pro přesné usměrnění světla. Svítidla jsou vyráběna pro přisazenou nebo zapuštěnou montáž. Pro různé typy použití jsou určeny specifické verze optiky s různými úhly světelného svazku, od měkkého rovnoměrného nasvětlení architektonických prvků, jako jsou např. balkony (nasvětlená plocha výšky přibližně 1 m), přes osvětlení fasád do výšky 10 m až po speciální varianty umožňující nasvětlit vertikální plochy s výškou 15 až 20 m (podle barvy světla).
 
Svítidla jsou dodávána v různých délkách, moduly mají krytí IP67 a vestavěné elektronické napájení volitelně i s možností řídit je analogovým (1 až 10 V) nebo digitálním (DALI) signálem. Výsledné řešení při životě světelných diod 50 000 h má o 35 % nižší spotřebu než původní osvětlení. Zajímavostí je, že celá osvětlovací soustava je regulovatelná. V novém stavu jsou svítidla nastavena tak (jsou setmělá), aby vytvářela odpovídající jasy. Jak bude, stejně jako u jiných světelných zdrojů, v průběhu času klesat jejich světelný tok, bude možné nastalý úbytek za využití regulace kompenzovat.
 
Philips ČR spol. s r. o.
divize Lighting
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
fax: 233 099 326
 
Obr. 1. Detail umístění svítidel u věží
Obr. 2. Celkový pohled
Obr. 3. Vstupní část
Obr. 4. Svítidlo LEDline
Obr. 5. Zemní světlomet Pompei LED