časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

GIST – nová administrativní budova v Hradci Králové

|

číslo 1/2004

GIST – nová administrativní budova v Hradci Králové

Ing. Dušan Hořínek,
NORDIC LIGHT s. r. o.

Hradec Králové je město s významnou historickou i soudobou architekturou, rodiště a působiště vynikajících českých architektů a mnoha dalších osobností a umělců. V loňském roce v tomto městě přibylo další architektonické dílo. Může se pochlubit čestným uznáním Grand Prix Obce architektů v kategorii architektonický design a drobná architektura.

Obr. 1.

Autorem a vedoucím projektantem díla je architekt Bohumír Prokop, královéhradecký patriot, který v tomto městě rovněž tvoří. Jeho dílem je např. novostavba budovy České pojišťovny (spolu s arch. Purem, čestné uznání Stavba roku 1995), rekonstrukce a osvětlení městské památkové rezervace v Hradci Králové a z nejnovějších novostavba administrativní budovy OEZ Letohrad (v realizaci).

Na návrhu a realizaci osvětlení budovy GIST se podílela firma NORDIC LIGHT s. r. o., která úzce spolupracovala s autorem díla. Jejich spolupráce byla pro výsledek velmi důležitá. Soulad a pochopení myšlení architekta a světelného designéra vedly k vytvoření originálního interiéru s výrazným prostorovým rozlišením. To je zdůrazněno akcentovaným nasvětlením jeho částí. Po mnoha tvůrčích diskusích bylo s autorem díla, investorem a světelným technikem dohodnuto, že pro osvětlení budou použita svítidla švédské firmy FAGERHULT AB a německé firmy BEGA.

Přes prosklenou fasádu hlavních průčelí budovy dominuje osvětlení schodiště, které je zabudováno do jejich ocelové konstrukce. Jsou zde svítidla BASIC T5 s lineární zářivkou TL16-28/35 W. Trubice polovinou svého průměru 16 mm záměrně přečnívají přes profily konstrukce schodišť. Tímto řešením se dosáhlo zvýraznění konstrukce úzkou linií a upravilo se směřování výrazné části světelného toku dolů na schodišťové stupně.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Obr. 2. V jednací místnosti v pátém podlaží jsou nad stolem zavěšena svítidla ISOLA s nepřímou distribucí světla – svítidla ISOLA získala švédskou královskou cenu za design
Obr. 3. K osvětlení schodišť jsou použita svítidla BASIC T5 35 W, která jsou osazena do ocelové konstrukce
Obr. 4. Svítidla RIO/2×35 W – od Ateljé Lyktan (FAGERHULT group) vybavená zářivkami T5

Fasáda budovy GIST je tvořena prosklenou částí v kombinaci s obkladem z přírodního pískovce a z plátů měděného plechu, jenž je řízenou korozí upraven do stadia barvy bordó a následně stabilizován. Tento speciální obklad plynule přechází z exteriérů, kde v prostorné a vysoké vstupní hale se schodištěm a panoramatickým výtahem působí velmi příjemně a útulně. Pro nasvětlení jsou zde použity světlomety BEGA v černé barvě. V podlaze vstupní haly jsou instalována zemní svítidla BEGA a světelný kanál směrující příchozí k recepci a výtahu.

Obr. 5. Obr. 6.

Netradičně řešená recepce upoutá svítícím stropem. Ten je tvořen polotransparentními deskami organického skla v modré barvě, které jsou nasvíceny nepřiznanou linií zářivkových světel BASIC T5/28 W, umístěnou v podhledu. Pracovní nasvětlení pultu recepce zajišťují podhledová přímá svítidla (downlight) PLEIAD SLD, jež jsou osazena přímo do podhledu. Celá konstrukce podhledu je s využitím speciálního kladkového mechanismu nezávisle zavěšena na strop. Pomocí kliky uvedeného mechanismu lze podhled spustit, např. pro snadnou údržbu. Konstrukce je v prostoru přiznaná. Kvalitním vypracováním a použitými materiály (anticorro) působí v hale velmi zajímavě.

Svítící prosklený panoramatický výtah je dynamizujícím prvkem osvětlení vstupního prostoru.

Kanceláře, využívané převážně softwarovými specialisty, jsou osvětleny nástěnnými svítidly LOOP LIGHT 3×49 W s přímo-nepřímou vyzařovací charakteristikou. Někde, pro doplnění osvětlení pracovišť uprostřed kanceláří, jsou nástěnná svítidla doplněna samostatně stojícími svítidly ze série LOOP LIGHT FLOOR/1 × TC-D 80 W.

Obr. 7.

V pátém podlaží jsou kanceláře vrcholového managementu, resp. majitelů firmy. Jeho půdorys je symetricky rozdělen na čtvrtiny: čtyři kanceláře a dva sdružené sekretariáty. Kanceláře jsou osvětleny s důrazem na pracovní plochu stolů a jednací stůl v přední části prostoru. Nad pracovním stolem je zavěšeno svítidlo TIGRIS 2×80 W velmi subtilní konstrukce se širokým vyzařováním do stropu. Tak je světlo rozšiřováno do velké části kanceláře. Pro pohodlnější ovládání a pro možnost volit plné či poloviční osvětlení je svítidlo TIGRIS vybaveno dvěma tahovými vypínači.

Jednací stůl je nasvětlen závěsným kruhovým svítidlem TERES 4×24 W.

Mezi manažerskými kancelářemi jsou situovány jednací místnosti. Ty jsou nepřímo osvětleny linií zářivek TL5, umístěnou za obkladem z desek, a závěsnými svítidly ISOLA 4×55 W s nepřímou složkou světla. Tato svítidla získala v roce 2002 skandinávskou cenu za design.

Denní světlo je do sekretariátů vedeno stropními světlíky. Ty jsou výtvarně i funkčně doplněny „tubusy„ z organického skla, jež optimálně rozptylují přirozené i umělé světlo do celého prostoru. V prostoru mezi skly světlíků jsou umístěna zářivková svítidla BASIC T5 se stmíváním. Uvedená svítidla jsou automaticky regulována. Světelný tok těchto svítidel se automaticky mění podle intenzity denního světla. Lze využít i možnost stmívání dálkovým ovladačem. Pracovní místo pro sekretářku je doplněno světlem ze stolního svítidla ICON/TC-D 18 W.

Obr. 8.

Obr. 8. Osvětlení jednoho ze dvou sekretariátů: zářivková svítidla BASIC T5/28W/35W se stmíváním od firmy FAGERHULT – světlo ze Švédska jsou umístěna ve dvojitém plášti světlíku a pracují v automatickém režimu stmívání podle intenzity denního světla s kontrolou přítomnosti osob, nebo v manuálním režimu pomocí dálkového ovládání s možností přeprogramování více předvoleb s různou intenzitou osvětlení

V budově GIST jsou i tři komerční prostory. V prvním patře je to restaurace, nazvaná 69, s barem a bowlingovou dráhou. V zadní části restaurace je terasa a hřiště pro hru petanque.

V přízemí je cestovní kancelář s malou prodejní galerií. Osvětlena je kombinací nástěnných a stropních svítidel ze série TEN° se zářivkami T5, respektive TL 55 W.

Na protilehlé straně přízemí je umístěn autosalon Volvo. Uvnitř salonu je pracovní pult, zhotovený ze světlého dřeva a nasvětlený svítidlem ZORA tandem (2×2×35 W) s přímo-nepřímým vyzařováním světla. Dolů je světlo distribuováno přes optickou mřížku BETA (dvojitě parabolická matná mřížka) a nahoru přes opálový dekorační kryt. K nasvětlení automobilů byly zvoleny světlomety ze série ART v kombinaci se zdroji s halogenidovou výbojkou 35 W, halogenovou žárovkou 75 W a světlometem s kompaktní zářivkou 26 W.

Věříme, že čtenáře povídání o nové budově GIST v Hradci Králové upoutalo, a pojedou-li kolem, zastaví se na občerstvení v restauraci nebo si zkusí zahrát bowling či petanque, nebo se jen projdou budovou a potěší se moderním interiérem se svítidly švédské firmy FAGERHULT od společnosti NORDIC LIGHT s. r. o.

Kontakty:
NORDIC LIGHT s. r. o.
Zborovská 27
150 00, P. O. Box 15
Praha 5, CZ
tel./fax: +420 257 326 703
mobil: +420 721 849 549, +420 608 316 283
e-mail: nordiclight@seznam.cz
http://www.elisinternational.sk
show room: Praha Čestlice (budova Kinnarps) EXIT 6 – Průhonice

ELIS INTERNATIONAL s. r. o.
Zvolenská 32
817 14, P. O. Box 14
Bratislava, SK
tel./fax: +421 253 632 844–6
mobil: +421 905 812 607, +421 903 402 618
e-mail: elis@netax.sk
http://www.elisinternational.sk


Redakce časopisu Světlo na návštěvě v budově GIST

Na pozvání firmy NORDIC LIGHT s. r. o. přijela na prohlídku této zajímavé stavby Ing. Jana Kotková z redakce časopisu Světlo. Při té příležitosti dvěma zainteresovaným osobám položila pár otázek. První dvě byly určeny řediteli a spolumajiteli firmy GIST s. r. o. Ing. Milanu Přibylovi:

Redakce: Pane inženýre, popište nám prosím, jaké byly Vaše představy a požadavky na novou administrativní budovu pro firmu GIST s. r. o.?
Ing. Přibyl: Naším záměrem bylo na atraktivním místě v centru Hradce Králové vybudovat reprezentativní sídlo naší společnosti. Architektům jsme vypracovali zadání, které popisovalo naši představu o fungování firmy v nové budově. Chtěli jsme navrhnout architektonicky zajímavou stavbu, která by navázala na slavné tradice kvalitní architektury Hradce Králové, pro kterou byl označován „salónem republiky„. Kladli jsme velký důraz na komfort zaměstnanců, na provozní stránku fungování firmy a v neposlední řadě na estetickou úroveň. Současně jsme vyhověli přání města, aby v lokalitě Aldis nevznikla pouze administrativní budova nepřístupná veřejnosti. Proto jsou součástí budovy dva komerční prostory a restaurace s dvěma bowlingovými drahami.

Redakce: Jak jste spokojen s realizací a jaký je to pocit, pracovat v tak moderní a krásné budově?
Ing. Přibyl: Prostředí v nové, moderně řešené budově je velmi příjemné. Kombinace materiálů, jako měď, pískovec, sklo, nerez, v interiérech světlé dřevo (bříza, buk) v kontrastu s černým pianovým lakem, působí čistým a odlehčeným dojmem. Využití uvedených materiálů ve spojení s některými netradičními materiály, jako jsou desky cetris v surovém stavu, zrezivělá lakovaná ocel, plexi, vyvolává u návštěv pocit překvapení a výjimečnosti. Důraz na komfort zaměstnanců, především při řešení sedacího a kancelářského nábytku, svítidel a zastínění, má pozitivní dopad na pracovní prostředí. K příjemné atmosféře přispívá i květinové atrium.

Na další dvě otázky odpověděl Ing. arch. Bohumír Prokop – autor a vedoucí projektant novostavby administrativní budovy firmy GIST s. r. o.:

Redakce: Pane architekte, jaký význam má podle Vás světlo v architektuře?

Ing. arch. Bohumír Prokop: Mým profesním krédem, ke kterému jsem dospěl celoživotním studiem a dvacetiletou architektonickou praxí je: „ARCHITEKTURA JE PROSTOR A SVĚTLO„.
Je to elementární poznání toho, že skutečná architektura nejsou konstrukce, materiály, technologie, případně nábytek (to jsou samozřejmě nezbytné složky), ale především dvě nesmírně křehké, emocionálně působící substance – PROSTOR A SVĚTLO a jejich symbióza.
Světlo se svými výtvarnými a technickými finesami umí prostor vytvořit, samo o sobě však prostorem není. Prostor bez světla je jenom temnota.

Redakce: Je pro Vás při Vaší tvůrčí práci důležitá spolupráce se světelným technikem a jaká byla spolupráce v případě projektu GIST?

Ing. arch. Bohumír Prokop: Spolupráci se světelným technikem realizuji na zakázkách i ve svých vlastních teoretických studiích postupem času stále intenzivněji, hlouběji a odpovědněji. Důvodů je hned několik:

  • multikriterialita a (konečně opět!) rostoucí úloha a podíl architekta na konečné kvalitě díla (stavby, interiéru, detailu) mi stále více ubírají čas sám být neustále „in„ ve velmi dynamicky se vyvíjejícím oboru, jakým bezesporu osvětlení a světelná technika jsou,

  • nové technologie svítidel, světelných zdrojů, jejich ovládání, řízení a regulace vyžadují specialisty, kteří sledují a studují nové trendy a jsou schopni je aplikovat v konkrétních úlohách,

  • jedině dialog mezi výtvarnými, funkčními a technickými nároky a z něj vycházející skloubení jejich možností a potřeb jsou zárukou skutečně kvalitního výsledku.

Jedině citlivě (spíše citově) koncipovaný prostor od exteriéru do interiéru, jeho proporce a tvary dávají světlu (ať už přirozenému či umělému) šanci působit a jedině světlo dává prostoru třetí (ba čtvrtou) dimenzi a atmosféru.

Redakce: Děkuji za rozhovor a přeji vám oběma hodně úspěchů v další práci.