časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Frankfurt se připravuje na L+B

|


Frankfurt se připravuje na L+B

Moderní a neustále vylepšovaný frankfurtský veletržní areál se postupně připravuje na další pokračování největší akce v oblasti projektování budov – veletrh Light+Building 2006. Na tomto veletrhu ani zdaleka nejde o předvádění tvůrčích vizí architektů, ale o běžnou realitu, v níž je integrováno několik navzájem se ovlivňujících oborů: osvětlování, automatizace budov a domácností, elektrotechnika a stavební prvky a systémy. Takto koncipovaná akce je jedinečnou doménou pro každého, kdo se profesionálně zabývá projektováním, vybavováním a údržbou budov, od investorů a architektů, přes techniky a inženýry až po operátory řídicích systémů a konečné uživatele.

Světlo a osvětlení je nedílnou částí architektonického návrhu budovy. Na tom, jak se tato část návrhu podaří, závisí komfort, energetická účinnost a možnosti inovací během provozu.

Obr. 1.

Aby budova byla vzhledově atraktivní a přitom pohodlná pro ty, kdo v ní přebývají, je nutné už při jejím zrodu spojit funkčnost s estetikou. Požadavky investora a architekta se mohou týkat nejrůznějších aktivních i pasivních prvků fasády, které ovlivňují tepelné a světelné podmínky uvnitř budovy. I osobní výtah nebo pojízdné schodiště se pod rukama architekta při patřičné investici může změnit v atraktivní součást budovy.

Málokteré technické vybavení moderní budovy se obejde bez nejnovějších systémů integrace sítí, např. pomocí sběrnic, a především bez zabezpečení proti nejrůznějším vlivům a situacím – od neoprávněného vstupu do místnosti až třeba po včasné upozornění na vznikající požár.

Všechny tyto aspekty bere v úvahu veletrh Light+ +Building tím, že vytváří prostředí pro vzájemnou interakci odborníků zmíněných oborů. Současně buduje prostor pro vznik nových perspektivních myšlenek jako výsledku setkání dodavatelů, obchodníků a uživatelů.

Ten, kdo se rozhodne být v době od 23. do 27. dubna 2006 na výstavišti ve Frankfurtu nad Mohanem, bude svědkem a účastníkem vrcholné mezioborové akce: interesující, informující a inspirující.
www.messefrankfurt.com