časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

For Arch 2007 se blíží

|

Osmnáctý ročník veletrhu For Arch, který je určen stavařům, architektům, developerům i laické veřejnosti, bude zahájen v úterý 18. září opět v Pražském veletržním areálu Letňany a potrvá pět dní, do soboty 22. září. Pořadatel, společnost ABF, spolu s ním připravuje tři souběžné akce, Dřevěné stavění, druhý odborný veletrh progresivního stavění ze dřeva, For Invest, třetí veletrh investičních příležitostí a realit a For Sport, druhý veletrh výstavby a zařízení sportovišť.
Podle auditovaných čísel nezávislé společnosti Amasia expo se na celkovém počtu zúčastněných firem (každoročně okolo tisícovky) z 34 % podílejí významné společnosti, z 67 % je veletrh navštěvován odborníky. 
Za velký letošní úspěch považuje ředitel veletrhu Daniel Bartoš nárůst počtu zahraničních vystavovatelů o celých 100 %. Početné budou prezentace firem z Turecka, Polska a Slovenska. Celkem bude na veletrhu zastoupeno patnáct zemí světa. Mezi domácími přihlášenými vystavovateli se objevuje množství významných společností.
Velký prostor bude věnován expozicím zaměřeným na stavební materiály. Ve srovnání s několika posledními ročníky vzrostl počet firem z oboru střech a izolací. Prezentaci již tradičně plánují velké stavební firmy. Představeny budou novinky z oblasti betonových stavebních prvků či novinky z oboru sanita. K tradičním vystavovatelům oken, rolet a žaluzií se letos připojí nové firmy. Dále budou k vidění produkty výrobců kování, významných výrobců či dovozců dveří a garážových vrat či krby a vytápění.
Vzrůstající počet vystavovatelů zaznamenává obor elektroinstalace a osvětlovací technika. Nomenklatura veletrhu zahrnuje také interiéry; půjde především o podlahové krytiny a vestavěné systémy. Ukázky pokládky podlahových krytin v praxi předvedou učni v rámci finále mezinárodní Soutěže učňů stavebních oborů (SUSO), která je už tradiční součástí doprovodného programu.
Výrazným zvýšením počtu vystavovatelů oproti minulým ročníkům se může pochlubit zejména souběžný veletrh For Invest.
Společnost Intera Praha chystá pro návštěvníky veletrhu rozsáhlou prezentaci svého projektu pod názvem Dotované bydlení. Na  ploše více než 800 m2 představí zájemcům možnosti, jak dosáhnout výrazného finančního zvýhodnění při budování domu a zahrady a při jejich vybavování. Na své si opět přijdou i milovníci kreslených vtipů. Mezi expozice bude totiž zařazena atraktivní výstava kreseb účastnících se zábavné doprovodné soutěže kresleného humoru se stavební tematikou Fór pro For.
Stálí účastníci veletrhu již vědí, že k němu patří i bohatý vzdělávací doprovodný program. V letošním roce se mohou těšit na druhý ročník celostátní konference Dřevěné stavění a první ročník mezinárodní konference Moderní sportoviště v ČR, které jsou vhodným doplňkem zmíněných vedlejších veletrhů. Už počtvrté se uskuteční konference Inteligentní budovy a telekomunikace, tentokrát na téma Bezpečnost budov. I tato konference, zaměřená na možnosti využití současné informační a komunikační techniky k řízení budov, bude mít paralelu ve výstavní části. Zde budou zastoupeny některé konkrétní projekty či technika. Opět se vrátí téma výškových budov. Na loňskou, velmi pozorně sledovanou polemiku o výškových budovách v Praze letos naváže konference nazvaná Výškové budovy v historických centrech Evropy. A problematice dopravních staveb se bude věnovat Dopravní fórum, na němž budou mimo jiné vyhlášeny nominace na cenu Dopravní stavba roku. Více na www.forarch.cz
 

Nepřehlédněte

Jedním z partnerů veletrhu For Arch je i festival moderní a současné architektury Architecture Week.
Architecture Week se v té či oné formě koná v téměř všech evropských městech – a letos poprvé i v Praze.
Festival Architecture Week představí odborné i laické veřejnosti českou a světovou architekturu poutavou formou, prostřednictvím nejrůznějších akcí – výstav, přednášek, seminářů, prezentací, procházek, koktejlů, vernisáží a dalších aktivit. Architecture Week je příležitost pro lidi různého věku a různého zaměření objevovat architekturu a dále rozvíjet své poznatky o ní.
První ročník Architecture Week se koná v týdnu od 17. do 23. září 2007. V těchto dnech se každý zájemce o architekturu může vydat do ulic Prahy a jistě nebude zklamán. Nejprve navštíví nově zrekonstruovaný Schwarzenberský palác, budovu Národní galerie v Praze, která se promění v centrální informační bod festivalu. Zde bude umístěna výstava architektury, do níž svým dílem přispějí významná architektonická studia, kanceláře i přední developeři. Dále zde budou např. probíhat přednášky a semináře českých i zahraničních architektů na různá témata nebo se zde budou promítat filmy o architektuře, organizátoři tady umístí i kavárnu a prodejnu odborné literatury. Nejaktuálnější informace lze získat na www.architectureweek.cz
 
Jitka Mravinacová, PR ABF