časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Festival světla a videomappingu a přednáška Rogera Narbonniho

|

Festival světla a videomappingu, který se bude konat v posledním zářijovém týdnu v Olomouci, představí první evropskou soutěž ve videomappingu. Tři soutěžní týmy – z České republiky, Polska a Maďarska – předvedou porotě své umění a rozpohybují historické paláce olomouckého náměstí.

Víte, co je videomapping? Viděli jste někdy budovu, která po setmění ožila, kouzlem světla se rozpohybovala a vyprávěla svůj příběh? To je videomapping – vizuální umění, které využívá projekci např. na fasády domů a promítá na ně prostorové (3D) modely a animace vytvořené přímo na míru budov. Reálné kulisy tak mohou působením světla, tmy a filmových sekvencí měnit svůj tvar, pohybovat se a být součástí světelného divadla.

Společnost Philips, spoluorganizátor festivalu, navazuje na loňský první svátek světla konaný v Jablonci nad Nisou. LED Festival světla a videomappingu a přednáška Rogera Narbonniho osvětlovací systémy Philips hanáckou metropoli, která se pyšní druhým místem, co se počtu historických památek u nás týče (hned po Praze), prosvětlí svými instalacemi. Světelné instalace společnosti Philips oživí olomoucké Horní náměstí a budou k vidění po celou dobu konání festivalu. Philips má také záštitu nad odbornou částí festivalu, která je věnována vytváření příjemného prostředí v našich městech a obcích pomocí světla. V rámci festivalu uspořádá odbornou konferenci na téma Světlo pro naše města. Konference je určena především pro starosty, správce městského osvětlení, architekty a světelné designéry. Hlavním bodem programu bude přednáška Strategies and evolutions in Urban lighting předního světového světelného designéra Rogera Narboniho ze studia Concepto, který stojí např. za návrhem osvětlení katedrály Notre Damme nebo zámku Chambord.

Nenechte si ujít

Festival světla a videomappingu, Olomouc, 27. září až 1. října 2011.
Více informací o konferenci a možné registraci naleznete během srpna na webových stránkách www.vzari.cz.