Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 6/2016 vyšlo tiskem
5. 12. 2016. V elektronické verzi na webu od 5. 1. 2017.

Osvětlení interiérů
Seminář Interiéry 2016 – páté výročí
Součinnost bytového interiéru a osvětlení 

Normy, předpisy a doporučení
Nové normy pro osvětlení pozemních komunikací

Aktuality

Svítící fasáda FEL ČVUT nabídne veřejnosti interaktivní program s názvem Creative Colours of FEL Dne 13. prosince v 16.30 hodin se v pražských Dejvicích veřejnosti představí interaktivní…

Češi v domácnostech více svítí a experimentují se světlem, doma mají přes 48 milionů svítidel Češi začali v domácnostech více svítit a snaží se vytvořit lepší světelné podmínky:…

Pražské Quadriennale představuje nový projekt věnovaný světelnému a zvukovému designu 36Q° Ve dnech 8. – 12. listopadu uvede site-specific výstavu v unikátním prostoru Lapidária…

THEATRE TECH & EVENT PRODUCTION v novém formátu a termínu Výstava divadelní a jevištní techniky THEATRE TECH & EVENT PRODUCTION se nebude konat…

Více aktualit

Exteriérové osvětlení Simes ve znamení bioarchitektury


Exteriérové osvětlení Simes ve znamení bioarchitektury
Přístavba školy ve městě Montichiari

Karolína Čechová, Eurolux lighting s. r. o.

Společnost Eurolux lighting je již pátým rokem výhradním distributorem italského výrobce exteriérových svítidel Simes. Na stránkách tohoto časopisu jsme čtenářům již představili mnoho projektů realizovaných právě touto společností, ve kterých byla svítidla Simes využita. Tentokrát uděláme výjimku a zaměříme se na projekt, který nepatří mezi české realizace, přesto by se mohl (či měl) stát zajímavou inspirací – projekt přístavby Institutu vyššího vzdělání ve městě Montichiari zrealizovaný podle principů bioarchitektury.

Společnost Simes vyrábí architektonická svítidla, jejichž cílem je osvětlovat prestižní a zajímavé budovy a krajiny s využitím světelných efektů a tím vytvářet bezpečnější a příjemnější místa k životu. Společnost Simes investuje nemalé finanční prostředky do výzkumu, vývoje a výroby reflektorů a optických systémů, které umožňují vyšší světelný výkon a jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí.

Díky tomuto zaměření sdílí hodnoty s architekty, kteří se zabývají bioarchitekturou. Oddělení projektování osvětlení společnosti Simes spolupracuje s nejlepšími profesionály a využívá své zkušenosti a know-how k vytváření hodnotných světelných řešení v rámci architektonických projektů.

Projekt přístavby Institutu vyššího vzdělání Don Milani ve městě Montichiari (Brescia, obr. 1) je založen na principech bioarchitektury šetrných k životnímu prostředí a plně kompatibilních s potřebami formulovanými mezinárodním společenstvím v posledních několika letech na summitech v Tokiu, Rio de Janeiru a Johannesburgu. Celková investice přístavby školy dosahuje částky 3,3 mil. eur. V rámci projektu byla zvláštní pozornost věnována vedle osvětlení i analýze místního klimatu, systémům izolace a pasivnímu i aktivnímu využití sluneční energie. Obzvlášť důležitým aspektem při vypracovávání návrhu přístavby byla vzájemná komunikace interiéru a exteriéru budovy; díky netradiční fasádě je budova snadno rozeznatelná zvenčí a současně umožňuje svým „obyvatelům“ zevnitř sledovat okolí, změny počasí, ročních období atd., čímž se vymyká anonymnímu vzhledu škol z předchozích desetiletí. Přístavba školy má tři podlaží a zahrnuje dvacet učeben a deset laboratoří, včetně přednáškové haly o rozloze 350 m2. Včetně komunikací činí plocha přístavby 3 600 m2. Jejím hlavním architektonickým prvkem je východní fasáda o výšce téměř 11 m. Před fasádu je předsazena lamelová stínicí konstrukce (brise-soleil), která současně vytváří prostor pro setkávání a odpočinek.

V rámci projektu přístavby Institutu vyššího vzdělání Don Milani ve městě Montichiari (Brescia) společnost Simes spolupracovala s místními autoritami odpovědnými za výstavbu veřejných vzdělávacích zařízení a s autory architektonické studie. Zahrnutí odborníků ze společnosti Simes do pracovního týmu mělo za cíl dodržet principy ochrany životního prostředí a současně respektovat architektonickou koncepci projektu (obr. 2).

Principy ochrany životního prostředí prostupují celým projektem – od izolací, přes skleněné povrchy až po využití alternativních zdrojů energie. V souladu s těmito principy bylo navrženo i osvětlení budovy, přičemž velká pozornost byla věnována také zrakovému komfortu a zvýrazňujícímu osvětlení. Odborníci společnosti Simes navrhli osvětlení s ohledem na základní aspekty využívání budovy; součástí návrhu bylo i osvětlení bezprostředního okolí budovy – přístupových chodníků, příjezdové cesty a parkoviště.

Osvětlení budovy plně respektuje životní prostředí, a splňuje tedy tyto principy:

  • osvětlení budovy nevytváří rušivé světlo – žádné světlo není rozptýleno směrem k obloze, a to především díky vysoce kvalitním reflektorům a optickým systémům integrovaných ve svítidlech,

  • osvětlení budovy je navrženo s ohledem na minimální spotřebu elektrické energie – díky vysoce účinným reflektorovým svítidlům mohly být ve všech využity výbojky o příkonu 20 W a světelném toku 1 700 lm (pro srovnání: světelný tok standardní žárovky 60 W dosahuje 730 lm),

  • osvětlení je navrženo tak, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání energií při různých režimech provozu budovy (plný provoz, úklid, noční režim atd.).

Vzhledem k veřejné funkci budovy se pro exteriérové osvětlení jako nejvhodnější jevila pochozí svítidla zabudovaná do země. Hmota budovy, její netradiční tvar a kompaktnost jsou zvýrazněny svítidlem Compact – svítidlo je umístěno v chodníku před čelní fasádou budovy a jeho světelný tok se odráží od lamel stínicí konstrukce předsazené před fasádu. Díky tomuto principu je minimalizováno oslnění a zajištěna rovnoměrná distribuce světelného toku. Navíc je – především v noci – efektně zvýrazněn netradiční architektonický prvek budovy. Svítidlo Compact, stejně jako všechna ostatní pochozí svítidla využitá v tomto projektu, splňuje charakteristiku Cool touch; jsou osazena tvrzeným krycím sklem, jehož teplota při provozu nepřesahuje 75 °C v souladu s evropskými standardy pro veřejné prostory a budovy (obr. 3).

Zvlněná střešní konstrukce čelní fasády je osvětlena profesionálními světlomety Focus a Microfocus. Světelný tok nasměrovaný na hladkou plochu konstrukce jednak zvýrazňuje její plasticitu a jednak díky odrazu jemně dosvětluje i prostor před fasádou (obr. 4).

Spojovací část mezi dvěma křídly přístavby s průchodem na úrovni prvního nadzemního podlaží je osvětlena exteriérovými přímými svítidly ZIP Downlight (obr. 5).

Pěší zóny v okolí budovy jsou osvětleny nízkými sloupky Reef s výrazným světelným efektem. K osvětlení příjezdových cest a parkoviště byla využita elegantní uliční svítidla Slot pole (obr. 6).

Celý systém osvětlení je navržen s využitím minimálního počtu svítidel; fasáda budovy je osvětlena 108 svítidly, osvětlení pěších zón je řešeno patnácti sloupky a příjezdové cesty a parkoviště jsou osvětleny patnácti svítidly na sloupech. Jmenovitý energetický příkon potřebný pro plný provoz všech 108 svítidel pro osvětlení budovy je 1,5 kW (příkon srovnatelný s provozem jediné mikrovlnné trouby!). Patnáct sloupků spotřebuje energii o jmenovitém příkonu 300 W a svítidla na sloupech celkem asi 3 kW. Celkový příkon exteriérového osvětlení školy je 3 kW, což se rovná souhrnné energetické spotřebě trouby a myčky nádobí. Při částečném provozu (při využití pouze části osvětlení fasády) je příkon snížen na 2 kW. Cíl šetrnosti k životnímu prostředí byl tedy bezezbytku splněn.

Právě popsaný projekt dokazuje, že společnost a produkty Simes jsou zárukou kvality a profesionálního přístupu k procesu světelných návrhů. Osvětlení Simes je dále prostředkem ke zvýraznění architektury budov a jejich okolí, a to především proto, že je činí výjimečnými a příjemnějšími. Společnost Simes se soustřeďuje na prvotřídní servis a na dodržování mezinárodních principů bezpečnosti, šetrnosti a úspory energie (obr. 7).

Škola ve městě Montichiari, jejíž projekt byl realizován podle principů bioarchitektury, sice nestojí na území České republiky, avšak věříme, že obdobné projekty, založené vedle funkčnosti, estetické a ekonomické stránky i na principech ochrany životního prostředí, budou stále častější i u nás. Těšíme se na to, až vám některý z nich budeme moci popsat na stránkách tohoto časopisu.

Základní údaje:
Lokalita: Montichiari, okres Brescia, Itálie
Investor: Provincia di Brescia
Architekt: Ing. Carlo Lazzaroni, Sdružení pro stavbu vzdělávacích zařízení, Brescia
Investice: 3,3 mil. eur
Realizace: 3. čtvrtletí 2007
Osvětlení: Simes (výhradní distributor pro ČR – Eurolux lighting s. r. o.)

Obr. 1. Přístavba školy Montichiari – vizualizace, denní pohled
Obr. 2. Přístavba školy Montichiari – vizualizace, noční pohled
Obr. 3. Nasvětlení hlavní fasády zemními svítidly Compact
Obr. 4. Nepřímé osvětlení střešní konstrukce fasády svítidly Focus
Obr. 5. Osvětlení průchodu mezi dvěma křídly svítidly ZIP Downlight
Obr. 6. Osvětlení pěších cest nízkými sloupky Reef
Obr. 7. Pohled na exteriérové osvětlení školy Montichiari

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde