časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Exkluzivní osvětlení vzorového bytu

|

číslo 3/2002

Exkluzivní osvětlení vzorového bytu

Ing. arch. Filip Ditrich, Michal Doležal

V exkluzivní pražské čtvrti Bubeneč, typické výstavbou diplomatických rezidencí a honosných vil, byl nedávno dokončen velmi nekonvenční bytový dům navržený známým architektem Bořkem Šípkem. Obr. 1. Za fasádou se skrývá dvanáct zcela odlišných luxusních bytů neobvyklých dispozic a velkoryse pojatého vnitřního uspořádání.

Firma HORIZONT, spol. s r. o., byla investorem vyzvána k návrhu a realizaci konceptu osvětlení vzorového mezonetového bytu. Požadavkem bylo především zdůraznit nevšední prostorové vztahy místností a vytvořit zcela specifickou atmosféru, která zdůrazní výjimečnost celkové koncepce.

V návrhu byla použita svítidla (v některých případech můžeme hovořit o dokonalých designových objektech) belgického výrobce MODULAR Lighting Instruments. Základním materiálem těchto svítidel je eloxovaný hliník doplněný nerezovými součástmi. Jako zdroje jsou zde v převážné míře použity halogenové žárovky na malé napětí DECOSTARâ a HALOSPOTâ pro akcenty detailů, dvoupaticové halogenové žárovky na síťové napětí HALOLINEâ (poskytují dostatečně intenzivní světlo pro nepřímé osvětlení) a kompaktní zářivky s příjemným rozptýleným světlem s možností volby teploty chromatičnosti v závislosti na typu zářivky. Všechny tyto zdroje jsou v kombinaci s vhodnými transformátory a předřadníky stmívatelné a umožňují tak plynulou regulaci intenzity osvě

Obr. 2. Obr. 4. Obr. 5.

Rozlehlé reprezentativní místnosti bytu umožňují vyniknout jednotlivým svítidlům. Vzhledem k různorodosti zařízení interiéru – ve vzorovém bytě se prezentují výrobky od různých dodavatelů – byl koncept návrhu osvětlení řešen s důrazem na detail a neobvyklé nasvícení jednotlivých prostor. Celková dispozice bytu je znázorněna na obr. 1.

Typickým příkladem zajímavé a netradiční instalace je čtveřice bodových svítidel Aton 2x AR111 vertical wall na překladu sloupů v centrální společenské hale (obr. 2). žárovky HALOSPOTâ na malé napětí byly zvoleny s ohledem na požadavek zvýraznění achitektonického detailu. Další oblíbená svítidla vyráběná v mnoha modifikacích Nomad 2× MR16/1× 1TI s halogenovými žárovkami jsou instalována na stěnách světlíku nad ústředním prostorem haly a osvětlují solitérní nábytek. Koncept doplňují nástěnná svítidla Index B s halogenovou žárovkou na síťové napětí, která vrhají světlo vzhůru po obvodových stěnách a odrazem od těchto stěn vytvářejí dostatečně intenzivní osvětlení místnosti. Spodní štěrbina ve svítidlech osvětluje obrazy a grafiky pod svítidly.

Obr. 3. Obr. 7.

Svítidla Aton byla použita také k osvětlení lounge mezi centrální halou a kuchyní (obr. 3) a k osvětlení kuchyňské linky (obr. 4). Stěnu s obrazy osvětlují svítidla Vector TI wallbase 30-60. Dostatečná vzdálenost svítidel od obrazů umožňuje jejich rovnoměrné osvětlení.

Použity jsou halogenové žárovky s dichroickým reflektorem redukujícím tepelné záření. Horní část svítidla s žárovkou lze směrovat ve dvou rovinách.

Obr. 6. Obr. 8.

V ložnici se setkáme s další možností osvětlení světlíku. Jsou zde použita zářivková svítidla Miniwall TC-L (obr. 5) a Format 1× TC-L s kompaktní jednopaticovou zářivkou (obr. 6). Nepřímé světlo těchto zdrojů se rozlévá po stěně do prostoru světlíku, čímž zvýrazňuje jeho konstrukci a zároveň diskrétně přisvětluje prostor.

Elegantní je hliníkový světelný profil Freeway, zapuštěný do podhledu nad umyvadlem v koupelně (obr. 7). Tyto profily jsou vyráběny zakázkově na základě konkrétních požadavků. Lze je osadit libovolnými zdroji a kombinovat tak nepřímé zářivkové osvětlení – up/down s různými typy bodových halogenových zdrojů osazených do spodní plochy svítidla. Doplněním osvětlení koupelny jsou bodová svítidla čtvercového tvaru Mini-multiple ES50-ES63 ve variantě se dvěma halogenovými zdroji na síťové napětí, uspořádanými v řadě. Nad velkou vanou s výhledem na okolní střechy je instalováno tvarově jednoduché čtvercové svítidlo s opálovým krytem Square Moon se třemi 15W zářivkami (obr. 8).

Nevšední byt v Bubenči je ukázkovým příkladem dobrého spojení kvalitní architektury se všemi ostatními komponenty, tvořícími dohromady harmonický celek. Osvětlení je jeho nezanedbatelnou součástí.

Zpracovatel návrhu a dodavatel osvětlení:
HORIZONT, spol. s r. o.