časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Evropský program GreenLight

|


Evropský program GreenLight

Cíle a obsah programu GreenLight

Snižování provozních nákladů na osvětlení, zvyšování kvality osvětlení interiérů a exteriérů, příjemnější pracovní prostředí a lepší vliv na návštěvníky nebo ochrana životního prostředí prostřednictvím úspor energie, to všechno a další výhody poskytují energeticky úsporné osvětlovací systémy. Uvedené výhody a jejich důležitost na firemní i celospolečenské úrovni si též uvědomuje i Evropská komise, která iniciovala vznik programu GreenLight. Tento program motivuje k úsporám energie v osvětlování tím, že aktivní společnosti odměňuje v podobě marketingové a informační podpory.

Do programu se jako partneři mohou zapojit firmy uplatňující energeticky úsporné osvětlení ve svých vlastních prostorách a jako podporovatelé i výrobci a dodavatelé energeticky úsporných osvětlovacích systémů. Těm účast v programu přináší především lepší kontakt na klienty a možnost získat jejich pozornost poskytováním komplexních služeb a nadstandardních informací.

Podmínky účasti pro partnery programu GreenLight

Partnerem programu GreenLight se může stát každá soukromá i veřejná organizace, která zorganizovala nebo v nejbližší době zorganizuje rekonstrukci osvětlení svých prostor, jejíž realizací se uspoří finanční prostředky díky nižší spotřebě elektrické energie a zároveň se zlepší nebo budou zachovány světelné podmínky v daných prostorách. Co se týče výstavby nových budov, podmínkou je použití energeticky úsporné technologie s lepšími parametry, než jaké jsou v současné době běžně používány.

Propagace podporovatelů programu

Výměnou za účast v programu každý partner obdrží plaketu, jejíž výtvarné pojetí zajistí Evropská komise. Tu může umístnit na jasně viditelném místě každé modernizované budovy jako doklad o její modernizaci i přispění ke zlepšení životního prostředí. Plaketa je symbolem toho, že daná společnost přispěla ke snížení svých provozních nákladů, ke zkvalitnění osvětlení svých prostor a k ochraně životního prostředí. Jako odpovědná společnost ohledně ochrany životního prostředí může tuto skutečnost zveřejnit při všech svých propagačních a informačních aktivitách.

Podporovatelé budou oprávněni používat logo programu GreenLight, být zahrnuti do katalogu GreenLight a účastnit se předávání cen GreenLight nejlepším projektům. Kromě toho budou informace o jimi podnikaných „krocích„ v zájmu programu GreenLight rozšiřovány prostřednictvím informační kampaně GreenLight. Logo programu mohou podporovatelé zároveň využívat i pro svou propagaci vlastními propagačními prostředky.

Mezi dosavadní partnery programu na evropské nebo národní úrovni patří velké nadnárodní společnosti, jako jsou Ikea, Tesco, Carrefour, Nike, McDonalds, ING, Vodafone a další, mnoho měst, obcí a regionů a jejich veřejných institucí, malých a středních firem, bank, nemocnic, letišť, hotelů apod.

GreenLight je aktivní ve všech 25 členských a ve dvou kandidujících zemích EU. Bližší podrobnosti o programu jsou k dispozici na adrese www.eu-greenlight.org

Národním kontaktním místem programu GreenLight pro Českou republiku je

SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o. p. s.
tel.: 224 252 115
e-mail: juraj.krivosik@svn.cz