časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Elektroluminiscence ve světelné technice

|


Elektroluminiscence ve světelné technice

Do elektrolumuniscenčních fólií, nových prvků světelné techniky, se při jejich výrobě lisují speciální pigmenty, které při připojení fólie do elektrického obvodu svítí.

Tento nový světelný zdroj vydává stálé světlo bez míhání. Jas po celé ploše fólie je homogenní; jeho optimální hodnota činí asi 200 cd/m2.

Tloušťka fólií přibližně odpovídá tloušťce běžné pohlednice, jejich rozměry jsou od miniaturních až po 1 × 2 m. Doba života elektroluminiscenčních fólií je až 30 000 hodin. Jejich světlo je možné regulovat, např. stmívat. Spotřeba elektrické energie a zahřívání fólií za provozu jsou nepatrné.

Zmíněné nové světelné prvky jsou využívány při osvětlování pozadí konstrukcí či displejů, slouží i jako dekorativní prvky.

Významnou oblastí jejich uplatnění je značení únikových cest, bezpečnostní, nouzové a orientační osvětlení a osvětlení informačních tabulí a ukazatelů. Značit jimi lze např. pochůzkové okruhy pro návštěvníky.

Pomocí různých technický postupů je možné kombinovat různobarevné filtry a tím vytvářet zajímavé optické efekty, včetně dynamicky proměnného osvětlení.

Jejich časté využití se očekává v reklamě, ale i v mnoha dalších aplikacích (rovněž i v průmyslu).

Bližší informace v časopisu Licht č. 10/2004.

(DVĚBÉ)