časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

EKOLAMP – provozovatel kolektivního systému pro osvětlovací zařízení

|


EKOLAMP – provozovatel kolektivního systému pro osvětlovací zařízení

Ing. Eva Směšná, jednatelka společnosti EKOLAMP

Tato společnost byla založena společnostmi Philips Česká republika s. r. o., Osram spol. s r. o., GE Industrial s. r. o. a NARVA B.E.L./ČR s. r. o. na jaře letošního roku.

Základním úkolem společnosti je na spravedlivé, otevřené a nediskriminační bázi zajistit všem účastníkům (výrobcům, dovozcům, distributorům a konečným prodejcům svítidel a světelných zdrojů) možnost společného plnění povinností vztahujících se k historickým a později k novým odpadům původem z elektrozařízení jimi uváděných na trh, a to v souladu se zákonem o odpadech a jeho prováděcími předpisy.

V rámci zajištění těchto povinností bude společnost provozovat systém – síť sběrných míst, sběr a svoz elektrozařízení nebo elektroodpadu, zpracování elekroodpadu, včetně jeho materiálového využití a odstranění zbytkových odpadů – a bude poskytovat další související služby všem, kteří se do systému zapojí.

Kolektivní systém EKOLAMP nabízí převzetí zodpovědnosti za kompletní plnění povinností výrobců světelných zdrojů stanovených zákonem, přičemž se výrobky na konci jejich životnosti bude zabývat bez rozdílu toho, zda jde o historický nebo nový odpad a zda vznikl v domácnosti či mimo ni.

Financování systému bude zajištěno z „příspěvku„, který bude až do roku 2011 odděleně uváděn vedle ceny výrobku. Tento příspěvek zřetelně upozorní spotřebitele i konečné uživatele na výrobek, o který se po jeho použití kolektivní systém postará v souladu se zákonem. Navíc by měl motivovat k odevzdání použitého výrobku do sítě sběrných míst systému EKOLAMP.

Ekolamp s. r. o.
Korytná 47/3
100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 274 810 481
e-mail: info@ekolamp.cz
http://www.ekolamp.cz