časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

EKOLAMP – provozovatel kolektivního systému pro osvětlovací zařízení

|


EKOLAMP – provozovatel kolektivního systému pro osvětlovací zařízení

Ing. Eva Směšná, jednatelka společnosti EKOLAMP

Kolektivní systém Ekolamp

Rozhodnutím Ministerstva životního prostředí ČR z 13. 12. 2005 byla společnost Ekolamp s. r. o. zapsána do tzv. Seznamu výrobců jako provozovatel kolektivního systému pro skupinu 5 – osvětlovací zařízení pod evidenčním číslem provozovatele kolektivního systému KH002/05-ECZ.

Kolektivní systém Ekolamp přebírá zodpovědnost za plnění povinností výrobců osvětlovacích zařízení stanovených zákonem o odpadech. V současné době Ekolamp sdružuje více než 200 výrobců a dovozců osvětlovacích zařízení, kteří se tak zapojili do společného plnění svých povinností.

Ekolamp s. r. o. buduje síť sběrných míst, kam je možné bezplatně odkládat použité světelné zdroje a svítidla. V této síti jsou zapojena jak města a obce, tak velkoobchody a poslední prodejci, kteří tato elektrozařízení prodávají.

Jste poslední prodejce elektrozařízení?

Část zákona o odpadech, která se týká elektrických a elektronických zařízení, stanovuje povinnosti nejen výrobcům a dovozcům, ale i posledním prodejcům těchto zařízení.

Poslední prodejci (kamenné obchody, obchodní domy) mají především zajistit, aby měl spotřebitel při nákupu nového výrobku možnost odevzdat použité elektrozařízení v místě prodeje, a to ve stejném počtu kusů prodávaného elektrozařízení podobného typu a použití.

Spotřebitel musí být rovněž při nákupu nového elektrozařízení informován o způsobu provedení zpětného odběru použitých výrobků. Měl by se tedy dozvědět, kde může použitý výrobek odevzdat.

Příspěvek na recyklaci

Příspěvek je určen na financování všech nákladů vzniklých při tvorbě a provozování systému pro zajištění zpětného odběru, odděleného sběru, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení nebo elektroodpadu z osvětlovacích zařízení.

Účastníci kolektivního systému Ekolamp přispívají do systému podle svého podílu na trhu (tedy podle počtu kusů jimi uvedených na trh) a příspěvek na recyklaci uvádějí při prodeji nových osvětlovacích elektrozařízení odděleně od ceny.

Na základě poznatků z provozu systému v praxi za období od 13. 8. 2005 do 31. 3. 2006 rekalkuloval Ekolamp očekávané náklady a s účinností od 1. 7. 2006 změnil výši příspěvku na recyklaci pro osvětlovací zařízení. Nová výše příspěvku se vztahuje na výrobky uvedené výrobci a dovozci na trh od 1. 7. 2006.

Chcete se dozvědět více?

Bližší informace o kolektivním systému Ekolamp i o změně příspěvku na recyklaci lze nalézt na www.ekolamp.cz nebo je možné zeptat se prostřednictvím elektronické pošty na adrese info@ekolamp.cz přímo pracovníků společnosti Ekolamp s. r. o.