časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ekolamp mění svou strategii

|

Kolektivní systém Ekolamp sdružuje výrobce a dovozce osvětlovacích zařízení, za které plní jejich zákonné povinnosti zpětného odběru a zpracování použitých výrobků. Za necelé tři roky fungování se k Ekolampu v České republice připojilo na 250 firem.
 

Rok 2007 ve znamení změn

Loňský rok byl pro Ekolamp rokem významného rozvoje a vylepšení logistického zajištění poskytovaných služeb. Více než 1 300 sběrných míst, která jsou rovnoměrně rozmístěna po celé České republice, má nyní k dispozici 1 900 specializovaných kovových kontejnerů určených ke shromažďování a přepravě použitých světelných zdrojů. V roce 2007 byl do praxe zaveden informační systém, který klientům Ekolampu usnadnil práci při objednávání odvozů a umožnil zpracovávat potřebné statistické výstupy.
 
Na podzim loňského roku došlo ke změně ve vedení společnosti. Jednatelem byl jmenován Novozélanďan Andrew Brookie. Manažer se zajímavými zkušenostmi z trhů Evropy a Asie je iniciátorem nových projektů, které Ekolamp v posledním půlroce již stačil zahájit nebo chystá jejich spuštění.
 

Nové logo a nová informační kampaň

Kromě dalšího rozvoje systému sběru, svozu a recyklace se Ekolamp pro letošní rok rozhodl věnovat velké úsilí zvýšení povědomí o zpětném odběru a recyklaci osvětlovacích zařízení a o kolektivním systému vůbec. Hlavním cílem je naučit širokou veřejnost sbírat světelné zdroje, a maximálně tak zvýšit počet zářivek a výbojek, které se prostřednictvím Ekolampu dostanou k recyklaci. Tomu by měla napomoci informační kampaň, zahájená před loňskými Vánocemi. Ekolamp se v roce 2007 stal ekologickým partnerem osvětlení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze. Byla to nejen příležitost představit nové logo společnosti, ale především soustředit lokální informační kampaň na návštěvníky trhů.
 

Ekolamp otevírá nové komunikační kanály

V současnosti je připravováno spuštění nového projektu sběru kompaktních a lineárních zářivek určeného zejména pro běžné spotřebitele. Spočívá v rozmístění speciálních sběrných nádob do míst snadno přístupných domácnostem, jako jsou nákupní centra, budovy obecních úřadů apod. V nejbližší době by měl být zahájen pilotní projekt v městské části Praha 6, který následně umožní propracovat obdobnou akci k použití v celorepublikovém měřítku.
 
Je samozřejmě nutné, aby byli spotřebitelé informováni, proč není vhodné světelné zdroje vyhazovat do komunálního odpadu a jak s nimi naložit. V rámci projektu rozmístění sběrných nádob proběhne informační kampaň zaměřená na domácnosti. Každý občan by se tak měl dozvědět, jak a proč má zářivku odevzdat k recyklaci.
 
Letos budou zásadně upraveny firemní webové stránky, aby byl běžným spotřebitelům, ale i všem klientům a partnerům kolektivního systému usnadněn přístup k informacím. Problematika zpětného odběru a recyklace osvětlení ještě není všem zcela známá, proto je třeba jednoduše a srozumitelně nejasné otázky široké veřejnosti vysvětlit. Cílem jsou webové stránky atraktivní pro všechny návštěvníky nejen jako zdroj důležitých informací, ale i jako zajímavé komunikační médium.
 

Přímá spolupráce s Ekolampem je vždy výhodná

V letošním roce Ekolamp osloví komerční společnosti, v jejichž provozech se k osvětlení využívá velké množství zářivek a výbojek. Nabídne jim přímou spolupráci bez prostředníků, která jim může uspořit náklady za svoz a recyklaci použitých světelných zdrojů a svítidel.
 

Ekolamp na veletrhu Amper

Společnost Ekolamp se letos poprvé zúčastní odborného veletrhu Amper. Záměrem je poskytnout návštěvníkům poradenský servis v otázkách současného legislativního rámce pro sběr a recyklaci použitých světelných zdrojů a svítidel, objasnit jim fungování kolektivního systému a nabídnout možnou spolupráci.