časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ejhle světlo

|

číslo 3/2003

Ejhle světlo

Zima – chlad, plískanice, mráz, tma. Světla a slunce poskrovnu… V Moravské galerii v Brně však bude světla dost. Na podzim a zimu je zde totiž připraven tematický projekt Ejhle světlo. Velká výstava, která bude přístupná od 17. října t. r. do 29. února 2004 v Uměleckoprůmyslovém muzeu (Husova 14) a v Místodržitelském paláci (Moravské nám. 1a), se soustředí na pojetí a význam světla v českém výtvarném umění.

Obr. 1. Obr. 4.

Fascinace světlem bezesporu patří k nejhlubším tajemstvím lidského života. Spojuje se v ní zázračnost vidění s probouzením „vnitřního srdce„, tj. jev i zjevení, optika s mystikou, racionální poznání se spirituálním vhledem. V tomto duchu se s ní lidé setkávají v základech dávných světových kultur a civilizací, náboženských kosmologií a mýtů až do renesance a je přirozeně rovněž velkým tématem výtvarného umění, poezie a v posledních letech i současné vědy.

Obr. 2.

Je to právě výtvarné umění, které nejlépe vyjadřuje onen prvotní údiv, úžas nad světlem. Výstava v Moravské galerii představí fenomén světla v jednotě obou jeho zmíněných aspektů jako pramen umělecké a básnické imaginace, výtvarného jazyka, duchovní zkušenosti a obecně civilizace a kultury. Instalace je rozdělena do dvou částí. V Místodržitelském paláci se pod souhrnným názvem Světlo jako fenomén imaginace, spirituality a výtvarného jazyka představí díla na témata Světlo romantiků, Ticho a světlo, Světlo zjevení, Oheň, Světlo-stín, Světlo-tvar, Světlo-barva. Druhá část instalace v Uměleckoprůmyslovém muzeu pod názvem Kosmologie, civilizace, kultura bude zahrnovat témata Slunce, Kosmos, Transparence, rozklad a zrcadlení světla, Světelné divadlo, Kinetismus a umění nových médií a Architektura a světlo. Jednotlivé kapitoly výstavy sdruží umělecká díla na základě tematických souvislostí napříč vývojem dějin výtvarného umění.

Obr. 3.

Těžiště výstavy tvoří práce českých umělců 19. až 21. století, objeví se zde však i ukázky umění baroka či gotiky. Vedle malby a kresby bude patřit k nejvíce zastoupeným žánrům fotografie (především z vlastních fondů MG v Brně). Dále bude vystavena grafika, plastika, světelně-kinetické objekty, umění nových médií a dokumentace architektury. Z vystavujících umělců připomeňme alespoň tato jména: František Bílek, Jakub Schikaneder, Antonín Slavíček, František Drtikol, Josef Váchal, František Kupka, Jan Zrzavý, Otto Gutfreund, Zdeněk Pešánek, Jaromír Funke, Josef Sudek, Jiří John, Zdenek Sýkora, Karel Malich, Václav Boštík, Václav Cigler, Radek Kratina, Dalibor Chatrný, Otto Placht či Daniel Hanzlík. Autorem výstavy je Jiří Zemánek.

K výstavě bude vydán obsáhlý katalog v podobě sborníku, se studiemi současných historiků umění, filozofů a vědců (J. Fiala, Z. Neubauer, J. Horyna, J. Sedlák, A. Dufek, P. Ingerle, M. Klimešová, A. Pomajzlová, J. Machalický, M. Janata, J. Zemánek ad.). Součástí výstavy rovněž bude doprovodný program výkladů, přednášek a koncertů.

Moravská galerie v Brně
Místodržitelský palác
Moravské nám. 1a
Uměleckoprůmyslové muzeum
Husova 14
tel.: 532 169 111
e-mail: m-gal@moravska-galerie.cz
www.moravska-galerie.cz