časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

EGLO – světlo s myšlenkou

|

číslo 2/2004

EGLO – světlo s myšlenkou

Prezentace novinek firmy EGLO pro rok 2004/2005 patřila na evropském veletrhu svítidel Light+Building k nepřehlédnutelným. Všichni, kteří navštívili stánek EGLO (obr. 1), měli možnost se přesvědčit, že tato firma patří k výrobcům udávajícím směr v moderním osvětlení.

Sestava POWER LINE

Favoritem se jeví sestava POWER LINE. Jedná se o svítidlo, jež lze sestavit podle vlastní fantazie a zároveň podle potřeb interiéru (obr. 2).

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Základ tvoří nosná dekorativní elektrická sběrnice obdélníkového průřezu z průsvitného ohebného materiálu. Je dodávána ve čtyřech velikostech: 3 m, 5 m, 7 m nebo 10 m. K ní patří dvě úchytky ve tvaru trojúhelníků v provedení klasický chrom, matová mosaz nebo matovaný nikl. Sběrnici je možné připevnit na strop nebo stěnu, popř. částečně na strop a částečně na stěnu, úchytkami ve shodných barvách. Ty jsou dodávány i samostatně. Nedílnou součástí sběrnice jsou napínáky, zabraňující jejímu postupnému prověšení. Napojení sběrnice na přívod elektrické energie 230 V zajišťuje kabel délky 1 m, jenž je zakončen interiérovou připojovací krabicí. Síťové napájení poskytuje volnost ve výběru komponentů, které budou na sběrnici zavěšeny (obr. 3). Není omezen jejich počet ani možnost jejich umístění. Nicméně je třeba si kombinaci závěsných, bodových a stropních částí dobře rozmyslet. Vzhledem k přímému napájení 230 V je totiž připojení ke sběrnici pevné a nevratné (obr. 4).

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 7.

Připojovací komponenty jsou nabízeny ve čtrnácti základních tvarech. Výslednou sestavu lze doplňovat i svítidly stejného designu z jiných řad (např. bodová halogenová svítidla nebo svítidla k zrcadlům). Tento typ svítidel vhodně řeší osvětlení v bytech, kde současné umístění vývodu elektrické energie nevyhovuje a jeho přemístění by znamenalo větší zásah do omítky.

Svítidlo typu POWER LINE může být nejen výraznou moderní dominantou v místnostech libovolných rozměrů, ale také jemným doplňkem vybavení interiéru. Ať je umístěno kdekoliv, vždy je zcela originální. Je to svítidlo, jež lze označit i slovy „stokrát jinak„.

Obr. 6.

V České republice bude tato sestava v prodeji od června letošního roku.

Osvětlení zrcadel a obrazů

Další směr, kterému se EGLO stále více věnuje, je osvětlení zrcadel a obrazů. Nabídka dekorativních a zápustných svítidel se velmi rozšířila.

Osvětlení zrcadel je možné rozdělit do tří základních skupin podle umístění:

  • Svítidla řady STICKER (obr. 5) lze využít k uchycení přímo k zrcadlové tabuli. Jedná se o bodové osvětlení, které je možné umístit podle potřeby po obvodu zrcadla. Svítidla umožňují jednotlivě nasměrovat kužely světla. Tato halogenová svítidla jsou vyráběna ve dvou provedeních – chrom a mosaz.

  • Připevnit zrcadlo ke svítidlu dovolují svítidla řady SINTRA (obr. 6). Svítidlo se třemi bodovkami je pod základní chromovou deskou opatřeno úchyty, na které je tabule zrcadla přichycena. Lze tak dosáhnout jednoduchého dekorativního spojení. Po stranách zrcadla je možné instalovat i varianty svítidel této řady s jednou či dvěma žárovkami. Obr. 8.

  • Je-li třeba umístit osvětlení nad zrcadlo, na které nelze nic zavěsit, a přesto je žádoucí, aby svítidlo bylo jeho „harmonickou součástí“, jsou k dispozici svítidla řady TRON (obr. 7) a řady GRANADA (obr. 8). Takováto svítidla jsou připevněna na stěnu a zrcadlo je zavěšeno tak, aby i dekorativní část svítidla mohla plnit svoji funkci. Možnosti využití zmíněných svítidel jsou široké. Lze je použít i k osvětlení obrazů.

Stejně jako POWER LINE i svítidla řad STICKER, SINTRA, TRON a GRANADA budou v prodeji od června tohoto roku. Novinky přicházející do České republiky z frankfurtského veletrhu budou v plném rozsahu v prodeji od srpna. Protože se těžko hodnotí slovy to, co je určeno pro oko, nechte se pozvat do moderní vzorkové prodejny. Nachází se přímo v sídle firmy EGLO v Horních Počernicích v Praze 9. Zde si zájemci v příjemném prostředí mohou svítidla prohlédnout, poradit se s odborníky a nechat se inspirovat.

obrázek série popis orientační cena MO provedení
POWER LINE 3m 1 970 Kč chrom
5m 2 730 Kč mosaz mat
7m 3 190 Kč nikl mat
10m 3 730 Kč
POWER LINE úchytka 499 Kč chrom
mosaz mat
nikl mat
POWER LINE bodovka 480 Kč mosaz mat
nikl mat
POWER LINE závěs 720 Kč chrom
mosaz mat
nikl mat
POWER LINE obdelník 390 Kč mosaz mat
nikl mat
POWER LINE válec 880 Kč chrom

Kontaktujte nás:
EGLO Česko-moravská svítidla, spol. s r. o.
Náchodská 2479/63
Praha 9 – Horní Počernice
tel.: +420 281 924 163 – recepce
fax: + 420 281 925 203
e-mail: eglo@eglo.cz
http://www.eglo.com