časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ECO-DESIGN – nabídka osvětlovacích soustav

|

číslo 1/2004

ECO-DESIGN – nabídka osvětlovacích soustav

V předcházejících číslech časopisu Světlo měli čtenáři možnost poznat společnost ECO-DESIGN jako výrobce svítidel a unikátních světelných říms pro přímé a nepřímé osvětlení. Ovšem aktivity zmíněné firmy výrobou nekončí. Lze dokonce říci, že jí spíše začínají.

Obr. 1. Obr. 2.

Obr. 1. Jeden z mnoha „kosmických“ efektů vytvořených světlovodnými vlákny; mlhovinu tvoří buď 1 800 světelných bodů s jedním projektorem nebo 3 600 bodů se dvěma projektory
Obr. 2. O působivé osvětlení nádražní haly se starají světlovodné kabely přenášející světlo z projektoru typu „hvězdné nebe“
Obr. 3. Kabel svítící celým povrchem představuje ideální a bezúdržbovou alternativu k choulostivým neonovým trubicím; je využitelný nejen v reklamě, ale také jako lem schodů například v divadle či kině

Obr. 2.

Od samého počátku své činnosti v roce 1995 sleduje společnost ECO-DESIGN nejnovější trendy v oblasti techniky a především elektroniky. Vždy byla propagátorem elektronických a elektronických stmívatelných předřadníků. A v nastoupené cestě pokračuje i nadále. V souladu s rostoucím zájmem o tzv. inteligentní řídicí systémy osvětlení budov (building light management) jsou mnohá svítidla z jejího sortimentu připravena na integraci do uvedeného systému. Týká se to všech nástěnných a stropních svítidel, která mohou být vybavena elektronickými stmívatelnými předřadníky, jakož i světelných říms. Přitom není rozhodující, zda jsou předřadníky digitální (používané ve svítidlech) nebo analogové (v římsách na přání zákazníka) – řízení osvětlení lze vyřešit v každém případě. Spokojený zákazník si tak může naprogramovat osvětlení domu pomocí počítače (a ovládat či nechat ovládat svítidla v součinnosti s dalšími zařízeními, jako žaluziemi, topením, vraty apod.) nebo sám řídit světelnou atmosféru z ovládacího panelu na stěně, popř. s využitím dálkového ovládání.

Obr. 4. Svítidla Ramberg z řady Lofoten mohou být instalována přímo do dlažby, mají protiskluzový povrch a snesou zátěž až 3 500 kilogramů
Obr. 5. Z kolekce Lofoten jsou také svítidla Vikten, pro svůj tvar blízký cihle vhodná k zasazení do stěny

Obr. 4. Obr. 5.

Nedílnou součástí práce ECO-DESIGN je také projektování osvětlení. Je tomu tak proto, že mnozí zákazníci nechtějí pouze koupit svítidla či římsy, ale mají zájem na jejich co nejefektivnějším a nejefektnějším umístění. Pro vyhovění nejrozmanitějším přáním klientů dodává ECO-DESIGN i produkty jiných výrobců a pracuje tak s širokou škálou svítidel. Účel využití ani velikost objektu nejsou rozhodující. Jde o soukromé byty, vilky a rezidence, kanceláře a jiné prostory různých společností.

Obr. 6. Náladu zahrady za soumraku umocní svítidla Flakstad, v tomto případě umístěná na sloupcích
Obr. 7. Hrad Helfštýn v noci, aneb svítidla mají dodávat atmosféru, ale neměla by být příliš vidět

Obr. 6. Obr. 7.

Významným počinem se stalo úspěšně realizované osvětlení hradu Helfštýn. Charakter tohoto rozsáhlého středověkého hradu předem vylučoval mírně kýčovité osvětlení, známé z mnoha českých zámků. Bylo zřejmé, že hlavním úkolem helfštýnské iluminace musí být zachování a podtržení lehce ponurého a zadumaného rázu spolu s nádechem romantiky – tedy toho, co si s gotickým hradem v podstatě každý spojuje. Přitom muselo být osvětlení plně funkční. Nemělo pouze přitahovat zájem návštěvníků, ale také sloužit při doprovodných kulturních a společenských akcích, jež se na hradě konají, včetně známého každoročního srazu uměleckých kovářů. Výsledný efekt mohou čtenáři posoudit z fotografií nebo, ještě lépe, při noční návštěvě Helfštýna. Odborník navíc ocení, že o působivou atmosféru se stará devětačtyřicet svítidel různých typů s příkonem pouhých 5,5 kW.

Obr. 8. Obr. 9.

ECO-DESIGN působí již několik let v oblasti osvětlení světlovodnými vlákny a kabely, je výhradním zástupcem norsko-španělského holdingu Advanced Fiber Optics pro Českou republiku a Slovensko. Speciálně vyškolení pracovníci společnosti ECO-DESIGN dovedou zpracovat celkový projekt netradičního osvětlení, systém vyrobit a instalovat na místě vybraném zákazníkem. Na rozdíl od tradičních způsobů osvětlování mají vlákna mnohé výhody. Z nich nejdůležitější je, že nepřenášejí žádné teplo, ultrafialové ani infračervené záření a nevedou elektrický proud, mají tedy maximální krytí IP. Systém je energeticky úsporný, finančně dostupný a variabilní. Při realizaci je limitem pouze zákazníkova či architektova fantazie. Lze dosáhnout skutečně nevídaných efektů, ať už se jedná o řešení interiérů nebo exteriérů. Obr. 10. Světlovodná vlákna najdou využití všude tam, kde nelze používat tradiční osvětlení nebo kde je třeba dosáhnout světelných efektů či kombinovat obojí. Vedle rodinných domů a bytů jde např. o choulostivé muzejní exponáty, obrazy v galeriích, laboratoře, bazény, sauny a výtahy, restaurace, bary, hotely, diskotéky, kasina, zábavní centra, ale také skleníky, zahrady, parky, fontány a jiná vodní díla.

Při realizaci děl na posledně uvedených místech se vhodně uplatní novinka firmy Advanced, kterou ECO-DESIGN již také nabízí. Jsou to venkovní svítidla řady Lofoten, osazená diodami LED. Dodávají se v několika barvách a tvarech, mají krytí IP68 a integrovanou elektroniku, jejich povrch je protiskluzový a snesou zátěž až 3 500 kg. Lze je umísťovat na sloupky různé výšky, jsou vhodné i k instalaci přímo do země, dlažby nebo stěny. Zapojením na 12V zdroj veškerá práce končí, protože svítidla LED jsou bezúdržbová a délka jejich života je až 100 000 h. Právem si získávají stále větší oblibu architektů i spokojených zákazníků.

ECO-DESIGN s. r. o.
Nerudova 36
370 04 České Budějovice
tel./fax: 387 310 419
e-mail: eco-design@ed-lights.com
http://www-ed-lights.com