časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ECO-DESIGN – český výrobce designových svítidel

|

číslo 3/2003

ECO-DESIGN – český výrobce designových svítidel

ECO-DESIGN je český výrobce designových svítidel, výhradní distributor firmy Advanced – světelná vlákna pro Českou republiku a Slovensko, tvůrce návrhů světelných systémů v osvětlení interiérů a exteriérů, prodejce svítidel.

V tomto vydání časopisu představíme ECO-DESIGN jako výrobce designových svítidel. V roce 1995 výtvarník Alexander Dubský a obchodník Petr Čech založili firmu ECO-DESIGN s cílem vytvářet nové designy v osvětlení za použití ekologických materiálů a kvalitní světelné techniky. V počátečních letech firma prosazovala svoje svítidla především prostřednictvím architektů, poněvadž pro obchodní firmy a investory byla značka ECO-DESIGN neznámá. Postupné rozšiřování designů a sortimentu, zavádění dalších typů elektrovýzbrojí ve svítidlech a dobrá marketingová propagace vedly k častějšímu používání svítidel ECO-DESIGN ve významných projektech, např. v Havlově vile na Barrandově, na ambasádě České republiky v Buenos Aires a Budapešti, ambasádě Ruské federace v Praze, v hotelu Marriot v Praze, Clam-Gallasově paláci v Praze, hotelu Růže v Českém Krumlově, v hotelu U Železných vrat v Praze. Svítidla ECO-DESIGN rozzářila prostory mešity pro 1 500 věřících v Ras-Al-Kaimahu ve Spojených arabských emirátech, zámek v belgickém Charleroi, hotel Gran Canaria na Kanárských ostrovech, Justiční palác v Bratislavě a další. Momentálně tato firma jako výrobce designových svítidel zaujímá významné místo na trhu v České republice.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Některé výrobky a jejich užití v praxi

Výjimečné nástěnné svítidlo pro přímé osvětlení v kombinaci kovu a ručně vyráběného skla – každý kus je originál; je osazeno 60W žárovkou (E27) – obr. 1.

Nástěnné svítidlo pro přímé a nepřímé osvětlení. V horní části může být osazeno 100W žárovkou (E27) nebo 23W kompaktní zářivkou (E27), ve spodní pouze 15W kompaktní zářivkou (E27) – obr. 2.

Nástěnné svítidlo pro přímé a nepřímé osvětlení v zajímavé kombinaci materiálů – bílá tvrzená sádra, korozivzdorná ocel a různobarevné mřížky; elektrická výzbroj: 100W žárovka (E27) nebo kompaktní zářivka (15 W, E27 nebo 26 W, G24d-3) – obr. 3.

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 7.

Stojanové svítidlo L 200 pro přímé a nepřímé osvětlení ze dřeva a kovu; horní část s halogenovou žárovkou (75 W, GU10) je otočná o 360° – obr. 4.

Elegantní doplněk stojanového svítidla L 200 představuje stolní svítidlo L 35 na obr. 5 (halogenová žárovka 20 W/12 V, G4). Oba výrobky jsou součástí sady, která zahrnuje ještě nástěnná svítidla – jedno pro přímé, druhé pro nepřímé osvětlení – a další typ stolního svítidla.

Obr. 6.

Stropní svítidlo pro přímé a nepřímé osvětlení s variabilní délkou závěsů (max. 1 nepřímé osvětlení B 105; tento typ je nabízen pro širokou škálu světelných zdrojů od klasické žárovky, přes halogenovou žárovku a halogenidovou výbojku až po kompaktní zářivky, podle přání i se zdrojem nouzového osvětlení či stmívatelnými předřadníky.

Svítidlo C 107 v moderním interiéru (obr. 8); tento typ má i kratší variantu C 106 (30 cm oproti 65 cm) a jako CD 106/CD 107 je využitelný k přímému osvětlení, populární je např. v koupelně nad zrcadlem. Elektrovýzbroj C 106/C 107 je velmi variabilní – počínaje žárovkou, přes halogenovou žárovku a halogenidovou výbojku až po kompaktní zářivky, také se zdrojem nouzového osvětlení či stmívatelnými předřadníky.

Snímek z hotelu Růže v Českém Krumlově (obr. 9) – teprve nástěnná svítidla dala vyniknout původní gotické klenbě; typ H 113 pro nepřímé osvětlení lze bez nadsázky označit za klasiku v katalogu ECO-DESIGN; má uměřené proporce a mnoho variant elektrovýzbrojí: žárovka, halogenová žárovka, halogenidová výbojka, jedna nebo dvě kompaktní zářivky o různém výkonu atd.; kromě základního hladkého korpusu existují verze s vlysy a také s mléčným sklem ve spodní části.

Obr. 8. Obr. 11.

Stropní svítidlo ST 127 (4 × 36 W, 2G11) se pyšní titulem Top Design České republiky za rok 1999 (obr. 10); je nabízeno ve variantě pro přímé nebo přímé a nepřímé osvětlení, s mléčným sklem nebo různobarevnými kovovými mřížkami; samozřejmostí je možnost osadit je elektronickými nebo stmívatelnými předřadníky; úspěšné jsou i dvě menší verze (ST 126 a ST 123), osmihranné provedení (STO 127/126) a zavěšená verze (STZ 127/126).

ECO-DESIGN je jediný evropský výrobce svítidel, který nabízí široký sortiment světelných říms; zákazník si nyní může vybrat z dvaceti různých profilů, délka ani tvar nejsou limitem; kromě nepřímého osvětlení je nabízen i typ s možností přímého osvětlení; klasické lineární zářivky mohou být doplněny elektronickými nebo stmívatelnými předřadníky; snímek ze soukromé rezidence (obr. 11 – římsa CR 108) napovídá, že ECO-DESIGN dokáže římsu osadit také elektrovýzbrojí s krytím IP65.

Obr. 9. Obr. 10. Obr. 12.

Fotografie ze soukromé vily dokládá, že světelná římsa nemusí být pouze nástěnná. Velmi působivá stropní římsa JR 333 ozvláštní každý interiér (obr. 12) příjemným odraženým světlem; také u tohoto typu římsy je k zářivkám možné použít elektronické nebo stmívatelné předřadníky.

Od roku 1998 ECO-DESIGN své produkty postupně vyváží do těchto států: Německo, Rakousko, Belgie, Lucembursko, Irsko, Slovensko, Polsko, Rusko, Estonsko, Indie a Spojené arabské emiráty (Abú Dhabi) a hledá nová exportní teritoria. Cílem firmy ECO-DESIGN je vyrábět exkluzivní designová svítidla vysoké kvality, v přijatelných koncových cenách a s velmi dobrými obchodními rabaty pro své obchodní partnery.

Kontakt:
ECO-DESIGN s. r. o.
Nerudova 36
370 04 České Budějovice
tel./fax: 387 310 419
e-mail: eco-design@ed-lights.com
http://www-ed-lights.com