časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dubai Mall – promyšlené řízení architektonického osvětlení

|

Nákupní střediska postavená v obrovském měřítku jsou nyní výrazným rysem mnoha měst po celém světě, od východu k západu, napříč celou planetou. Jsou důležitým cílem obchodu a odpočinku pro ty, kteří chtějí nakupovat a relaxovat. Nicméně jedno středisko vyčnívá nad ostatní nejen svou velikostí, ale především nepřebernou rozmanitostí a rozsahem lákadel pro své návštěvníky – a tím je nedávno otevřené nákupní středisko Dubai Mall.
 

Nakupování, životní styl a zábava

 
Dubai Mall, postavené na úpatí mrakodrapu Burj Dubai (nejvyšší stavby planety), je jedním z největších nákupních středisek na světě. Jeho celková plocha je téměř 170 000 m2 a jeho haly a chodby připomínající svou stavbou kaňony zastřešují přes 1 200 butiků, přičemž pro mnohé zúčastněné obchodní společnosti jde o premiéru na Středním východě.
 
Vedle butiků zde návštěvník nalezne také další zajímavosti, mezi než patří Gold Souk – největší trh se zlatem na světě, přehlídkové molo, první krytý zábavní park Sega v tomto regionu, 160 stánků s občerstvením, luxusní hotel s 250 pokoji a 22 kinosálů. Je tu rovněž zimní stadion olympijských rozměrů a akvárium s 33 000 mořskými živočichy.
 
Dubai Mall – Gold Souk, tzv. Zlatý trh, je se svými 220 butiky největší obchodní čtvrtí zlata a šperků na světě. Dubai Mall, který byl otevřen v listopadu 2008, vytváří svým rozsahem, luxusem, designem a nabídkou butiků nový precedens.
 
Dubajské akvárium má kapacitu přibližně 10 milionů litrů vody, osvětluje divy na dně oceánu a ukazuje jednu z nejrozmanitějších sbírek mořského života na světě.
 

Osvětlení veřejných prostor

 
Vzhledem k důležitosti nákupního střediska jako centra obchodu, zábavy a služeb byl Dubai Mall svým vzhledem předurčen stát se „vlajkovou lodí“ dubajské ekonomiky. Proto byl vytvořen osvětlovací systém, který je plně integrován do celkového architektonického řešení a napomáhá vytvářet charakteristický interiér, jenž dokáže svou atraktivitou lákat zákazníky po celý den a celý rok.
 
Systém navržený společností Project Lighting Design (PLD) využívá systém Helvar Imagine, který zajišťuje ovládaní osvětlení a nastavování scén ve všech veřejných prostorách s poutavými světelnými efekty v zónách, jako je Gold Souk, akvárium, zimní stadion a mnoho pasáží.
 
Systém osvětlení takového rozsahu vyžadoval výrobce s reputací společnosti Helvar, jenž by splnil požadavky nejen na ovládaní osvětlení, ale i řízení projektu této velikosti z hlediska logistiky. Technická podpora na místě, kterou mohla společnost Helvar poskytovat celému projektovému týmu, byla neocenitelná po celou dobu vypracovávání projektu. Helvar postupně rozšířil svou podporu i na design, instalaci a uvedení systému do provozu. Projektová podpora bude pokračovat, neboť společnost Helvar zůstává i nadále v regionu přítomna.
 
V objektu je instalováno 370 rozváděčových skříní Imagine, určených k umístění řídicích modulů a stmívačů, které zajišťují provoz téměř 5 000 stmívaných a spínaných světelných okruhů. Provoz navrženého schématu společnosti PLD poskytuje maximální efektivitu a spolehlivost, přičemž využívá kombinaci typů světelných a nesvětelných zátěží, tzn. projektorů RCL DR3 s pomocným ventilátorovým chlazením a halogenidových výbojek CDM-T pro vytvoření moderního řídicího systému osvětlení. Pro optimální efektivitu provozu a plnou funkčnost řízení osvětlení v kombinaci s jinými použitými zařízeními jsou signály DMX zpracovávány Imagine routerem, tj. směrovačem osvětlení, jenž má schopnost řídit společně SDIM světelné okruhy (privátní protokol HELVAR ) a DMX kanály. Imagine router umožňuje propojení ovládacích nástěnných panelů Digidim s Imagine stmívači, reléovými jednotkami umístěnými na sběrnici SDIM a zároveň směruje jednotlivé projektory do specifických úhlů, nastavuje jejich výkon a směr světla podle denní doby a měnících se potřeb daného prostoru.
 
Výkonný software Helvar Designer velmi urychlil naprogramování různých úhlů náklonu světlometů a jejich pozic.
 
Originální schéma osvětlení pro Dubai Mall získalo ocenění Best Use of Lighting in a Retail Environment při prvním udělování cen Retail Future Project Awards. Touto cenou bylo ohodnoceno především moderní řešení osvětlení, které napomáhá k ještě vyšší úrovni obchodu a služeb v tomto nákupním centru. Porotci ocenili čtyři klíčové myšlenky osvětlení Dubai Mallu: difuzní osvětlení, filtrované osvětlení, osvětlení vody a transparentní osvětlení, tzn. projekci motivů, jež zvýrazňují přirozené efekty osvětlení vyplývající z architektonického designu.
 

Údaje o systému

 
rozváděčové skříně Imagine 370 ks 900 Imagine Router (SDIM) 48 ks 900 Imagine Router (DMX) 25 ks tlačítkové ovladače Helvar 5 ks 4 712 okruhů stmívání/spínání osvětlení, z toho 2 650 stmívaných a 2 062 spínaných.
 
Design osvětlení:
Project Lighting Design (PLD)
Podle Helvar News 1/2009 upravil
Josef Neduchal, DNA Central Europe s. r. o.
 
DNA Central Europe s. r. o.
Podolí 30
250 81 Nehvizdy
tel.: 326 993 632, 326 993 633
fax: 326 994 892
e-mail: info@dna.cz
 
Obr. 1. Dubai Mall, otevřený v listopadu 2008, svým rozsahem, luxusem, designem a nabídkou butiků nemá ve světě obdobu
Obr. 2. Dubai Mall – Gold Souk, tzv. Zlatý trh, je se svými 220 butiky největší obchodní čtvrtí zlata a šperků na světě
Obr. 3. Dubajské akvárium má kapacitu asi 10 milionů litrů vody, osvětluje divy na dně oceánu a ukazuje jednu z nejrozmanitějších sbírek mořského života na světě
Obr. 4. Dubai Mall – hlavní obchodní galerie