časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Domovní strážci Busch-Wächter ProfessionalLINE

|


Domovní strážci Busch-Wächter® ProfessionalLINE

Ing. Dušan Zajíček,
ABB s. r. o., Elektro-Praga

Označení „domovní strážce„ se používá pro infrapasivní snímače pohybu určené do venkovního prostředí (obr. 1). Tyto přístroje zaznamenávají pohyb osob na poměrně velkou vzdálenost a nejčastěji se využívají k automatickému spínání vnějšího osvětlení budov.

Obr. 1.

Snímací vlastnosti

Aby bylo možné oblast zachycení dokonale pokrýt, je rozdělena snímací čočkou do čtyř částí (obr. 2). Snímání pohybů je možné podle potřeby přizpůsobit natočením částí přístroje ve všech třech jeho osách. Díky velkému rozsahu svislého náklonu snímací hlavice lze domovní strážce nainstalovat nejenom na stěnu, ale také na strop, pod střešní přesah apod.

Ovládání

Provozní parametry se nastavují otočnými regulátory na spodní straně snímací části (obr. 4). Obr. 2. Jedním ze základních parametrů je „světelný práh„ vestavěného soumrakového snímače. Je-li úroveň okolního osvětlení vyšší než nastavená, je činnost výstupu blokována – k sepnutí nedojde, přestože bude zaregistrován pohyb. V poloze označené symbolem měsíce bude výstup spínat pouze za tmy, při nastavení na značku slunce i za plného denního světla.

Prostřední nastavovací prvek slouží k přizpůsobení citlivosti snímání ve třech stupních. Posledním regulačním prvkem se nastavuje velikost zpoždění vypnutí, které určuje, jak dlouho ještě zůstane výstup zapnutý od okamžiku, kdy sledovaná osoba opustí oblast zachycení.

Obr. 3.

Obr. 1. Domovní strážce Busch-Wächter®
Obr. 2. Oblast zachycení
Obr. 3. Základní vysílač

Pro zvýšení komfortu byla doplněna možnost dálkového ovládání. Základní infračervený vysílač (obr. 3) lze využít pro pohodlné zapnutí a vypnutí nebo pro aktivaci simulace přítomnosti. Mnohem více možností poskytuje tzv. servisní vysílač, který se uplatní zejména ve spojení s variantou Busch-Wächter® 220 AlarmLINE.

Varianty přístrojů

Výstup domovních strážců je osazen relé 16 AX, které k připojeným spotřebičům přivádí fázové napětí. Přístroje splňují stupeň krytí IP55 a dodávají se v bílé, černé a titanové barvě.

Domovní strážce Busch-Wächter® 90 ProfessionalLINE s úhlem 90° a dosahem 12 m je určen pro snímání určitého vymezeného prostoru – např. přístupových cest u řadových domků (obr. 5a). U tohoto výrobku byla dána přednost jednoduchosti nastavování, takže je vybaven jediným kombinovaným regulačním prvkem.

Obr. 4.

Obr. 4. Nastavovací prvky

Přístroje Busch-Wächter® 220 ProfessionalLINE mohou sledovat kruhovou výseč o poloměru 16 m a úhlu 220°. Snímače s úhlem 280° (obr. 5b) lze nainstalovat na vnější roh budovy s pomocí speciálního rohového adaptéru. Využívají již všechny možnosti nastavení.

Zvláštností přístroje Busch-Wächter® 220 AlarmLINE se spínací schopností 10 AX je bezpečnostní zóna o poloměru 6 m (obr. 5c). Vniknutí do této oblasti je signalizováno červenými blikajícími diodami LED přímo na snímači. Současně se zapne samostatný bezpotenciálový výstup, ke kterému je možné připojit např. další svítidlo nebo výstražné zařízení uvnitř domu.

Obr. 5.

Obr. 5. Oblasti zachycení domovních strážců

Bližší informace mohou zájemci nalézt v návodech k instalaci a používání na firemním CD-ROM nebo v katalogu on-line na internetové adrese www.abb-epj.cz