časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Domovní elektroinstalační přístroje Eaton pro moderní i starší interiéry

|

Hitem moderního vybavení budov je inteligentní systém elektroinstalace v podobě designových přístrojů nabízejících komfortní a bezpečností funkce. Proto společnost Eaton Elektrotechnika přichází se zcela novou řadou přístrojů klasické domovní elektroinstalace a systémové instalace pro automatizaci budov – sběrnicovým systémem Nikobus a bezdrátovým radiofrekvenčním systémem xComfort. Kromě klasických přístrojů jako spínače a zásuvky jsou k dispozici např. detektory pohybu, elektronické termostaty pro topení nebo chlazení, časové a žaluziové spínače, domovní otočné a tlačítkové stmívače nebo spínače pro hotelové karty.
 
Mezi novými modely spínačů si ten pravý zcela určitě najde každý bez ohledu na náročnost provedení. Kromě plastového rámečku spínačů řad Original a Intense se firma zaměřuje především na přírodní materiály, jako je bambus a ušlechtilé kovy řady Pure. Pro nejnáročnější je určena unikátní novinka v podobě bezrámečkového vypínače Mysterious.
 

Original

 
Diskrétní, ale přitom nadčasová je řada Original (obr. 2), jež je charakteristická svými mimořádně jemnými liniemi. Modely jsou k dispozici od klasické bílé až po tlumené pastelové barvy: krémovou, stříbrnou, hnědou nebo světle šedou. Příjemně překvapí cenou v kombinaci s kvalitním provedením. Oproti starší řadě PR20 je vypínač v bílé barvě přibližně o 20 % levnější.
 

Intense

 
Designová řada Intense s plastovými rámečky v šesti barvách dodá interiéru díky svému střízlivému stylu příjemnou atmosféru. Ti, co preferují přírodní materiály, uvítají leštěné metalické verze: stříbrné, zlaté (obr. 3) a kovově stříbrné, a získají tak zajímavý doplněk.
 

Pure

 
Pro náročnější klienty je inspirující série Pure, jejíž výhradně přírodní materiály jako bambus a ušlechtilá ocel zaručí trvalou a elegantní povrchovou úpravu přístrojů (obr. 4, obr. 5). Navíc díky svým netypickým ostrým tvarům zajistní mimořádnou eleganci interiéru. Je dostupná celkem s rámečky v jedenácti variantách a se středovými kryty ve dvanácti barvách.
 

Mysterious

 

Jde to i bez rámečku!

Milovníky extravagance a originálního designu osloví převratná novinka v podobě neviditelného bezrámečkového vypínače Mysterious. Přístroj je zcela zapuštěn do sádrokartonové nebo cihlové stěny a barevně sladěn s osobitým interiérem. Dokonale splyne s motivem na zdi přemalováním nebo přelepením dekorativní omyvatelnou tapetou. Jeho umístění prozradí jen vnější mezikruží přístroje prosvětlené modrými diodami LED uvnitř tlačítka. Jeden ze čtyř beznapěťových kontaktů, který vybaví např. binární vstup systému Nikobus, radiofrekvenční nebo impulzní relé, se aktivuje dotykem libovolného místa na tlačítku. To je bezesporu další přednost přístroje Mysterious.
 

Inteligentní elektroinstalační systém

 
U dosavadního sortimentu PR20, PR20Soft, daVinci, CIRIO a AXEND ocení montážní firmy i koneční uživatelé množství vylepšení vedoucích k jednoduché montáži i snadnému použití. Přístroje značky Eaton nabízejí širokou paletu domovních přístrojů: tlačítkový spínač se štítkem, tlačítkový nebo šestinásobný či dvojitý spínač s diodou LED, audiozásuvky, klasické nebo telefonní zásuvky, stmívače a mnoho dalších. Všechny tři řady (Original, Intense a Pure) využívají totožné strojky. Navíc při vícenásobném provedení mají stejnou osovou vzdálenost 71 mm. To dovoluje rozhodnutí ohledně osazení instalační krabice ve vodorovné či svislé poloze nechat v podstatě na poslední chvíli.
 
Rychlá a snadná montáž rámečku je jedním z typických znaků výrobků značky Eaton. Namontovat rámeček lze nyní pouze ve třech krocích. Pro připevnění rámečku už není nutné použít montážní úchytku, rámeček se namontuje pouhým nasazením na přístroj zepředu. Pro montáž přístroje stačí použít běžné instalační krabice, např. KU, KP apod., s minimální hloubkou 40 mm. Montážní rám nedovolí osadit přístroj příliš hluboko. Na vypínač se nasadí středový kryt, na nějž se umístí rámeček. Středový kryt chrání svorky před dotykem s živou částí.
 
Výhoda tohoto řešení tkví nejen v rychlosti montáže, ale především ve volitelném výškovém přizpůsobení přístroje na zdi. Rámeček vždy přesně dosedne na stěnu a překryje „problémy“ instalace. Lze jej buď manuálně anebo pomocí šroubováku lehce vyjmout, např. při malování.
 
Přehledné označení svorek a schéma zapojení na zadní straně v kombinaci s jejich umístěním na jedné straně u většiny vypínačů a zásuvek značně šetří čas potřebný k montáži. Nespornou výhodou je i zkrácení vodičů z kabelu na stejnou délku a zapuštění připojovacích šroubů do strojku. To usnadňuje navádění akumulačního šroubováku bez nežádoucího sklouzávání hrotu. Zepředu je navíc každý přístroj viditelně označen značkou pro snadnou identifikaci.
 
Montážní hloubka vypínače je oproti vypínačům starší řady zmenšena až na pouhých 18 mm. Díky tomu zbývá více místa potřebného pro kabely v zapuštěné montážní krabici. Při montáži do hluboko usazených krabic, maximálně 31 mm, lze rozpěrky snadno vyjmut a nahradit rozpěrkami prodlouženými.
 
Podrobnosti o produktových novinkách a technické specifikace sběrnicového systému Nikobus a bezdrátového radiofrekvenčního systému xComfort naleznete v katalogu on-line na www.xComfort.cz. O tištěnou verzi katalogu můžete požádat na e-mailové adrese podporaCZ@Eaton.com.
 
Eaton Elektrotechnika, s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
 
Obr. 1. Interiérový design Original
Obr. 2. Design Original White
Obr. 3. Design Intense Gold
Obr. 4. Design Pure Bamvboo
Obr. 5. Design Pure Natural red
Obr. 6. Zásuvka Mysterious zapuštěná v sádrokartonu
Obr. 7. Jednoduchá a rychlá montáž ve třech krocích
Obr. 8. Umístění připojovacích svorek na jedné straně
Obr. 9. Malá montážní hloubka vypínače