časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Do Frankfurtu za světlem (ale taky za zvukem)

|


Do Frankfurtu za světlem (ale taky za zvukem)

Světelnou techniku letos na frankfurtském výstavišti reprezentuje veletrh Prolight+Sound, který má svůj termín v době od 6. do 9. dubna 2005. Světlo a věci s ním související jsou tu ale jen součástí obří veletržní akce, jejímž hlavním předmětem je ukázat, jak integrované využití zvukové techniky, osvětlovací techniky a scénické techniky spolu s moderními způsoby komunikace může zprostředkovat události z oblasti sportu a zábavy širokému okruhu diváků v celém světě.

Obr. 1.

Účast na veletrhu je mnohonárodnostní na straně jak vystavovatelů, tak návštěvníků. To dává možnost vyhledávat a vytvářet mezinárodní spolupráci odborníků na obdobných pozicích. Zatím je přihlášeno 620 vystavovatelů z 30 zemí. Mezi návštěvníky bude možné zaregistrovat techniky, architekty, projektanty osvětlovacích soustav, specialisty na studiovou techniku, návrháře scén, ale i ty, kteří rozhodují o toku peněz do nových projektů, technologií a zařízení. Jistě se tu dočkají předvedení výsledků mnohooborové spolupráce techniky a její obsluhy.

V nomenklatuře veletrhu najdeme dvě skupiny výrobků, které bezprostředně navozují představu světla. Je to jednak Laserová technika a efekty, jednak Osvětlovací technika, která má podskupiny Stropní kolejnicové soustavy, Bezpečnostní osvětlení, Řídicí technika pro osvětlení, Multifunkční bodová světla, světelné efekty a náladové osvětlení, Bodové světlomety a projektory. Ovšem veletrh jako takový představí mnoho skupin výrobků také z oblasti televizní, obrazové a zvukové techniky, akustiky staveb a místností, konferenční, projekční a prezentační techniky, nahrávací a reprodukční techniky, bezpečnostní techniky (monitorovací a výstražná zařízení z oblasti protipožární techniky i všeobecné zabezpečovací techniky), své místo tu má i bezpečnost počítačové techniky a komunikačních sítí. Konzervativnější povahy možná potěší, že veletrh neopomíjí ani tradiční média pro uchování informací – tištěné publikace.

Jeden z členů správní rady společnosti Messe Frankfurt, pan Detlev Braun, oznámil, že veletržní správě se podařilo navázat spolupráci s organizátory obdobné akce ve Spojených státech, lasvegaské The Entertainment Technology Show – LDI. Spolupráce se týká vytvoření speciální společné nabídky pro vystavovatele i návštěvníky k účasti na obou akcích. To je samo o sobě stimulem přenosu znalostí mezi Evropou a Amerikou.

Zájemci o návštěvu frankfurtského Prolight+Sound se mohou před cestou připravit „nanečisto„ pohledem na webovou stránku http://pls.messefrankfurt.com/global/en/home.html.