časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Digitální systém řízení osvětlení Digidim

|

Josef Neduchal, DNA Central Europe s. r. o.
 
K řízení osvětlení v obou popsaných realizacích (Kolínská katedrála… na str. 23 a Kancelářská budova… na str. 22) byl použit systém Digidim.
 
Produktová řada Digidim obsahuje výrobky, které splní jakékoliv požadavky na úsporu energie a řízení architektonického osvětlení. Digidim, systém řízení 64 adres (výrobek = adresa), zlepšuje kvalitu nejen komerčního, ale i architektonického osvětlení. Pro vytvoření atmosféry odpovídající všem těmto požadavkům a druhům činností je zapotřebí dosáhnout různých hladin osvětlení. Ovládací panely s integrovaným IR přijímačem se používají při manuální volbě přednastavených scén. Použitím multisenzoru lze udržovat požadovanou konstantní úroveň osvětlení a v kombinaci s integrovaným detektorem přítomnosti osob tak dosáhnout maximální úspory energie. Systém je doplněn výrobky pro řízení nesvětelných zátěží, jako jsou např. žaluzie, čerpadla fontán, AV technika apod.
 
Směrovač (router) umožňuje vzájemně propojit velký počet ovládacích panelů a produktů Digidim. Po naprogramování systému řídícího osvětlení, kde v jednom okamžiku je možné propojit až 64 PC s operačním systémem Windows k programování softwarem Helvar Designer, lze počítač odpojit. Použití počítače je tak omezeno pouze na sledování stavu systému a vydávání protokolu o něm. Všechny údaje jsou uloženy ve vnitřní paměti směrovače, přičemž je možné je zálohovat v PC, a pro tento účel není zapotřebí používat komplikované databáze.
 
Pro vytváření větších systémů řízení osvětlení je možné směrovače pomocí standardních ethernetových přepínačů (switchů) vzájemně propojit – až do celkového počtu 100 kusů s kapacitou 12 800 adres v jedné ethernetové síti.
 
Podrobnější informace lze získat na www.dna.cz
 
DNA Central Europe s. r. o.
Podolí 30
250 81 Nehvizdy
tel.: 326 993 632, 326 993 633
fax: 326 994 892
e-mail: info@dna.cz
 
Obr. 1. Digitální systém řízení osvětlení Digidim – dříve
Obr. 2. Digitální systém řízení osvětlení Digidim + směrovač (router) – nyní
 
Tab. 1. Digitální systém řízení osvětlení – srovnání technických parametrů