časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Diagram zastínění pro 21. březen

doc. Ing. Jan Kaňka, Ph.D. |

Začleněním požadavků na proslunění do nové EN 17037 Denní osvětlení budov [1] Evropská unie prokazuje, že se o proslunění budov stará více než leckterá odpovědná místa České republiky. Avšak posuzování proslunění podle této nové evropské normy vykazuje jisté rozdíly oproti dosavadní praxi podle ČSN 734301 Obytné budovy [2]. Jednou z významných odlišností je stanovení rozhodného dne, při kterém se proslunění posuzuje. Podle ČSN 73 4301 je tímto rozhodným dnem 1. březen s možností posouzení i bilance za období mezi 10. únorem a 21. březnem. Ke stanovení bilance je ale zapotřebí specializovaný software, takže proslunění nelze v úplnosti předběžně posoudit pomocí diagramu zastínění. Možnost předběžného posouzení touto relativně jednoduchou metodou je důležitá pro práci architektů a urbanistů, kteří specializovanými programy většinou nedisponují. Těmi jsou totiž vybaveni jen specialisté, kteří jsou stále velmi zaměstnaní, a tedy okamžitě nedostižní.

1. Proč 21. březen

Nová evropská norma [1] oproti dosud používané technické normě [2] nabízí k posuzování „určený den z intervalu mezi 1. únorem a 21. březnem“. Neuvádí ale, zda rozhodný den má být určen normalizační komisí příslušného státu nebo projektantem posuzované stavby. Lákavé, protože urbanismus nejméně omezující by bylo posuzování 21. března, kdy slunce v porovnání s 1. březnem svítí déle a dosahuje větších výšek. V době psaní tohoto příspěvku ještě o způsobu stanovení dne posuzování nebylo v České republice rozhodnuto. Avšak i kdyby určeným dnem zůstal 1. březen, vyhovující stav k 21. březnu bude díky evropské normě [1] pádným argumentem k žádosti o výjimku.

2. Jak diagram pro 21. březen získat

Diagram zastínění je grafická pomůcka, kterou je možné pouhým jejím přiložením na urbanistickou situaci stanovit, zda a jak dlouho bude navržený objekt (nejčastěji budova) vrhat stín v určený den do daného místa. Diagram zastínění pro 1. březen (obr. 1) je součástí českých technických norem již od 60. let minulého století.

> celý článek ZDE <