časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Detektory přítomnosti – cesta k úspoře energie

|

Detektory přítomnosti byly donedávna vnímány jako prvky zvyšující pohodlí a bezpečnost v budovách. V současné době se však využití detektorů přítomnosti výrazně posouvá směrem k úspoře energie v oblasti světelné techniky, ale také při spínání vytápění, ventilace či klimatizace.
 
Energetické bilance zpracované během měření spotřeby energie při použití detektorů přítomnosti jednoznačně ukazují na výrazné snížení nákladů na energii, a tím také na příspěvek k ochraně životního prostředí (tab. 1).
 
Širší využití detektorů přítomnosti v oblasti řízení osvětlení umožňuje zejména jejich technické řešení a provedení, které respektuje nejrůznější požadavky, se kterými se lze při řízení osvětlení a jeho projektování setkat.
 
Detektory přítomnosti umožňují spínat elektronické předřadníky (až 50 předřadníků najednou), měřit hladinu jasu (měřením přírodního a umělého zdroje), řídit konstantní hladinu jasu ve dvou zónách nezávisle na sobě i pracovat ve sběrnicových systémech BUS (DALI, DSI, KNX/EIB, LON a speciálních 24V řešeních). A to vše tehdy, kdy je osvětlení zapotřebí, tj. během přítomnosti lidí v osvětlovaných prostorách.
 
Standardní verze detektorů přítomnosti nabízí projektantům možnost vybrat skutečně technicky nejvhodnější detektor pro danou instalaci. Se záběrem kruhovým (360°), čtvercovým nebo oválným (s dosahem 20 m na každou stranu) i pro montáž do větších výšek.
 
Detektory s montážní výškou 10 m od podlahy a s velmi citlivými a přesnými čidly jsou nepostradatelné při řízení osvětlení ve výrobních halách a skladech, kde jsou požadavky na úsporu energie stále větší. Napomáhá k tomu i rozšíření snímané oblasti o podřízené detektory (jednotky slave). Tento typ detektorů přítomnosti je proto stále častěji využíván v nových projektech skladových a výrobních hal, logistických center nebo sportovišť a je standardem při rekonstrukcích osvětlení v takovýchto prostorách.
 
Existují speciální instalace, kde nevystačí detektor přítomnosti pouze s infračerveným zářením (PIR). V takových situacích je výhodná např. kombinace detektoru přítomnosti na bázi PIR a čidla zvuku. Klasickým příkladem využití takového detektoru jsou např. umývárny nebo třeba konferenční místnosti.
 
Je-li požadováno snímání oblasti, ve které nedochází k přímému kontaktu (snímána osoba se může pohybovat v detekční zóně za překážkou), a detektor na bázi PIR by tudíž nezaznamenal pohyb, je možné s úspěchem instalovat detektor přítomnosti na principu vysokofrekvenčního záření (5,8 G Hz). Tento detektor lze projektovat i v případě, že detektor přítomnosti nemůže být umístěn na viditelném místě, a musí být z nejrůznějších důvodů schovaný (např. za podhledem).
 
Pohodlně, a hlavně přesně nastavit požadované parametry umožňuje ovládání detektorů dálkovým ovladačem. Nastavení lze tímto ovladačem snadno kdykoliv změnit bez nutnosti použít šroubovák a žebřík; zvolený režim může být prověřen také v testovacím režimu.
 
Zvolit vhodný detektor při přípravě projektů umožňuje nejen technická podpora společnosti B.E.G. Brück Electronic CZ s. r. o., ale také projektování detektorů B.E.G. LUXOMAT v programech AutoCAD a Relux společně s vhodnými svítidly.
 
Pohodlí, bezpečnost a úspora energie je mottem společnosti B.E.G. Electronic a řada detektorů přítomnosti B.E.G. toto motto důrazně naplňuje vysoce kvalitním zpracováním jednotlivých komponentů, čelním postavením ve vývoji přítomnostních detektorů a určováním dalšího směřování v této oblasti.
 
Ing. Michal Kučera,
 
Tab. 1. Energetická bilance při osvětlení prostoru 100W žárovkou