časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Designová svítidla z nabídky firmy HALLA

|

číslo 4/2004

Designová svítidla z nabídky firmy HALLA

Ing. Daniel Černý, Halla, spol. s r. o.

Firma HALLA, spol. s r. o., je čtenářům časopisu Světlo známa jako přední český výrobce z oboru světelné techniky, popř. jako dovozce svítidel firem Lival a Ivela. V tomto článku je představena další část nabídky firmy. Jsou jí designová (dekorativní) svítidla italských výrobců STUDIO ITALIA DESIGN a VISTOSI. V sortimentu těchto firem lze nalézt velké množství svítidel od stropních, přes závěsná, nástěnná po stolní či stojanová. Svítidla jsou vyráběna podle návrhů předních italských designérů a architektů. Velký důraz je zde kladen na použité materiály a povrchovou úpravu (nejčastější je chrom a nikl).

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Svítidla jsou výhradně opatřena ručně foukanými skly Murano. Název Murano dostalo sklo podle ostrova tohoto jména nedaleko Benátek, kde sídlí již od roku 1292 nejvýznamnější evropské sklárny. Obr. 3. Příkladem vrcholného sklářského umění jsou např. foukaná skla stojanových a závěsných svítidel Lepanto (obr. 1) a Lacrima (obr. 2). Jejich rozměry dosahují úctyhodných 180 cm. Designová svítidla jsou stále osazována především klasickými či halogenovými žárovkami, někdy jsou však vybavena i nejmodernějšími světlenými zdroji. Příkladem může být kombinace halogenové žárovky 250 W pro nepřímé osvětlení v horní části svítidla s lineární 16mm zářivkou 35 W, která je ideálním světelným zdrojem pro zajištění rovnoměrného jasu celého skla svítidla (Lepanto – viz obr. 1).

Zářivka T5, tentokrát kruhová o příkonu 55 W, je instalována ve stropním svítidle řady Bubble (obr. 3). Kromě této varianty zahrnuje zmíněná řada závěsné, stolní a stojanové varianty svítidla pro kompaktní halogenové žárovky s paticí G9 o příkonu až 3 × 75 W.

Obr. 5.

Příkladem svítidel moderního vzhledu s důrazem kladeným na povrchovou úpravu kovových částí svítidla (lesklý nikl či chrom) jsou svítidla Bell (obr. 4) a Sax (obr. 5). Jejich výhodou i výhodou dalších závěsných svítidel je umístění přívodu elektrické energie v jiném místě, než jaké slouží k zavěšení jednotlivých stínidel svítidel. To umožňuje přizpůsobit svítidla konkrétnímu osvětlovanému prostoru.

Pozornost při návrhu popsaných svítidel byla věnována také možnosti jejich dodatečného nastavování či směrování. Obvyklou součástí závěsných svítidel jsou různé mechanismy určené ke změně výšky svítidla. Nástěnné svítidlo Sax lze směrovat nakláněním celé tyče délky 130ěrováním jednotlivých světelných zdrojů (zde halogenové žárovky QR111).

Z kompletního sortimentu designových svítidel si mohou zájemci vybírat v katalozích výrobců, které jsou k dispozici na internetových stránkách firmy HALLA, spol. s r. o., v pobočkách firmy či u jejích obchodních zástupců. Vybrané vzorky svítidel jsou k vidění v prostorách malooobchodní prodejny na Rašínově nábřeží v Praze.

HALLA, spol. s r. o.
Litvínovská 288/11
190 00 Praha 9
tel.: 286 844 208, 286 880 161, 608 978 626
fax: 283 880 274
e-mail: prodej@halla.cz

Rašínovo nábřeží 38
120 00 Praha 2
tel.: 224 919 894, 608 240 484
tel./fax: 224 918 749
e-mail: nabrezi@halla.cz
http://www.halla.cz